Diana szelleme már A korona rajongóinak is sok volt

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.11.20 | Énidő | Olvasási idő: 3 perc
Diana szelleme már A korona rajongóinak is sok volt

A Netflix csütörtökön mutatta be A Korona című sorozat legfrissebb, egyben befejező évadának első részét, amely a 90-es évek második felének eseményeit öleli fel. A sorozat fókuszában Diana és Dodi Al Fayed viszonya, a tragikus autóbaleset, valamint a walesi hercegnő halálának és hatásának bemutatása áll. A nézőket és a kritikusokat azonban erősen megosztotta az első négy epizód.

A kritikusok többsége külön kiemeli a színészi alakításokat, a forgatókönyvet azonban számos bírálat érte elsősorban azért, mert a valós történeteken alapuló sorozat sok helyen támaszkodik pletykákra és szóbeszédre – ez pedig sok nézőt megtéveszthet.

A negyedik rész pedig még azok körében is további vitát generált, akik alapvetően kedvelik a sorozatot.

Az epizódban ugyanis, amely a Diana halálát követő napokat dolgozza fel, váratlanul megjelenik a walesi hercegnő szelleme, hogy bölcsességeket osszon meg a főszereplőkkel. Károlynak éppúgy elmondja, hogy mennyire szerette, mint ahogyan II. Erzsébet királynőnek tanácsokat ad azzal kapcsolatban, hogyan kellene kezelnie a brit alattvalók kollektív gyászát. Sőt, még Dodi szelleme is visszatér, hogy megbocsásson apjának. Ezen fordulatokat viszont kegyeleti okok miatt sokan kifogásolták, a fiktív nézőpont pedig sehol sincs feltüntetve, ami kellemetlen az elhunytak családjaival szemben.

„Három évad után kezdett imbolyogni a történet, a következő kettőben teljesen elveszítette egyensúlyát, most pedig zuhan a mélységekbe annak ellenére, hogy a szereplőgárda briliáns teljesítményt nyújt” – írja a The Guardian. „A Netflix csúcsprodukciója lehetett volna, de totális zsákutca, Diana szelleméről nem is beszélve” – szól a BBC kritikája. „Diana halálának ábrázolása a jóízlés minden határán túlment. Elizabeth Debicki alakítása viszont kiváló.”

A korona alkotóit korábban is számos kritika érte, mivel a brit királyi család számára érzékeny eseményeket erős művészi szabadsággal dolgozzák fel, a nézők számára ezt viszont nem jelzik egyértelműen, holott az érintetteken kívül senki nem tudhatja, hogy pontosan mi hangzott el például azon a beszélgetésen, amikor Károly közölte fiaival édesanyjuk elvesztését.

Az új évad második fele 2023. december 14-én kerül bemutatásra.

(Kiemelt kép: Netflix)

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!