Utazás a második trimeszterben: 5 dolog, amire mindenképp figyelj

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.05.22 | Anyaság | Olvasási idő: 5 perc
Utazás a második trimeszterben: 5 dolog, amire mindenképp figyelj

Világot látni kismamaként is lehet, de ehhez több dolgot is érdemes szem előtt tartani. Ez még abban az esetben is igaz, ha a várandós nőként történetesen éppen a második trimeszterben vagy.

Bár valóban ez a “legnyugodtabb” trimeszter, ez nem jelenti azt, hogy itt ne kellene figyelni néhány potenciális, veszélyt jelentő részletre. A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos és Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van segítségére.

Utazni, csak okosan

A második trimeszter a legalkalmasabb időpont arra, hogy kismamként utazz. Az első trimeszterre jellemző rosszullétek már többnyire elmúltak, a spontán vetélés veszélye is jelentősen csökkent és a harmadik trimeszter problémái – mint a hatalmas pocak, vagy a légitársaságok megszorításai erre az időszakra – még távol vannak.

Ez azonban messze nem azt jelenti, hogy ugyanúgy lehet nyaralni, mint a várandósság előtt. A terhesség ugyanis a testben hormonális változásokat is hoz, melyek hatással vannak rád kismamaként, még akkor is, ha azt tünetek nem mutatják. Az egyik nagyon fontos dolog, hogy az immunrendszer visszafogottan működik a teljes terhesség alatt, hiszen a magzat genetikailag csak félig azonos az édesanyával. A visszafogott immunrendszer azonban növeli a fertőzések veszélyét. Ez a felszálló fertőzések miatt is kifejezetten problémás, hiszen a hüvelyt érintő, majd felszállóvá váló fertőzések okozzák a vetélések mintegy 70%-át.

Ennek megfelelően kismamaként ebben az időszakban érdemes kiemelten figyelni arra, hogy ne ülj le sem hideg felületre, sem pedig úgy, hogy nincs a feneked alatt párna, pulóver, törölköző, bármi, ami határvonalat képezhet a felület és közötted. Ezen felül a szervezetet is érdemes támogatni abban, hogy képes legyen felvenni a küzdelmet, illetve képes legyen megelőzni a felszálló fertőzések kialakulását. Ebben a jó várandósvitamin is nagy segítségre lehet, amennyiben megfelelő anyagokat tartalmaz. Ezek többek közt a cink és a réz, melyek a szervezetben antiviriális, antibakteriális és fungicid, vagyis gombaellenes hatással is rendelkeznek. Ebben az esetben is fontos – ahogyan szinte minden bevitt anyag esetében – hogy szerves, biológiailag aktív formában kerüljön a szervezetbe. Ez praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent (cink-citrát, réz-glükonát). Figyelj viszont arra, hogy a második trimeszternek a tápanyagigénye nem azonos sem az első, sem pedig a harmadik trimeszter igényeivel, azaz a lehető legjobb hatás érdekében megfelelően tagolt várandósvitamint válaszd,

Úszás, napozás

Azt már rég tudjuk, hogy a természetes vizek lényegesen jobbak, mint a mesterséges vegyszerrel fertőtlenített társaik. Azonban ki kell emelni, hogy bármennyire is nyugtató, kellemes és romantikus a hullámverésben ücsörögni, ezt mindenképpen kerüljük, hiszen a hullámok a hüvelybe moshatják a szennyeződéseket, homokot, ezek pedig komoly fertőzéseket idézhetnek elő.

A napozás szinte minden nőnek nagy szerelme, hiszen csodaszép barna bőrt eredményez. A napsütés a szervezet éltetője, de csak egy bizonyos mennyiségben, ami fokozottan igaz abban az esetben, ha gyermeket hordasz a szíved alatt. A pocakot, ha lehet, ne napoztasd közvetlenül, kiváltképpen a legperzselőbb időszakban. Egy áttetsző kendő is sokat segíthet, nem kell feltétlenül vastag anyagra gondolni. A túlzott napoztatás ugyanis a felmelegedő pocak okán komoly gondok okozója lehet – magyarázza dr. Angyal Géza.

Ételek

Az étkezéssel külföldön egyébként is óvatosabban kell bánni, de a kismamaként a belföldi kirándulások alkalmával is érdemes erre figyelni. A tengeri herkentyűk idehaza mindenképpen kerülendők, külföldön ez ugyanígy igaz, bár valószínűleg a tengerpart mellett kifejezetten frissek. Kockáztatni azonban ebben a helyzetben nem éri meg. Ugyanez igaz lehet a tengeri halak esetében azok higanytartalma miatt. Bár kicsi az esélye, hogy gondot okozna, de ha mégis, egy ételmérgezés, esetleg egy eddig ismeretlen allergia ne veszélyeztesse a nyugodt gyermekvárást.

Utazás

Ha autóval indul útnak a család, három – négy óránként érdemes pihenő tartani, amikor kismamaként te is mozoghatsz, ezzel jelentősen csökkentve a trombózis kialakulásának esélyét. A repülős utazásokon érdemes figyelni arra, hogy a kabinban a levegő lényegesen szárazabb, vagyis nagyobb a légúti fertőzések miatti veszély is.

Utazás előtt az adott légitársaság honlapján lehet tájékozódni, előfordulhatnak olyan társaságok, melyek orvosi igazolást kérnek a repüléshez. Problémás lehet az is, ha az odaút még a második, a visszaút azonban már a harmadik trimeszterben történne.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!