2024 egyik legjobb úti célja

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.12.07 | Énidő | Olvasási idő: 4 perc
2024 egyik legjobb úti célja

Az írországi Dublin viselheti a Turizmus Intelligens Európai Fővárosa címet 2024-ben, és az olaszországi Grosseto lesz az intelligens európai turizmus zöld úttörője jövőre – közölte az Európai Bizottság illetékes irodája szerdán.

A tájékoztatás szerint Dublin azért nyerte el a címet, mert a digitális megoldások a város turisztikai kínálatának szerves részévé váltak. Ez azt jelenti, hogy világszínvonalú, egész városra kiterjedő digitális túraútvonalat hoztak létre, amelyet követve segít életre kelteni a város nevezetességei mellett annak történeteit és közösségeit is.

Dublin a Culture Near You Map létrehozásával interaktív felhasználói élményhez juttatja a látogatókat, lehetőséget adva a turisták mellett a helyi lakosoknak is arra, hogy naprakész információkat találjanak.

Dublin - utazás - úti cél - online női magazin

A digitális program a kultúrával kapcsolatos események mellett az emberekkel és az aktuális eseményekkel összefüggésben is tartalmaz információkat. Mindez egyetlen platformon keresztül érhető el, amely egy gombnyomással feltárja a város látnivalóinak gazdagságát.

Az olaszországi Grosseto, mint az intelligens európai turizmus zöld úttörője, fenntarthatósági törekvéseinek középpontjában a természet védelme iránti elkötelezettség áll.

Grosseto - utazás - úti cél - Olaszország - online női magazin

A város védett területének 30 százalékán mezőgazdasági tevékenységet folytatnak, mely területeket az agrárium iránt érdeklődők mellett turisztikai szempontból is vonzó látványossággá tették. Ezek közé tartozik az úgynevezett Maremma Park, mely számos agroturisztikai kezdeményezéssel minden korosztály számára programokat biztosít. Az egész évben látogatható, kerékpárral bejárható park az éppen esedékes mezőgazdasági munkák megtekintése mellett a helyben termelt növényekből, vagy tenyésztett állatokból készült termékek felhasználásával főzési lehetőséget, valamint a helyi alapanyagok gyűjtéséről és feldolgozásáról szóló oktatóprogramokat kínál.

Mindkét nyertes úti cél számos programmal készül 2024-ben.

Dublin jövőre az úgynevezett európai okosvárosok közötti tudásmegosztás és együttműködés fokozására készül a Capital in Residence program indításával. Grosseto eközben a Green Pioneer elnevezésű programjával a megközelíthető és fenntartható úti célként való hírnevének növelésére fog összpontosítani. A város központjában, parkká alakított közösségi térként nyílik meg a nagyközönség előtt egy kiszáradt, korábbi csatornából átalakított terület. Továbbá a várost és a mezőgazdasági területeket összekötő túraútvonalakat alakítanak ki, valamint partnerségi rendezvénysorozatot bonyolít le a Toscany Trail elnevezésű offroad kerékpáros verseny szervezőivel.

A díjat az Európai Bizottság 2018-ban hozta létre.

Első alkalommal, 2019-ben a finnországi Helsinki és a franciaországi Lyon, 2020-ban a svédországi Göteborg és a spanyolországi Málaga, 2022-ben a franciaországi Bordeaux és a spanyolországi Valencia, 2023-ban pedig a ciprusi Páfosz és a spanyolországi Sevilla viselhette a címet.

(MTI)

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!