Sagrada Família: 140 év után végre befejezhetik az építkezést

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.03.26 | Kultúra | Olvasási idő: 3 perc
Sagrada Família: 140 év után végre befejezhetik az építkezést

Több mint 140 évvel az építkezés kezdete után, 2026-ban végre valóban befejezhetik Barcelona ikonikus épülete, a Sagrada Família munkálatait – erősítették meg spanyol állami tisztviselők hozzátéve. Ha elkészül a bazilika szerkezetének utolsó hat tornya is, a Sagrada Família lesz a világ legmagasabb temploma, megelőzve ezzel a németországi Ulmi nagytemplomot is.

A Sagrada Família építésének ötlete egy gazdag barcelonai könyvkereskedőtől ered: José María y Bocabella olyan bazilikát szeretett volna, amelyben gazdagok és szegények egyaránt imádkozhatnak. Alapítványa vásárolt egy 2 hektáros területet a város egyik akkori szegénynegyedében, amit ma a templomról La Sagrada Família negyednek hívnak. Az épület alapjait Francesc Paula de Villar tervezte, majd összeveszett az építtetőkkel, akik a munkával ezután Joan Martorellt, Barcelona egyházmegyei főépítészét keresték meg.

Az első követ 1882-ben, Szent József napján helyezték el.

Gaudí 1883-ban kapta meg a templom készítésének feladatát. Életének további részét főként ennek a munkának szentelte, a templomot élete főművének tekintette. Gaudí bekapcsolódásával az eredetileg neogótikusnak tervezett templom építése egészen más irányt vett. Mikor Gaudí a projekt hivatalos vezetője lett, saját stílusára változtatta az egész épületet, kivéve a már meglévő Kriptát. Hatalmas energiát fektetett az építkezésbe, élete hátralévő 43 évében, főleg az utolsó 15 évben, amikor már csak ezzel foglalkozott.

Gaudí összesen 18 hatalmas, orsó alakú tornyot álmodott a monumentális szerkezethez, mindegyik egy-egy különböző bibliai alakot szimbolizál – a 12 apostolt, a négy evangélistát, a Szűz Máriát és Jézust. Az utolsó, mintegy 172,5 méter magas Jézus Krisztus tornya 2026-ban készülhet el – áll a Sagrada Família friss jelentésében.

Amikor Gaudí 1926-ban meghalt, becslések szerint az építkezés mindössze 10%-15%-a készült el. Az építkezés, amely már eleve lassú volt, a spanyol polgárháború idején, a késői 1930-as években megszakadt, ekkor Gaudí legtöbb terve megsemmisült, miután partizánok felgyújtották és lerombolták a félkész épület egy részét, Gaudí makettjeit, tervrajzait és a kriptában kialakított műhelyét is.

A jelenlegi tervek a fennmaradt és rekonstruált anyagokon, valamint az eredeti újraértelmezett adaptációin alapulnak. 1984-ben az épületet az UNESCO Világörökség részének nyilvánították, és 2010-ben XVI. Benedek pápa szentelte fel vallási szolgálatra.

A templom építése illegálisan 137 évig tartott, egészen 2019-ig, amikor Barcelonában végre kiadták az építési engedélyt. Az illetékes hatóságok csak 2016-ban fedezték fel az „anomáliát”, hogy soha nem adták ki az építési engedélyt.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!