Tátrai Tünde a világ 10 legmeghatározóbb közbeszerzés-kutatója között

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.01.09 | Siker | Olvasási idő: 3 perc
Tátrai Tünde a világ 10 legmeghatározóbb közbeszerzés-kutatója között

Tátrai Tünde, a Corvinus Egyetem kutatója, a Közbeszerzések Tanácsának tagja 1300 szerző közül került be egyedüli magyarként a világ top tíz, közbeszerzéssel foglalkozó tudósa közé – állapította meg egy nemzetközi tanulmány, amely az elmúlt négy évtized szakirodalmát elemezte.

Tátrai Tünde a világ legjelentősebb közbeszerzési szerzői közé tartozik – derül ki a Journal of Public Procurement című szaklapban, a közbeszerzési szakma vezető folyóiratában néhány hónapja megjelent tanulmányból, amely a közbeszerzések kutatásának kezdete óta, 1984 és 2022 májusa között a témában publikált szakirodalmat vizsgálta. Az elemzésbe így 1247 szerző 640 publikációja került be a Scopus nemzetközi kutatási adatbázisból.

A tanulmány szerint a legjelentősebb kutató Andrei Yakovlev a Harvard Egyetemről, a második Michael Essig a müncheni Bundeswehr Egyetemről, a harmadik Helen Walker a Cardiffi Egyetemről. Tátrai Tünde, a Corvinus kutatója pedig a tizedik a listán, a nők között második a közbeszerzések területén.

Tátrai Tünde 1997 óta tanít és kutat a Corvinuson, jelenleg az Operáció és Döntés Intézet Ellátásilánc-menedzsment tanszékének egyetemi tanára, a Professzori Testület társelnöke, az Európai Bizottság Elektronikus Közbeszerzési Munkacsoport közbeszerzési szakértője, egyben 2019-től a Közbeszerzések Tanácsának tagja.

A cikk megnevezi a “közbeszerzési kutatások intézményi együttműködési hálózatának” legfontosabb intézményeit is, ezek közé is bekerült a Budapesti Corvinus Egyetem, ami ezen a kutatási területen uniós Horizont- és magyar OTKA-projektekben is részt vesz. A közbeszerzések kutatása fontos, hiszen egy fejlett ország GDP-jének kb. 12 százalékát teszik ki, és a kormányzati kiadások akár 70%-át is lefedhetik az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legutóbbi adatai szerint. Az Abderahman Rejeb vezetésével készült tanulmány megállapította: a közbeszerzések kutatása 2009 óta exponenciálisan fejlődik, bár az intézményi együttműködések széttöredezettek. Az elemzés meghatározta a közbeszerzések kutatásának öt legjellemzőbb irányát is, ezek az innováció, a korrupció, a fenntarthatóság, a szerződések és a kis- és középvállalkozások, melyek a Corvinus közbeszerzési menedzserképzésében már évek óta a tananyag részét képezik.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!