Jóbarátok: 5 sztori, ami ma nem kerülhetne képernyőre

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.01.31 | Énidő | Olvasási idő: 5 perc
Jóbarátok: 5 sztori, ami ma nem kerülhetne képernyőre

David Crane és Marta Kauffman felejthetetlen sitcomja, a Jóbarátok a kilencvenes évek televíziózásának egyik mérföldköve volt. Az NBC tíz évadot megért – eredetileg 1994 és 2004 között sugárzott – sorozatának népszerűsége ma is töretlen, a szériának azonban van néhány olyan történetszála, mely biztosan nem felelne meg a mostani sztenderdeknek.

Bár kereken harminc éve mutatták be az első epizódot, a világon egykor végigsöprő Jóbarátok-láz valójában máig nem csillapodott. A főszerepeket alakító, akkor még inkább csak szárnyaikat bontogató színészek (Jennifer Aniston, David Schwimmer, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc és a nemrég elhunyt Matthew Perry) a tengerentúli szórakoztatóipar nagyágyúivá léptek elő, a sorozat egyes aranyköpéseiből pedig szállóigék lettek (sőt, Magyarországon még a remek szinkron is táplálta a Jóbarátok-kultuszt).

A korszakalkotó sitcom 20 évvel ezelőtt ért véget, azóta pedig nagyot változott a világ. A tíz évad során megannyi olyan poén elhangzott, mely ma már bizonyára sértő volna egyes marginális helyzetű társadalmi csoportokra, kisebbségekre nézve, és be sem kerülhetne a sorozatba.

A Collider összegyűjtötte azokat a jellemző történetszálakat, szituációkat, melyek a fenti okokból kifolyólag ma már biztosan ki kellene gyomlálni a Jóbarátokból. Most ezek közül szemezgettünk.

1. Joey randizási szokásai

A feltörekvő, ám kissé szeleburdi színész, Joey Tribbiani (Matt LeBlanc) a széria egyik legszerethetőbb karaktereként vonult be a köztudatba, de randizási elvei minden bizonnyal ütköznének a mai kor uralkodó normáival. A LeBlanc által egyébként szenzációsan alakított figura sokszor csupán egyéjszakás kalandra érdemesítette a körülötte legyeskedő nőket, mi több, rendszeresen tárgyiasította is a randipartnereit – az ilyesmi pedig ma már biztosan vágóollóért kiáltana.

2. Monica és Ethan románca

Emlékszel még Ethanre, Monica (Courteney Cox) szemtelenül fiatal udvarlójára? Bátor lépés volt a sorozat alkotóitól, hogy e valószínűtlen páros vonzalmát nem hagyták meg plátói keretek között: kapcsolatuk a fizikai beteljesülésig is eljutott, ám légyottjukat követően Ethan váratlan vallomással rukkolt elő. Meggondolatlan hősnőnk tudtára adta, hogy még a 18. életévét sem töltötte be. A fiatal amorózó ugyan csak egy epizódban szerepelt, a tiszavirág életű liezon ma mégis nagy botrányhoz vezetne, hiszen Monica tettét (szexuális kapcsolat létesítése egy kiskorúval) a valóságban 48 amerikai államban büntetik.

3. Viccelődés Phoebe traumáival

Phoebe (Lisa Kudrow) a sorozat talán legszínesebb és legszórakoztatóbb figurája, múltját azonban epekeserű titkok tarkítják. Miután apja elhagyta a családot, anyja pedig öngyilkosságot követett el, a fiatal Phoebe sokáig az utcán élt (hol koldult, hol idegeneket rabolt ki, hol telefonon nyújtott szexuális szolgáltatásokat), kislányként átélt traumái pedig felnőttkori életére is rányomták a bélyegüket. Ezek után kiváltképp visszás, hogy a többi főszereplő gyakran tréfálkozott a fiatal nő tragikus előéletével, poénokra váltva a nyomorúságot és a szenvedést. A helyzet súlyosságát persze nagyban csökkenti, hogy maga Phoebe is igyekezett könnyed humorral reagálni az ilyesfajta beszólásokra.

4. Rachel és Tag kapcsolata

Rachel (Jennifer Aniston) és beosztottja Tag (Eddie Cahill), alkották a Jóbarátok egyik legemlékezetesebb szerelmespárját. Viszonyuk már csak eltérő munkahelyi státuszuk miatt sem lehetett teljesen kiegyensúlyozott (Rachel ráadásul csak azért alkalmazta a srácot, mert fizikailag vonzódott hozzá – még Tag szakmailag rátermettebb „riválisától” is megszabadult, hogy közelebb kerülhessenek egymáshoz). Bár kettősük végül is olajozottan működött, Rachel kezdetben erősen megkérdőjelezhető módszerekkel próbálta magához láncolni kiszemeltjét. (Úgy akarta kifogni a szelet az esetleges női vetélytársak vitorlájából, hogy Taget melegnek állította be mások előtt, de az is előfordult, hogy titokban átkutatta beosztottja személyes holmijait.) Bár e jelenetek poénértéke vitathatatlan, ma valószínűleg a vágószoba kukájában landolnának.

5. Testszégyenítés

Monica tinédzserkori túlsúlya szinte az egész sorozaton átívelő motívum. Ez még önmagában nem is lenne problematikus, csakhogy a főhősök folyton-folyvást gúnyt űznek a karakter hajdani súlyproblémáiból – vagy éppen úgy utalnak az elhízásra, mint egyfajta büntetésre vagy átokra, melynek kelepcéjéből Monica a saját talpraesettségének és ügyességének köszönhetően szabadult ki. A testszégyenítésnek ez a meglehetősen kendőzetlen formája a mai viszonyok között szintén elképzelhetetlen volna.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!