Az Edison & Jupiter több mint egy jó kávézó a belvárosban

Halmai Zsófia Halmai Zsófia | 2023.12.17 | Interjúk | Olvasási idő: 11 perc
Az Edison & Jupiter több mint egy jó kávézó a belvárosban

Művészetmenedzseri és tömegkommunikációs diplomával, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete után Matusek Nóri úgy döntött, eljött az idő, hogy végre megvalósítsa saját álmát és azzal foglalkozzon, amit valóban szeret.

Sokat várt a döntéssel, de a mai napig azt gondolja, nincs rosszul választott karrier: minden megszerzett tapasztalat, tudás és ismeretség jól jön a megfelelő pillanatban. A gasztronómia iránti szenvedély gyerekkorától jelen van az életében, a mamája mellett tapasztalta meg, hogyan kötik össze az ételek a családot. Ez az érzés köszön vissza a másfél évvel ezelőtt megnyitott Edison & Jupiter minden szegletén is. Hogyan férnek meg egymás mellett a belarusz, illetve a magyar ízek? Minek köszönhető a gyors siker és két kisgyermek édesanyjaként hogyan lehet egyensúlyozni az anyaság, a munka, az önmegvalósítás, a párkapcsolat és az énidő között? Matusek Nórival, az Edison & Jupiter tulajdonosával beszélgettünk.

Művészetmenedzseri és tömegkommunikációs diplomával, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete után hogyan és mikor jöttél rá, a te utad vendéglátás? Meddig vártál a döntéssel és a karrierváltással?

Valójában mindig voltak erre utaló jelek, csak nem vettem őket tudomásul. A sütés-főzésre hobbiként tekintettem, amivel mindig szívesen foglalatoskodtam, akár egy hosszú nap végén is. Az egyetemen nemzetközi ételkiállítást szerveztem, az irodában sütős esteket, mellékállásban indítottam egy főzőtanfolyamot. Sokat vártam a döntéssel, mert minden energiámmal egy másik karrier felé kormányoztam az életemet. Abban, hogy sikerült megtenni az első lépést, sokat segített a támogató családi háttér, hogy úgy éreztem megengedhetem magamnak, hogy azzal foglalkozzak, amivel szeretnék.

Matusek Nóri - interjú - Edison és Jupiter

Kép: Wendl Péter

Volt benned kétség a karrierváltással kapcsolatban?

Volt, de most már látom, hogy rosszul választott karrier vagy felsőoktatás nincs. Minden megszerzett tapasztalat, tudás és ismeretség jól jön a megfelelő pillanatban. A kezdeti bizonytalanságokon a jól és szívesen elvégzett munka öröme lendített túl. Aztán pedig a sikerélmények.

Mik voltak azok a gasztronómiai állomások az életedben, amelyek megelőzték az Edison & Jupitert?

Az első és legfontosabb állomásom a mamámmal való sütés-főzés volt. Népdalokat énekelve rengeteg finomság került ki a szorgos kezeink közül. Látni azt, ahogyan az egész családot összekötik az ételeink, egy életre meghatározó érzés volt.

A következő gasztro állomás az orosz főzőtanfolyamom volt, amit elég hamar követett a Lövőház utcai kis étterem, amit anyukámmal nyitottunk. Ezzel egyidejűleg kezdtem el elmélyülni a kávé világában, amit egy home barista, mester barisa, pörkölő képzés, majd a kávézó megnyitása követett.

Matusek Nóri interjú - Edison és Jupiter Budapest

Kép: Latorcai Levente

Miért pont Edison & Jupiter?

Ez egy asszociációs játék azzal kapcsolatban, hogy miről mit gondolunk, ami által létrejön egy önreflekció. Mindenki számára személyes a név jelentése. Edison és Jupiter számomra a találékonyság és az isteni szikra, a szakértelem és az inspiráció. Tehát az a két dolog, ami egy szenzációs kulináris élmény forrása.

A név másik jelentése, hogy utal a kávézónak otthont adó történelmi épületre, ami egy bankár és egy szabó összefogásának eredménye. A konyhánk őrzi mindkettejük örökségét. Az ismerős ízek precízen és szakértelemmel készülnek kiváló hazai alapanyagokból, de soha nem hagyjuk abba az új kulináris meglepetésekkel való kísérletezést, legyen az kávé, briós, kaviár vagy koktélok.

Véleményed szerint mi teszi egyedivé az Edison & Jupitert?

Az itt tevékenykedő emberek, akiket a gasztronómia szeretete köt össze. Az alapanyagok, amiket nagy gondossággal válogatunk össze, jó emberektől, jó embereknek. A részletekre való odafigyelés. Törekszünk mindenben a maximumot nyújtani.

Matusek Nóri interjú - Edison és Jupiter Budapest - kávézó

Kép: Wendl Péter

2022 augusztusában nyitottatok egy olyan időszakban, amikor különösen nagy kihívásokkal küzdött a vendéglátóipar. Bátorság, vakmerőség vagy tudatosan megtervezett üzleti terv alapján valósítottad meg az álmod?

Kicsit mindhárom. Az üzleti tervezgetés egy gyorsan felskiccelt excel volt, amin az látszódott, hogy nem elvetemült őrültség belevágni a dologba. A kezdet mindig nehéz, itt sem volt másképp. Az excelben nem számoltam például azzal, hogy a nyitással egyidejűleg felkordonozzák az egész utcát és csak komoly elszántság árán lehet bemászni a frissen felújított kávézóba.

De szentül hittem abban, (és hiszek benne ma is), ha önmagamat adom és a figyelmemet következetesen ide összpontosítom, sikerre lesz ítélve a kávézó. A kezdeti bevétel kiesések további lábak kiépítésére ösztönöztek, ami végül segített átvészelni a nehézségeket. Összesen négyen dolgoztunk a nyitáskor, ez mára tizennégy főre bővült.

Mit gondolsz, minek köszönhető a gyors siker?

Másfél év nyitva tartással a hátunk mögött már mondhatom, hogy megnyitni egy kávézót az egy dolog, sikeresen üzemeltetni pedig egy másik. A sikerünk titka több dolog összeállása, de a legfontosabb talán az, hogy többet adunk mint egy kávé és reggeli. Amit mi árulunk, az egy komplett filozófia és életérzés. Töretlenül csináljuk a dolgunkat nap mint nap, odaadással.

Hogyan definiáltad a sikert korábban és mit jelent számodra ez a szó ma?

A sikert sosem anyagi javakban mértem. Számomra a belső elégedettség érzése, a kívülről jövő pozitív elismerés, a gyerekeimnek való példamutatás lehetősége mind definiálják a sikert. De a sikernek ára is van…

Matusek Nóri - Edison és Jupiter Budapest - belváros kávézó

Kép: Latorcai Levente

Két kisgyermek édesanyjaként hogyan tudsz egyensúlyozni a különböző szerepek – anyaság – munka – önmegvalósítás – párkapcsolat – énidő – között?

Folyamatosan fókuszban kell lenni, elfogadva, hogy az életben nem tud minden egyszerre megvalósulni, de helyes prioritások mentén, következetességgel végül minden balanszba kerül. Jó ha van egy mindent átfogó terv, hogy tudjuk, merre akarunk haladni a cselekedeteinkkel.

A nagy terv megvalósításához életszerű rutinok kellenek. Alakítsuk ki őket, ragaszkodjunk hozzájuk és ne sodródjunk az árral.

Hogyan kezeled a nehezebb időszakokat? Milyen megküzdési módszered van az üzleti vagy magánéleti krízis kezelésére?

Higgyünk benne őszintén, hogy végül minden jóra fordul. Ha így teszünk, elfogadjuk azt, hogy az életben vannak nehézségek, de ezek kivétel nélkül állomások, amik valamit hozzánk tesznek. Ezeket át kell vészelni és eltenni emlékül a tanulságokat. Ha a tanulságot be tudjuk fogadni, akkor volt értelme, és végül minden jobbra fordult.

Elmondásod szerint karmesterként tekintesz magadra, egy jól működő csapatot sikerült felépítened. Vezetőként mit gondolsz, mi a jól működő csapat titka?

Bizalom, transzparencia és odaadás.

Edison és Jupiter étlap - menü - vélemény

Kép: Wendl Péter

Mit jelent a folyamatos megújulás az Edison & Jupiter és mit jelent a te mindennapjaidban?

A folyamatos bővülés komoly változásokat jelent számunkra. Az egyre nagyobb forgalmak miatt a magas minőség és hatékonyság balanszolása vált megbeszéléseink központi témájává. Nagyon fontos számunkra, hogy a minőséget magasan tartsuk és folyamatosan azon dolgozunk, hogy a munkánkat gyorsító praktikákat találjunk ki.
A megújulás a szakmánk egyik nagy ajándéka: számunkra kiapadhatatlan gasztronómiai forrás az új kávék felkutatása, pörkölési profilozások, szakmai rendezvényeken való részvétel, a szezonok és ünnepek lekövetése, amik mentén kifejezhetjük önmagunkat.

Végül minden felkerült az étlapra, amit szeretsz? A sok személyes érintettségű étel közül melyik a kedvenced?

Az előbb említett hatékonysági “ügy” miatt nincs fent minden az étlapon, de a kaviárt imádom, így az megjelenik több fogáson is. Desszert lapunk többek között azért nincs, hogy szabadon tudjak alkotni éppen a kedvemre való süteményeket. Őszintén, nagyon szeretek sütni. Ha szabadnapos vagyok, akkor otthon készítek tortát a gyerekekkel. Van hogy őrült recepteket találok ki, és van hogy nosztalgiázok egy nagy klasszikussal, amibe ritkán állom meg, hogy ne vigyek valami csavart.

Edison és Jupiter vélemény

Kép: Wendl Péter

Hogyan férnek meg egymás mellett a belarusz, illetve a magyar ízek?

Nekem ez a fúzió teljesen természetes, mert otthon anyukám nagy konyhát vezetett belarusz ételekkel, amit apu néha feldobott egy-egy lecsóval vagy paprikás krumplival. A vendégek értékelik, hogy új dolgokat kóstolhatnak, én pedig nagyon szívesen mesélek a nálunk felszolgált ételekről. Ezek az ízek csodásan megférnek egymás mellett és ami a legjobb, lehetőséget adnak nekünk, hogy teljesen egyedi brunch kínálatunk legyen.

Mi motivál egy átlagos hétfő reggel?

Személy szerint a hétfő a kedvenc napom. A hét kezdete mindig egy új lehetőség átnézni, hogy hogyan haladnak a dolgok, mi maradt vissza, miket kell elintézni. Egy kis fekete noteszben vezetek mindent, ami a kávézóval kapcsolatos: tervek, ötletek, receptek, adminisztratív tennivalók stb. Engem motivál az ezekkel kapcsolatos tenni akarás, ez bennem szüntelen.

Van-e valamilyen személyes vagy szakmai filozófia, amit követsz?

A korábban említett következetességben hiszek, abban hogy adjuk önmagunkat és ragaszkodjunk a minőséghez. Tegyük a dolgunkat nap mint nap, a többi jönni fog magától. Én mindig azt mondom, hogy a világ olyan, amilyennek mi belülről látjuk. Ha pozitívan tekintünk a dolgokra, hittel és szeretettel éljük az életünket, a világ vissza fog mosolyogni.

Matusek Nóri - Edison és Jupiter - karrierváltás

Kép: Wendl Péter

Hogyan tovább, mik a következő közép- és hosszú távú tervek?

A legaktuálisabb terv, ami megvalósítás alatt van, hogy megnyissuk a kávézó teraszát tavaszra. Szeretnék pop-up jelleggel elindítani együttműködéseket, amikkel további színt hozunk a kávézó életébe. Ennek keretein belül lesznek hazai cukrászok bemutatva galéria jelleggel, magyar Bean to Bar csokoládé készítők szakmai rendezvényei, kávés továbbképzések. Szeretnék könyv felolvasós esteket, lakás színházat, még több élő zenei fellépést, bővíteni a catering tevékenységeinket, kávé szüretre utazni a csapattal, feltalálni a Vilmos körte és Szép Heléna torta receptjét a gyerekeim tiszteletére. Megfordult a fejemben egy tavaszi brunch & jóga ötlet is, ami egy reggelt köszöntő jóga óra lenne a Gerbeaud-ház tetején.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!