9 jelöléssel a Golden Globe legnagyobb szenzációja lehet a Barbie

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.12.12 | Film | Olvasási idő: 3 perc
9 jelöléssel a Golden Globe legnagyobb szenzációja lehet a Barbie

Greta Gerwig neon-komédiája lehet az idei Golden Globe díjkiosztó gála legnagyobb szenzációja, ha jelöléseit sikerül díjra váltani: a Barbie összesen kilenc Golden Globe-jelölést kapott, mögötte szorosan nyolc jelöléssel Christopher Nolan életrajzi filmje, az Oppenheimer, míg az Emma Stone főszereplésével készült Szegény párák és Scorsese Megfojtott virágok című filmje egyaránt hét-hét jelölést kapott.

Greta Gerwig pasztellszínű szatírája kilenc díjra számíthat, beleértve a legjobb film (vígjáték vagy musical), forgatókönyv, rendező, legjobb női főszereplő (Margot Robbie) és legjobb férfi mellékszereplő (Ryan Gosling) kategóriát is.

A Barbie ezzel minden idők második legtöbb Golden Globe-jelölést kapott filmje, csak a Nashville előzi meg, amely összesen 11 jelölést kapott.

Christopher Nolan nagy epikus életrajzi filmje nyolc jelölést kapott, beleértve a legjobb férfi főszereplő (Cillian Murphy), a legjobb női mellékszereplő (Emily Blunt) és a legjobb férfi mellékszereplő (Robert Downey Jr) kategóriáját.

Greta Gerwig első jelölése a rendezői shortlisten nem okozott akkora meglepetést, mint a Szegény párák című fantasy, amely összesen hét jelölést könyvelhet el Scorsese Megfojtott virágok című filmjével egyetemben, ami szintén nem hozta meg a tőle várt sikert.

A 81. Golden Globe legtöbb jelölést kapott filmjei:

  • 9 jelölés: Barbie
  • 8 jelölés: Oppenheimer
  • 7 jelölés: Megfojtott virágok és Szegény párák
  • 5 jelölés: Előző életek
  • 4 jelölés: May December, Egy zuhanás anatómiája, Maestro

A jelöléseket Cedric the Entertainer és Wilmer Valderrama jelentette be; a ceremónia január 7-én kerül megrendezésre, négy nappal az Oscar-szavazás kezdete előtt.

A Golden Globe-díjak hatása az elit díjtestvérre viszont igencsak kétséges: tavaly A Fabelman család és A sziget szellemei domináltak, mindkettőt teljesen figyelmen kívül hagyták az Oscar-díj ítészei.

A ceremónia az első, amelyet az NBC-vel fennálló hosszú kapcsolat megszakítása után az amerikai CBS hálózat sugároz, és szintén az első a jelentős háttérszervezeti átalakítás óta.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!