Ambika Mod zsigerből visszautasította az Egy nap romantikus női főszerepét

Szász Nóri Szász Nóri | 2024.02.21 | Film | Olvasási idő: 6 perc
Ambika Mod zsigerből visszautasította az Egy nap romantikus női főszerepét

Ambika Mod több alkalommal is visszautasította a Netflix Egy nap című sorozatának női főszerepét, mert úgy érezte, nem fog tudni azonosulni Emma Morley romantikus karakterével. Végül igent mondott a meghallgatásra és a sorozatra is, de időbe telt, mire a forgatáson is magabiztosan érezte magát. Most őszintén beszélt róla, hogy mindvégig érezte a „súlyát” annak, hogy ázsiai nőket kell képviselnie a képernyőn.

Ambika Mod elmondása szerint akkoriban keresték meg az Egy nap ötletével, amikor épp megjelent első nagy televíziós projektje, az AMC Adam Kay brutálisan őszinte memoárján alapuló sötét vígjáték-drámája, az Ez fájni fog, amiben állami kórház szülészeti- és nőgyógyászati osztályán szerzett tapasztalatairól vall, ezzel keményen bírálva az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálatának működését. A produkció nemcsak a kritikusok elismerését vívta ki, de széles körben generált vitákat is. Ugyan a főszerepet alakító Ben Whishaw játéka zsigerien őszinte és nyers volt, sok figyelmet kapott Mod kimerült, túlhajszolt és támogatás nélkül maradt kezdő orvos karaktere, Shruti Acharya, akinek tragikus története a sorozat egyik fő beszédtémája lett.

Az akkor mindössze 27 éves, saját bevallása szerint introvertált színésznő, naponta több üzenetet is kapott azoktól, akik neki akarták kiönteni a szívüket, mivel Shruti története nagyban rezonált az ő depressziójukkal.

Bár a színésznő elismeri, hogy „kiváltság, hogy az emberek ilyen módon akarnak megbízni benned”, ugyanakkor „nagyon sok volt, amit fel kellett dolgozni”, és amire „semmilyen médiatrénig nem készíthet fel”. Így aztán az Ez fájni fog élményétől túlterhelten először nemet mondott az Egy napra is.

A másik ok, amiért Mod zsigerből nemet mondott a tény, hogy több százezerrekkel egyetemben, hatalmas rajongója volt a 2009-es regénynek. „Egyszerűen nem láttam magamban Emmát” – vallotta meg a Variety kérdésére. „Egyszerűen úgy gondoltam, hogy teljes időpocsékolás lenne, ha bemennék a meghallgatásra.” Ahogy fogalmazott, egyszerűen nem látta magát mint egy romantikus produkció főszereplője.

Emma Morley ugyanis az angliai Yorkshire-ből származó, sallangmentes, könyvimádó lány, aki teljesen elüt az Egy nap történetének másik főszereplőjétől, a magabiztosabb és kifelé forduló Dexter Mayhew-tól. A két eltérő karakter románca a ’80-as évek végén indul, hogy aztán a ’90-es évek izgalmát és a 2000-es évek milleniumi lendületét túlszárnyalva 14 éven át mindig ugyanazon a napon találkozzanak.

Egy éjszaka végül jött a megvilágosodás a színésznő számára néhány héttel azután, hogy visszautasított egy újabb felkérést a meghallgatásra. „Szó szerint egy éjszaka az ágyban feküdtem, felpattant a szemem, és azt gondoltam, szörnyű hibát követtem el.” Szerencsére ez a ráeszmélés éppen időben jött: egy héttel azelőtt, hogy a Mod ügynökét üldöző casting-igazgató, Rachel Sheridan visszahívta a lehetséges szereplőket.

Eltelt két év és az Egy nap – Ambika Mod mint Emma és A Fehér Lótusszal berobbanó Leo Woodall mint Dexter – már megjelent a Netflixen, a rajongók pedig imádják a produkciót.

„Hosszú-hosszú-hosszú időbe telt… jócskán benne jártunk a forgatásban, mire ténylegesen Emmának láttam magam. És látni magam romantikus partnerként, egy olyan valakivel szemben, mint Leo. Mert ő eléggé… rendben van…” – viccelődött a színésznő egy sajtótájékoztatón.

A Morley szerepével kapcsolatos félelmeit maga a szerző, Nicholls csillapította, mivel az író volt a sorozat executive producere, így rendszeresen jelen volt a forgatáson, sőt, az egyik részt is ő írta. A szerepre való felkészülés részeként Mod hosszasan beszélgetett az íróval arról, hogyan találta ki a karaktert, és hogy miért úgy alakította a történetét, ahogy. A forgatás első napján Nicholls mindkét főszereplőjének az Egy nap nyomtatott példányait ajándékozta, bennük kézzel írt képeslapokkal. Modnak azt írta, hogy „nem volt számomra kedvesebb karakter, mint Emma Morley, és nem tudok senkit elképzelni, aki jobban el tudná játszani őt”.

Mod azt is elárulta, hogy mindenki, aki részt vett a sorozatban, „tényleg tudatosan törekedett arra, hogy a lehető leghűségesebb legyen a könyvhöz”. Így például a rajongók örülhetnek, hogy egy brit kapta a főszerepet, hiszen Emma yorkshire-i akcentusát a 2011-es filmadaptációban az amerikai Anne Hatheway nem tudta hozni, Modnak viszont sokkal jobban sikerült, még úgy is, hogy ő maga délebbről, Hertfordshire-ből származik, ahol teljesen más dialektus a jellemző.

Meglepő módon Ambika Mod karrierje a komikaként indult.

Az egyetemen kezdett el ezzel foglalkozni, majd az Edinburgh Fringe Fesztiválon is fellépett, végül talált egy ügynököt, és kisebb tévés szerepléseket vállalt. „Nagyon apró dolgokra jelentkeztem meghallgatásokra, aztán 2020-ban az Ez fájni fog a semmiből bukkant elő” – mondta. „Azt hiszem, szó szerint végivették az ország összes dél-ázsiai színésznőjét.” (Mod indiai bevándorlók lánya).

Viszonylag rövid karrierje ellenére így már két jelentősebb sorozatszerepet is maga mögött tudhat a színésznő. Bár bevallása szerint még mindig úgy érzi, hogy a rivaldafényt kerülő személyisége ellentétes az iparág elvárásaival, ezek a sikerek segítettek Modnak – hasonló utat járt be Morley is a könyvben – önbizalmat szerezni. „Úgy érzem most, hogy megcsináltam az Egy napot, bármit megtehetek, bár nem akarom elkiabálni. De az biztos, hogy kezdek magamra találni” – mondta az interjúban.

A szíve azért visszahúzza a színpadhoz és a mikrofonhoz.

„Még mindig komikusnak tartom magam, és mindig is úgy éreztem, hogy valamikor vissza fogok térni ehhez” – mondta hozzátéve, hogy tetszik neki az ötlet, hogy írjon valamit, amiben ő maga is szerepelhetne, ami egy tradicionálisabb karrierút a komikusoknak, mint egy orvosi drámában debütálni.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!