Dolcissima: olasz cukrászda azeri-magyar szenvedéllyel Budapesten

Elek Lenke Elek Lenke | 2025.05.06 | Gasztro | Olvasási idő: 4 perc
Dolcissima: olasz cukrászda azeri-magyar szenvedéllyel Budapesten

Suzan Fahmi éppen tíz évvel ezelőtt nyitotta meg a Dolcissima cukrászdát, sokan fedezték fel általa az olasz desszertkultúra kevéssé ismert csodáit. A Frankel Leó utcai kis ékszerdobozban nemcsak tiramisu és gelato, hanem sfogliatella, colomba vagy pastiera is vár – történetekkel, hagyományokkal és egy csipetnyi azeri-magyar szenvedéllyel fűszerezve.

Néhány éve teljesen véletlenül botlottam bele a Dolcissimába, amikor a Lukács fürdő felé tartottam. Egy olasz cukrászda Budapest szívében? Rögtön kíváncsi lettem. Hiszen az olasz gasztronómiáról legtöbbünknek a pizza, pasta és gelato ugrik be – de hogy került a budai utcákra egy ilyen kifinomult, részleteiben is olaszos desszertműhely?

A választ Suzan Fahmitól kapom meg. A Dolcissima idén május 30-án ünnepli 10. születésnapját – és nem is akárhogyan: egy különleges eseménnyel készülnek a vendégek és partnerek számára.

Dolcissima Budapest

Kép: Dolcissima

Suzan a Budapesti Corvinus Egyetemen tanult közgazdaságtant, de szinte minden nyarát Olaszországban töltötte – és ahogy sokakat, őt is végérvényesen magával ragadta az olasz életérzés. „A táj, az emberek, az ízek… minden magával ragadott” – meséli. A szerelem azóta is tart: évente többször jár vissza, új régiókat fedez fel, ötleteket gyűjt.

A Dolcissima kínálata évszakonként és ünnepenként változik – de mindig autentikus marad. A karácsonyi időszak például elképzelhetetlen panettone nélkül, húsvétkor pedig jön a pastiera napoletana és a galamb formájú colomba kalács.

Lelkes csapat, olaszos lendülettel

Suzan egy olasz cukrásszal vágott bele a Dolcissima megnyitásába 2015-ben, ma viszont már egy fiatal magyar csapat készíti a desszerteket nap mint nap: Enikő, Ákos és Tamás. „Nagyon lendületesek, tele ötletekkel – májusban például együtt utazunk Milánóba egy kis inspirációért” – meséli.

A közösségi médiában már igazi rajongótábora van a cukrászdának. „Több mint egy éve keresem ezt a süteményt… kívül ezer réteg, belül krémes… végül kiderült, hogy sfogliatella a neve, és a Dolcissimában készítik – isteni!” – írja egy vendég.

Olaszországban a pisztácia nemcsak ropogtatni való, hanem valódi desszertalapanyag. A tematikus hétvégéken készül belőle fagylalt, cannoli, sfogliatella, cantuccini vagy pasticciotto al pistacchio. De különleges, páros desszertek is helyet kapnak: például két különböző tortaszelet, amelyeket a szeder mousse és a csokis piskóta köt össze – egyikben ruby csoki, a másikban Earl Grey-ganache rejlik. Két rész, egy egész – pont, mint egy jó kapcsolat.

Dolcissima Buda

Kép: Dolcissima

Rumbaba és szarvasgomba – a legváratlanabb kedvencek

Az egyik személyes kedvencem a rumbaba, ami ugyan egy keleties, szirupos sütemény, de még a Csengetett, Mylord? című brit sorozatban is megjelent. A budai változat puhább, illatosabb, és teljesen más, mint amit itthon megszoktunk.

A fagylaltkínálat idén 14 különböző ízt vonultat fel, köztük cukormentes és laktózmentes változatokat is. És hogy mi lehet az idei meglepetés? Talán egy szarvasgombás fagyi, ami Toszkánában már évek óta hódít – saját fesztiválja is van.

A Dolcissima nem csak egy cukrászda. Olyan hely, ahol minden sütemény egy történet, minden falat egy kis utazás. És ahol Suzan szenvedélye, személyes kötődése és kreativitása teszi igazán különlegessé az élményt. Ha Olaszországot a tányéron szeretnéd felfedezni, de nem akarsz Budáról kimozdulni – itt kezdd.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!