Hogyan indult világhódító útjára a matcha?
A korábban nehezen beszerezhető matcha ma már szinte minden formában elérhető a jeges italoktól kezdve az energiaitalokon át egészen a süteményekig nemcsak a nagy nemzetközi láncok által kínált termékekben, de a helyi cukrászdában is.
A rituális japán teaceremóniák köztiszteletben álló teája ma már valódi globális ikon, népszerűsége világszerte évről évre növekszik. A kissé földes aromával bíró, erőteljes ízéről ismert matcha globális piaci értéke jelenleg 2,3 milliárd dollár, ám iparági becslések szerint 2028-ra megközelítheti a 3 milliárd dollárt is.
Enyhébb alternatíva a kávéhoz képest
Azok számára, akik próbálják csökkenteni a koffeinbevitelt, a matcha enyhébb alternatívát kínál a kávéhoz képest. Míg egy átlagos csésze kávé 80-100 mg koffeint tartalmaz, a matcha körülbelül 70 mg-ot adagonként. (Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a matcha koffeintartalma viszonylag magas más zöld teákhoz képest.)
A matcha nem fenyegeti a kávépiac 130 milliárd dollárt érő egyeduralmát, de elemzők szerint minden más koffeines alternatívánál gyorsabb növekedést mutat.
A National Library of Medicine 2021-es áttekintése szerint a matcha számos potenciális egészségügyi előnnyel bír, magas az antioxidáns tartalma, támogatja a kognitív funkciókat, rendszeres fogyasztása pozitív hatással lehet a fizikai és mentális egészségre is.
A matcha tea élettani hatásai
- 70-szer annyi antioxidáns van benne, mint a narancsban,
- 9-szer több béta-karotin, mint a spenótban,
- megnöveli az energiaszintet akár 8-10 órára,
- fokozza a mentális éberséget,
- növeli a nyugodtságot és csökkenti a stresszt,
- 30-40%-kal növeli a metabolikus szintet (BMR), rendszeres fogyasztása esetén elősegíti a fogyást,
- öregedésgátló hatását az extra magas antioxidáns tartamának köszönheti,
- csökkenti a vérnyomást és az LDL, azaz „rossz” koleszterin szintet,
- stabilizálja a vércukorszintet,
- erőteljes antibiotikus és vírusellenes hatással bír, így erősíti az immunrendszert is,
- erős vértisztító és méregtelenítő, valamint lúgos kémhatású is, így a többi zöld teával ellentétben nem csinál gyomorsavat,
- vízhajtó hatású.
A matcha tea története
A legelső teamagvakat még a kínai Tang-dinasztia (618-907) idején szállították Japánba, hogy orvosságként használhassák. Sokáig csak a papok, nemesek és szamurájok ismerték a jótékony hatásait, melyet féltve őrzött titokként kezeltek.
„A tea rendkívüli képességekkel bír, meghosszabbítja az életet. Ahol teát termesztenek, ott tovább élnek. A tea egy elixír, ami majdnem halhatatlanságot biztosít.” Eiszei szerzetes idézett mondatai vetettek véget 1211-ben a titkolózásnak. Így vált mindenki számára közkinccsé.
A japán buddhista szerzetesek a 12. században kezdték meg a termesztését, így a matchát már több mint 950 éve a japánok zöld teájaként tartják számon. Annyira egyedülálló tea, hogy számos teavidék (főként Kína) kísérletet tett az utánzására.
A matcha a legdrágább japán teafajta, kizárólag Japánban termesztik és csak 20 vállalat képes nagyobb mennyiségben előállítani. Évente mindössze 1000 tonnát termesztenek belőle.