Krimibe illő gyilkossági ügy A háromtest-probléma hátterében

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.04.05 | Film | Olvasási idő: 3 perc
Krimibe illő gyilkossági ügy A háromtest-probléma hátterében

A Trónok harca alkotóinak vadonatúj Netflix-sorozatát már premierje előtt sikervárományosként emlegették, és nem is cáfolt rá a szakma és a publikum elvárásaira. Csakhogy a produkció színfalai mögött egy megrázó gyilkossági ügy is kibontakozott: megölték Lin Csit, a milliárdos médiavállalkozót, akinek cége a széria alapjául szolgáló regény szerzői jogát birtokolta.

A Netflix márciusban mutatta be sikervárományos sci-fi sorozatát, A háromtest-problémát, mely Liu Ce-hszin 2006-ban megjelent, azonos című regényén alapul. A széria nem pusztán a hallatlanul népszerű forrásmű miatt korbácsolta magasra a közönség elvárásait, hanem azért is, mert a Trónok harca alkotói, David Benioff és D. B. Weiss bábáskodtak a projekt felett, a producerek névsorában pedig még Brad Pittet is kiszúrhatjuk. A nyolc epizódból álló A háromtest-probléma március 21-én került a Netflix műsorába, és a streamingóriás egyik legköltségesebb vállakozásának számít: büdzséje állítólag 160 millió dollárra rúg.

Ahogy az várható volt, a sorozat szinte minden más netflixes tartalmat letarolt: az első négy nap során 11 millió felhasználó tekintette meg, és még a kínai nézőkből is óriási érdeklődést váltott ki.

Ám az ázsiai országban most egy megrendítő gyilkosság borzolja a kedélyeket, mely szoros szálakkal kötődik a Netflix produkciójához. 2020 decemberében meggyilkolták Lin Csi milliárdos médiavállalkozót, akinek Yoozoo Games nevű cége birtokolja A háromtest-probléma szerzői jogait. A sanghaji bíróság épp a sorozat premierje után ítélte halálra az ügy vádlottját, Hszü Jao ügyvédet, aki nélkül valószínűleg sosem sikerült volna tető alá hozni a gigantikus Netflix-projektet – írja a BBC.

Annak idején ugyanis épp Hszü hozta össze Lin Csit a streamingóriással, ám a sikeres szerződés után a nagyhatalmú vállalkozó egyszerűen félreállította az ügyvédet. A férfi finoman szólva sem örült, amikor megtudta, hogy kitúrták az üzletből, és azonnal megfogant benne a bosszú gondolata. Külön céget alapított csak azért, hogy Japánban méregkapszulákat szerezhessen be. A gyilkos készítményeket mint probiotikus szereket ajánlotta Lin Csi figyelmébe, a gyanútlan üzletember pedig be is vette a mérget, s rövidesen kórházba került. Kezdetben higanymérgezéssel kezelték, vérátömlesztést is kapott, és egy ideig úgy tűnt, az állapota stabilizálódhat, ám végül 10 nappal a mérgezés után, 39 esztendősen életét vesztette.

A sanghaji bíróság megállapította, hogy az ügyvéd a méregkapszulákkal „különösen nagy szenvedést” okozott áldozatának. Ezt végül súlyosbító körülményként vették figyelembe, így halálos ítéletet szabtak ki Hszire. Kínában az ilyesmi korrupciós ügyek esetében is előfordul, de gyakran megesik, hogy a fellebbezés után a halálos ítélet feltételes életfogytiglanra módosul – teszi hozzá a hvg.hu.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!