Hogyan számolhatod ki az ovuláció pontos időpontját?

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.06.19 | Anyaság | Olvasási idő: 4 perc
Hogyan számolhatod ki az ovuláció pontos időpontját?

Azzal ma már a legtöbb nő tisztában van, hogy a megtermékenyülésre nem áll rendelkezésre a teljes ciklusidő. A megtermékenyülés az ovuláció alkalmával megy végbe, ám hogy ez pontosan mikor van, az egyénenként eltérhet.

Vannak azonban jelek, amik az ovuláció jelenlétére utalnak, ezek bemutatásában dr. Angyal Géza szülés-nőgyógyász főorvos és Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van segítségünkre.

Mi az ovuláció?

Az ovuláció kifejezés a latin ovum szóból ered, ennek jelentése tojás. Magyarra fordítva az ovuláció a peteérést, az érett petesejt petefészekből való kilökődését jelenti. Ez egy igen fontos mozzanata a ciklusnak, hiszen ez az az időpont, pontosabban az a szakasz, amikor a petesejt és a spermiumok találkozása megtörténhet, vagyis a megtermékenyítés végbe tud menni.

Mi mutatja az ovuláció jelenlétét?

Az ovuláció a ciklus közepén, jellemzően a 14. nap körül jelentkezik, ebben azonban természetesen lehetnek eltérések az egyének esetében. Éppen ez okozza azt, hogy sokan nem tudják jól belőni, mikor is van az ovulációjuk.

Mivel napjainkban a meddőség egyre több párt érint, így a nők is igyekeznek a lehető legtöbbet tenni azért, hogy támogassák a várandósság kialakulását. Ebben pedig két nagy segítségük is lehet. Az első a megfelelő tápanyagellátottság, melynek egyik alappillére egy jól megválasztott várandósvitamin, mely megfelelően tagolt, hogy kiszolgálja az eltérő trimeszterek eltérő igényeit, illetve a lehető legtöbb anyagot szerves kötésben tartalmazza (így azok hasznosulása akár 80%-kal is jobb). A másik nagy segítség, ha jól be tudják lőni az ovuláció idejét, hiszen így az együttlét “időzítésével” is lehet előnyhöz jutni.

Az ovulációt sok esetben jelöli fájdalom. Ez lehet tompa, szúrós, görcsös és éles is, és jellemzően féloldali – hiszen a petefészkekben nem egyszerre történik a peteérés. A fájdalom pontos kiváltó oka nem ismert, de gyaníthatóan kevés folyadék is kijut ilyenkor a petefészkekből, mely a hasüregben “landolva” irritációt válthat ki a hashártyából, ez pedig fájdalomérzettel járhat – magyarázza dr. Angyal Géza.

Fontos, hogy az ovulációs fájdalom egy-két napig van jelen. Ha hosszabban jelentkezik, akkor a hátterében könnyen állhat valamilyen betegség, például endometriózis vagy krónikus kismedencei gyulladás. Erre utalhat az is, ha a fájdalom olyan mértékű, hogy egy egyszerű fájdalomcsillapító sem segít rajta érdemben.

Ugyancsak az ovuláció jelenlétére utalhat az úgynevezett középidei vérzés, mely egy kis mennyiségű, pecsételő vérzést jelent.

Az ovuláció idejének pontos kiszámolásában segítséget nyújthat egy jó ovulációs kalkulátor is, ez megkönnyíti az időintervallum megtalálását.

Ovuláció és fogantatás

Azt már tisztáztuk, hogy ilyenkor a legnagyobb az esélye a fogantatásnak. Azonban számolni kell azzal a ténnyel is, hogy ennek esélyét jelentősen rontja az ovulációs fájdalomra beszedett fájdalomcsillapító.

Az ovulációra “időzített” együttlét esetében is fontos a spontaneitást legalább részben megtartani, hogy ne öltsön feladat jelleget az együttlét. A spermiumok a hüvelyben akár három napig is életképesek, a legjobb eredményt a spermiumok mennyisége és minősége esetében akkor érhetjük el, ha egy-három napos önmegtartóztatás után történik az együttlét. Vagyis az ovuláció várható időpontja előtt három nappal már lehet tervezni az együttléteket.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!