Libidócsökkenés: hogyan ébreszd fel újra a vágyat?

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.11.23 | Nőiség | Olvasási idő: 9 perc
Libidócsökkenés: hogyan ébreszd fel újra a vágyat?

Hormonális változások, jelentős munkahelyi stressz, de a szülői feladatok, a megváltozott szerepek is állhatnak a libidócsökkenés hátterében. A szexuális vágy elvesztésével a legtöbb ember találkozik élete során, szakértők szerint viszont ha nem is egyik pillanatról a másikra, de vissza lehet nyerni az elvesztett libidót – írja a The Guardian.

Az elején minden jól működött, aztán valami elromlott… Minden rendben volt, kivéve a szex… Gyakori mondatok, amelyek legtöbbször kimondatlanul maradnak, hiszen a libidó csökkenésének problémájával sokan szembenézni sem mernek. A lap kérdésére szexuálterapeuták és oktatók osztották meg tapasztalataikat, azzal kapcsolatban, hogyan ébresztheted fel újra a vágyat. Bevált, biztos recept nincs, amennyire az okok, úgy a megoldás is egyéni kérdés, viszont a tippek inspirációt adhatnak az első lépéshez.

A szexuális vágy ingadozása normális

Nem vagyunk robotok, a szexuális vágy ingadozása teljesen normális, amit a különböző életszakaszok és élethelyzetek egyaránt befolyásolhatnak. Ezt azért is fontos az elején kiemelni a szakértők szerint, mert a kudarc tovább erősítheti az elvesztett vágy, a sikertelenség miatti frusztrációt, ami csak tovább ront a helyzeten.

A hangulat is szerepet játszik

Az olyan külső környezeti tényezők, mint például a munkahelyi stressz nemcsak az általános hangulatra, de a szexuális vágyra is rányomják bélyegüket, ahogyan bizonyos gyógyszerek, antidepresszánsok is csökkenthetik a libidót, ezért az első lépés megvizsgálni ezeket a hatásokat.

Betegségek kizárása

A szorongás és a depresszió mellett a libidóvesztés a nők esetében összefügghet a menopauza tüneteivel, míg a férfiak esetében például a merevedési zavarokkal. Mindkét esetben érdemes kizárni az esetleges krónikus elváltozásokat, mint például a merevedési problémák hátterében gyakran meghúzódó szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

Beszélj a problémáról

Nem kell egyedül megbirkóznod a problémával. Ez lehet egy közeli barát vagy egy megbízható szakember is, aki szégyenérzet nélkül segít megérteni, hogy mi történik és megerősíthet a megoldásban. A partnereddel sem kerülheted el a kommunikációt, őszintén beszélj arról, hogyan érzel. Ha nem beszélsz vele a problémáról, valószínűleg ő fogja kitölteni az űrt saját szorongásaival, mint például nem találod elég vonzónak vagy esetleg valaki mást találtál. A szakértők szerint az emberek többsége túl szégyenlős ahhoz, hogy dolgozzon egy kissé leült, hosszú távú kapcsolaton és kreatívabb legyen a közös örömök keresésekor. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy elő kell venni a korbácsokat és láncokat, csak azt, hogy beszélgetsz a szexről, a vágyaidról.

A szinglik is küzdenek a vágy problémájával

Nem csak a kapcsolatban élők tapasztalhatnak libidóvesztést. A szinglik közül sokan hajlamosak arra, hogy hozzászoknak a szükségleteik minimalizálásához. Holott ez egy jó időszak lehet arra, hogy kiderítsd mi működik számodra és megerősítsen a következő kapcsolatod előtt.

Határozd meg, mit jelent számodra a vágy

A társadalom gyakran normalizálja, hogy olyan dolgokra mondjunk igent, amiket valójában nem szeretnénk csinálni, ez a viselkedés pedig áthatja a kapcsolatdinamikánkat. Az igazi vágyaink kifejezése és a határok kijelölése viszont lehetővé teszi az egészséges kommunikációt, amelyet kölcsönös beleegyezés jellemez.

A legtöbb párnál az egyik fél több szexet akar, mint a másik

A vágy nem feltétlenül nemekre szabott, gyakran feltételezik, hogy a férfiak mindig szexre vágynak, a nők pedig elbűvölésre, de ez nem feltétlenül van így. Az emberek széles és változatos módon fejezik ki vágyaikat, függetlenül a nemüktől. Ennek ellenére a férfiak általában spontán vágyat élnek meg, míg a nők inkább reaktívak és a vágy csak az izgalom pillanatában indul be.

Az önmegtartóztatás is jó kiindulási pont lehet

Sok terapeuta arra ösztönzi a párokat, hogy tartózkodjanak a szextől és önkielégítéstől, amíg az első beszélgetések zajlanak, mielőtt bevezetnék az érzelmesség okán történő érintéseket. Ráadásul a tiltás, hogy tartózkodni kell az intimitástól, általában hatékony módja annak, hogy ismét hangulatba kerüljenek a párok.

A visszatekintés is kulcsfontosságú

Ahogy bármilyen terápiánál, a múltbeli tapasztalatok – legyenek azok pozitívak vagy negatívak-, segíthetik a problémák feldolgozását a jelenben. A szexuális válasz vizsgálata az életút során lehetővé teszi, hogy kiderítsd, a változás egy helyzeti probléma-e, vagy hosszantartó minta. Ennek kulcsfontosságú része a jelenlegi és múltbéli kapcsolatok dinamikáinak és azoknak a potenciális akadályoknak a megértése, amelyek útjában állhatnak annak, hogy szexuálisan elengedhesd magad.

Hozd vissza az intimitást a mindennapokba

Egy idő után sok férfi megfeledkezik, leszokik az udvarlásról és célirányossá válik a szex. A nők, még ha nem is mondják, vágynak az udvarlásra, apró meglepetésekre, kedvességekre. A hosszan tartó harmonikus párkapcsolat fenntartásához ezekről nem szabad lemondani. Különböző dolgok segíthetnek újra fellobbantani a szikrát, amelyek este, amikor visszatérsz az ágyba, emlékeztetnek rá, hogy a partnered szexuálisan még mindig vágyik rád és vonzónak talál. Segítenek az érzéki gyakorlatok is, amelyek során a párokat arra ösztönzik, hogy minden héten időt szakítsanak egymás testének felfedezésére.

Ütemterv

Ez nem mindenki számára megfelelő, mert ezzel a szex még inkább kötelességnek, feladatnak tűnhet. De néhányaknak segíthet, különösen, ha kisgyerekek akadályozzák az intim együttlétet. Ha csak egy órára is, de újdonsült szülőként is próbáljátok megteremteni a felnőtteknek szóló teret, amikor nem apa és anya, hanem férfi és nő találkozik egymással.

Önszeretet és önbizalom

Az önszeretet és önelfogadás lehetővé teszi, hogy őszintén kifejezd igényeidet és vágyaidat, ezzel építve egy valódi és kielégítő szexuális és érzelmi közeget a kapcsolatodban. A rendszeres edzés, testmozgás is nagy szerepet játszik a testeddel való kapcsolat kialakításában, ahogyan egy masszázs vagy egy relaxáló spa-élmény is. Amikor pedig elhaladsz egy tükör előtt, ne felejtsd el megdicsérni magad, hogy milyen gyönyörű vagy. Az egészséges önbizalom alapjaiban határozza meg a szexualitást, a szexuális vágyat, amit partnered is meg fog érezni.

A változatosság az élet fűszere

Olajok, játékok és más segédeszközök is hasznosak lehetnek, amelyek segíthetnek felébreszteni a szexuális vágyat, megfűszerezni az intimitást, ahogyan egy új póz vagy egy új fehérnemű is, amiben igazán szexinek érzed magad. A zene segítségével is újra lehet lobbantani a szexuális élet minőségét, dinamikáját. A zene lehetőséget ad a párnak, hogy ellazuljanak, hogy képesek legyenek kikapcsolni a mindennapokat és csak egymásra figyeljenek.

Szexuális fantázia

A szexuális fantázia és a képzelet az egyik legizgalmasabb afrodiziákum, élénkíti a vágyat és a szexuális aktivitást, amelyet az elejtett finom érintések csak tovább fokoznak és segítenek fenntartani, hogy a libidó, a szexuális vágy folyamatosan ott legyen a párkapcsolatban. Szakértők szerint a szexuális fantáziálás sokat javíthat a szexuális együttlét minőségén, ebbe a játékba, pedig nyugodtan bevonhatod a partneredet is.

Tedd le a telefonod

A hálószoba az a hely, aminek arról kellene szólnia, hogy ellazulsz, hogy elengeded az egész napos feszültséget. Mégis, sokan inkább a telefonjukkal bújnak ágyba, mint partnerükkel. Nehéz viszont úgy egymásra hangolódni, hogy kívülről folyamatosan más impulzusok érnek. Nem feltétlenül kell csak a szexről szólnia az így együtt töltött időnek, az ölelés, egy nevetés vagy csak a lecsendesülés is hozzásegít, hogy idővel visszahozzátok az intimitást a kapcsolatba. Bónuszként pedig az alvás minősége is jelentősen javulni fog, ha a telefonodat a hálószobán kívül hagyod.

A libidó csökkenésének egyik gyakori oka az olyan modernkori, mindennapos sajátosságok összessége, mint a stressz, az időhiány, illetve az egymásra való odafigyelés hiánya, amellyel párhuzamosan a szexuális vágy is gyakran csökken. Ha az intimitás, az apró mindennapos érintések, testi kontaktus eltűnik egy kapcsolatból, nagyon nehéz hosszú hónapok, akár évek múlva újra elővenni. Ilyenkor már javasolt szakember segítségét kérni egyrészt azért, hogy a pár válláról lekerüljön a “felelősség”, felszabaduljanak a „feladat”, teljesítés terhe és felelőssége alól, másrészt, pedig egy semleges szakember általában sikeresebben tud rávenni az új alapról való indulásra.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!