A történelem során először női rendezők dominálhatnak az Oscaron

Szász Nóri Szász Nóri | 2024.01.17 | Film | Olvasási idő: 4 perc
A történelem során először női rendezők dominálhatnak az Oscaron

Ha legjobb rendező kategória, akkor borítékolható, hogy férfiak fognak egymással versenyezni. Ritkán fordult elő, hogy nők is be tudták verekedni magukat a jelöltek közé, és még ritkábban volt olyan, hogy női rendező nyert. Most azonban a történelem során először fordulhat a kocka, és az idei Oscar-díjátadón, amire március 11-én kerül sor, akár női dominancia is lehet a kategóriában.

Az Oscar-díj első 82 éves történelme során mindössze négy nőt jelöltek a legjobb rendező díjára, közülük pedig csak egy valaki nyert (Kathryn Bigelow A bombák földjén című filmmel). Viszont pár éve változás mutatkozott a trendben, 2017 óta pedig már négy női jelölt és két győztes is van (Chloe Zhao a Nomádok földjével, Jane Campion pedig A kutya karmai között című filmmel). Abban az évben, amikor Zhao nyert, Emerald Fennell az Ígéretes fiatal nő című filmmel (most legújabb alkotása, a Saltburn ver visszhangot a közösségi médiában) is jelölt volt, ami az első alkalom, hogy két nő is versenybe szállt a díjért ugyanabban az évben.

Természetesen a következő lépés az Oscar-történelemben az lenne, ha a kategória jelöltjei között többségében nők lennének.

És idén van rá némi esély, hogy ez bekövetkezzen. A legesélyesebb a Barbie-val Greta Gerwig, aki korábban már a női coming of age filmjével, a Lady Birddel begyűjtött egy jelölést. Ha az idei, 86. Oscar-díjátadón jelölik a kategóriában, Jane Campion után ő lehet a második nő, akit egynél többször jelöltek az arany szobrocskára rendezőként. Ebben a szezonban már a Critics Choice Awards-on és a Golden Globe-on is jelölték a kamera mögött végzett munkájáért.

A következő legerősebb befutó Celine Song Előző életek című filmjével. Mivel a film tavaly év elején debütált a Sundance fesztiválon, így fennállt a veszélye, hogy az őszi díjszezonra már megfeledkeznek a meghitt indie drámáról. A film azonban meglepetésként öt jelölést gyűjtött be a Golden Globes-gálán, köztük Song rendezéséért is méltatták a filmet. Emellett öt Independent Spirit Award jelölést is kapott, köztük a legjobb rendezői jelölést Songnak.

Az esélylatolgatások harmadik szereplője Justine Triet Egy zuhanás anatómiája című filmjével, amely a Cannes-i Filmfesztiválon elnyerte az Arany Pálmát. Eddig inkább a forgatókönyvéért, mint a rendezéséért díjazták a filmet, de az Európai Filmdíjakon elnyerte a legjobb európai rendezőnek járó elismerést. És szintén új trend, hogy legalább egy nemzetközi art-house rendező is szerepel az Oscar-díjkiosztón. Gondoljunk csak Pawel Pawlikowskira (Hidegháború), a történelmi győzelmet arató Bong Joon Ho-ra (Élősködők), Thomas Vinterbergre (Még egy kört mindenkinek), Ryusuke Hamaguchira (Vezess helyettem) és Ruben Ostlundra (Szomorúság háromszöge) az elmúlt öt évből. Idén Triet tökéletes lenne erre a “szerepre”, különösen, hogy filmje a legjobb film, a legjobb színésznő (Sandra Huller) és a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában is erős esélyesként indul.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!