Áttörő megoldás jöhet a férfi fogamzásgátlásban

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.03.01 | Egészség | Olvasási idő: 2 perc
Áttörő megoldás jöhet a férfi fogamzásgátlásban

Az új férfi fogamzásgátlóval kapcsolatban zajló fejlesztések mérföldkőnek számítanak a fogamzásgátlás terén. Míg a férfiak számára eddig csak a hagyományos óvszer vagy az ondóvezeték elzárása volt elérhető opció, most végre megjelenhet egy ígéretes alternatíva.

Az új készítmény különösen fontos előrelépés, mivel a jelenleg elérhető hormontartalmú fogamzásgátlók jelentős kockázatokkal járnak. Az új formula azonban nem tartalmaz tesztoszteront, így jóval biztonságosabbnak tűnik. Igaz, egyelőre csak egereken tesztelték – írja az IFL Science.

Az új szer egy fehérjekomplexum, amely a spermiumtermelés során befolyásolja a génexpressziót, így hatékonyan blokkolja a termékenységet anélkül, hogy befolyásolná a libidót. És amikor a szer használatát abbahagyják, a spermiumtermelés hamar visszatér a normális szintre.

A kutatások szerint az új fogamzásgátló alkalmazása biztonságos és hatékony módszer lehet a terhesség megelőzésére. Habár még néhány évbe telhet, mire forgalomba hozzák és széles körben elérhetővé válik a piacon, a felmérések azt mutatják, hogy a férfiak egyre nyitottabbak a fogamzásgátlás lehetőségére.

Fontos lépés ez a nemek közötti egyenlőség felé, hiszen a fogamzásgátlás terhét így már nemcsak a nőknek kellene viselniük. A tudományos közösség pedig folyamatosan dolgozik az esetleges mellékhatások minimalizálásán, hogy biztonságosabbá tegye az új módszert.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!