Villány Redy: milyen tőkén terem a közösségi bor?
A felpezsdülő tavaszi borélet a hétvégén a villányiak bemutatkozásával folytatódott a Budapesti Kongresszusi Központban. Nemcsak a leghíresebb márkák képviselői jöttek el, de kisebb, a fővárosiak számára kevésbé ismert pincészetek is.
A sokszínű borvidék arról is nevezetes, hogy gazdag a helyi programkínálat, a régió borai pedig számos különféle eseményen megjelennek, országszerte.
Ha kell egy csepp vidámság
A BKK-ban rendezett Villány, természetesen nevet viselő kóstoló rendhagyó volt a maga nemében, nem tipikus helyszíne ez a budapesti borparádéknak, a villányiak most voltak itt először. De aki eljött, megtudhatta, mi is az a Villány Redy. Szabad a gazda? Közösségi bor.
Új fogalom ez, még a témával foglalkozók számára is. Ez a nedű 2018-ban a termelők helyi összefogásából született meg. Egyfajta házasítás: a márka 51 százalékban tartalmazza a borvidék meghatározó fajtáját, a Portugiesert. Hogy ezen túl milyen fajtákkal párosítják, az a pincészetek stílusán, döntésén múlik. A Villányi Redy prospektusa egyszerűen csak úgy fogalmaz, kóstolj rá, ha úgy érzed, neked is jár egy csepp vidámság.
Ne gondoljuk, hogy Villányban csak vörösbor készül. Nagyszerű fehéreket, a nyáron különösen népszerű habzóborokat is kóstolhattak itt a vendégek. Utóbbit például a Wassmanntól, amelynek palackjait még egyetlen nagyobb szupermarketben sem láttam Budapesten. Kiemelt termékük a termelői nyers, valamint a Portugieser Száraz Vörös Pezsgő. Ráadásul mindez biodinamikus módszerrel készül.
Élénkül a borturizmus, várnak a Gördülő dűlők
Ha pezsgő, akkor a Jackfall Manufaktúra is kitett magáért, nem beszélve persze a patinás nagy nevekről, mint a Bock-birodalom, amely már saját magazinnal is büszkélkedhet.
A rendezvényen megjelentek programajánlók és szálláshelyek is. Izgalmasnak ígérkezik a Villányi Bor Cool! túra. Ma már külön turisztikai ágazat lett a borturizmus, ezen belül is a legfrissebb trend jegyében arra invitálnak, hogy tekerjük körbe a borvidéket. A június végén megrendezendő esemény a szellemes Gördülő dűlők nevet viseli.
A borrégió számos helyen szerepel – egész évben – idén is, főleg a közeli Siklóson, Harkányban és Palkonyán. A koccintást ilyenkor összekötik szabadtéri mozizással, éjszakai fürdőzéssel, bordalfesztivállal, gourmet vacsorákkal, erdei kirándulással és piknikkel, zenés estekkel.
Ami a gasztronómiát illeti, a BKK-ban rendezett szakmai találkozón jelen voltak kistermelők is, de a borvidék egyéb kulináris programokkal is készül, ilyen például a kenyér és kávé illata című, vagy éppen az erdő kincseinek felfedezése, beleértve a szarvasgomba vadászatot is.