Így maradhat télen is hidratált és ápolt a kezed

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.11.01 | Menopauza | Olvasási idő: 5 perc
Így maradhat télen is hidratált és ápolt a kezed

A kézfejünk bőre árulkodik leginkább az életkorunkról: a fizikai munkavégzés, az UV-sugárzás, a kézmosás szárító hatása mind összeadódik életünk során. Idővel a kézfejünk bőre jóval szárazabb, durvább tapintású lehet, ráadásul az őszi és téli időszakban a hideg idő, a szél és a fűtött belterek száraz levegője is gyakran okoz kézszárazságot.

A regenerálásához épp úgy célzott hatóanyagokra van szükség, mint az arcbőr esetén. Dr. Asztalos Gabriella, a Helia-D bőrgyógyász szakértője elmondja, milyen tippeket érdemes alkalmazni, ha szép, hidratált és fiatalos bőrt szeretnénk a kézfejünkön (is).

A kezünk az egyik leggyakrabban használt testrészünk, ezért a kézfejünkön lévő bőr az egyik legjobban igénybe vett bőrfelület.

Ennek következtében könnyen kiszáradhat, hajlamos a korai öregedésre és a napfoltosodásra. Míg sokan rengeteg időt és energiát ölnek az arcápolásba, addig a kéz érzékeny bőrére kevesebb figyelem irányul. Pedig Asztalos Gabriella szerint az őszi és téli időszakban különösen fontos, hogy törődjünk a kezünkkel is, amit, ha megfelelően ápolunk, a korunknál jóval fiatalabbnak mutathat bennünket.

Kíméletes kéztisztítás

A világjárvány óta szokásunkká vált a gyakoribb és intenzívebb kézmosás, valamint a kézfertőtlenítők sokszor indokolatlan használata. Mivel ezek extrém módon igénybe veszik bőrünket, érdemes csak akkor használni őket, ha valóban szükségünk van rá. Ezért otthoni körülmények között válasszunk bőrbarát ph-jú kézmosókat, melyek olajokat is tartalmaznak, ezáltal kíméletesen, szárító hatás nélkül tisztítanak.

A hidratálás a kulcs

A szakértő szerint az első lépés egy jó hidratáló kiválasztása, amelyet egész évben érdemes használni, de az őszi és a téli időszakban mindenképp javasolt napi szinten többször is. Érdemes gyorsan felszívódó termék mellett letenni a voksunkat, amely nem hagy maga után ragacsos érzetet, és melynek ápoló hatása egy-egy kézmosás után is érezhető. Praktikus tanács közvetlenül a kézmosó mellé helyezni.

Dr. Asztalos Gabriella felhívja a figyelmet arra, hogy fontos, hogy a krém tartalmazzon hialuronsavat, amely a bőrben is megtalálható, úgynevezett természetes hidratáló elem, hiszen saját súlyának akár ezerszeresét is képes megkötni vízből, aminek hatására a bőr rugalmasabbá, puhább tapintásúvá válik. A hialuronsav mellett ureát és argánolajat is érdemes keresni a termékekben, hiszen előbbi a vízmegkötésért és a bőrszárazság enyhítéséért felel, utóbbi pedig ápoló zsírsavakat tartalmazó összetevő. Egyes kézkrémek pedig már C-vitamint is tartalmaznak, amely képes halványítani a pigmentfoltokat, erősíteni a bőr kollagéntermelését, ezáltal javíthatja annak rugalmasságát, feszességét is.

Éjszakai visszazsírozás, regenerálódás

Az esti bőrápolási rutinunk mintegy lezárásaként krémezzük be bőségesen kezünket, csuklónkat. Ilyenkor használjunk zsírosabb krémeket, illetve maszkokat. A krémek hatásának növelésére húzzunk puha pamutkesztyűt, mely segítségével még jobban felszívódnak a hatóanyagok.

Télen fokozott figyelem

A hideg, szeles időben különösen fontos, hogy extra figyelmet fordítsunk a kezeinkre. Ha kint tartózkodunk, viseljünk kesztyűt, még rövidebb időszakokra is. Kerüljük a forró vizes kézmosást, és alaposan töröljük szárazra a bőrt. Mosogatáshoz, takarításhoz használjunk gumikesztyűt.

A szakértő arra is felhívja a figyelmet, hogy a kezeinket és a bőrünket általában nemcsak kívülről, belülről is ápolni kell, ezért a téli időszakban is fogyasszunk sok folyadékot, víz vagy tea formájában, a megfelelő hidratáltság ugyanis sokat segíthet a bőr állapotának javításában is.

Forduljunk időben szakemberhez, ha nagy a baj

Asztalos Gabriella hangsúlyozza, hogy minden bőrtípus más, és a legjobb megoldás a személyes körülményektől és a bőr egyedi állapotától függ. Bőrproblémák vagy súlyos és tartós kézszárazság esetén mindenképpen konzultáljunk bőrgyógyásszal, aki a legmegfelelőbb kezelést tudja ajánlani.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!