Kiderült, melyik 10 karácsonyi film a magyarok kedvence

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.12.01 | Film | Olvasási idő: 4 perc
Kiderült, melyik 10 karácsonyi film a magyarok kedvence

Mintegy tízezer nézői szavazat alapján a Drágán add az életed! vezeti a karácsonyi filmek toplistáját a Magyar Filmadatbázis által végzett felmérés szerint.

A magyarok kedvenc karácsonyi filmjeinek listáján második helyen végzett az Igazából szerelem, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán a Reszkessetek, betörők című örök klasszikus áll. A negyedik a Klaus – A karácsony titkos története, míg az ötödik legkedveltebb karácsonyi film az Ollókezű Edward. Érdekesség, hogy a TOP tízben öt film az ezredforduló előtt készült. Csupán három született a 2000-es években – a Holiday, a Grincs és az Igazából szerelem – és csak kettő – a Klaus és Az öt legenda – 2010 után.

Már benne vagyunk az Adventben, így a Magyar Filmadatbázis, a mafab.hu felhasználóinak értékelései alapján összeállította a karácsonyi filmek TOP 10-es listáját.

Csak olyan filmek kerülhettek fel a listára, melyek legalább 500 szavazatot kaptak a magyar nézőktől, és amelyek valamilyen módon kötődnek a szeretet ünnepéhez. Az összesen 10.000 szavazatból 1657-et kapott 88%-os értékeléssel a Drágán add az életed! vezeti a listát. Minden idők egyik legjobb akciófilmje 1988-ból Bruce Willis-szel a főszerepben. Az általa megformált John McClane mindent megtesz, hogy megmentse házasságát és az ünnepet. Ehhez egy 34 emeletes épületben macska-egér harcot kell vívnia egyedül egy sereg terroristával.

Igazából szerelem

A második helyen minden idők egyik legszerethetőbb romantikus vígjátéka, az idén 20 éves Igazából szerelem végzett 1486 szavazattal és szintén 88% értékeléssel. Richard Curtis filmje olyan sztárokat vonultat fel, mint Hugh Grant, Liam Neeson, Colin Firth, Laura Linney, Emma Thompson, Alan Rickman és Keira Knightley.

Reszkessetek, betörők

1503 szavazattal és 86%-os értékeléssel dobogós lett John Hughes 1990-ben készült filmje, a Reszkessetek, betörők Macaulay Culkinnal a főszerepben. Kevint szülei otthon felejtik, miközben ők Párizsba utaznak karácsonyozni. A magára maradt kisfiú otthon százféle ravaszsággal és furfanggal bánik el két rablóval.

Klaus – A karácsony titkos története

A negyedik legnépszerűbb karácsonyi film a 2019-es tökéletes mese, a gyönyörű, kedves, ötletes és vicces spanyol animáció, a Klaus – A karácsony titkos története, melyben egy önző postás és egy zárkózott játékkészítő meghökkentő barátsága örömet hoz a hideg, sötét norvég városkába.

Ollókezű Edward

Ötödik helyen végzett az Ollókezű Edward Johnny Depp és Winona Ryder főszereplésével. Tim Burton 1991-ben készült, Golden Globe- és Oscar-díjra jelölt kultfilmjének különlegessége, hogy ez bizonyult a legközkedveltebb halloweeni filmnek is.

Holiday

Hatodik lett a Holiday Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law és Jack Black főszereplésével. A 2006-os romantikus vígjátékban egy londoni és egy los angelesi fiatal nő, két összetört szív akad egymásra a világhálón. Kitalálják, hogy otthont cserélnek, ám a pasimentes vakáció nem a tervek szerint alakul.

Az öt legenda

A toplista hetedik helyén a 2012-es Az öt legenda című kedves animációs mese található, melyben a négy őrző mellé csatlakozik Dér Jankó, hogy szembeszálljanak a gonosz Szurokkal.

Karácsonyi lidércnyomás

A nyolcadik helyen a Halloween lista hetedik helyezettje, a Tim Burton írta és Henry Selick rendezte animáció, a Karácsonyi lidércnyomás áll 1993-ból.

Reszkessetek, betörők! 2.

A Reszkessetek, betörők! második része lett a kilencedik. Az 1992-es filmben Kevin újra összefut a négybalkezes párossal. Ezúttal New Yorkban a Plaza Hotel elegáns termei romokban hevernek és teljes a káosz.

A Grincs

Végül 2000-ből A Grincs zárja a sort, melyben a Jim Carrey alakította titokzatos városlakó egyszer s mindenkorra véget akar vetni a nagy éves hajcihőknek, amikor mindenki boldog.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!