Nem minden gyereksztár tűnik el a filmipar süllyesztőjében: Kiernan Shipka

Elek Lenke Elek Lenke | 2024.06.17 | Film | Olvasási idő: 3 perc
Nem minden gyereksztár tűnik el a filmipar süllyesztőjében: Kiernan Shipka

Érzéki és félelmetes, buja és erőszakos – efféle jelzőkkel lehetne jellemezni a Cápák árnyékában című új sorozatot, amelynek főszereplője, a Lou karakterét alakító Kiernan Shipka, a hollywoodi szcéna egyik mostani, egyik legérdekesebb teljesítményét nyújtó fiatal színésznő.

Gyerekkora óta a filmcsinálás gépezetének közepében él, márpedig ez a sorozat éppen erről szól. Lehet, hogy a valóságban átélt élményei izgalmasabbak voltak, mint a széria epizódjai? Nos, ez örökké költői kérdés marad. Bár a kritikák eléggé lehúzták a sorozatot, Kiernan itt sem hazudtolja meg magát, enyhén szólva nem jó kislányt játszik, izgalmasan, autentikusan.

A fiatal színésznő öt hónaposan már a Vészhelyzetben szerepelt, tíz évesen elnyerte az egyik legnagyobb amerikai filmes szakmai elismerést a Mad Men (nálunk Reklámőrültek címen futó) sorozatért. Gyereket alakított, hiszen maga is alig lépett az általános iskolás korba, de játékának színvonala felért az összes felnőtt szereplőével.

Kiernan Shipka 1999. november 10-én Chicagóban, Illinois államban született, John Young Shipka ingatlanfejlesztő és felesége, Erin Ann Brennan gyermekeként. Szülei már ötéves korában társastánc órákra íratták be. Kiernan Shipka hat éves volt, amikor a család Los Angelesbe, Kaliforniába költözött, hogy támogassák lányuk művészi karrierjét. Megérte a döntés.

Kiernan Shipka szülei úgy döntöttek, nem változtatják meg furcsa keresztnevét, sem külföldies családnevét, ami merész döntés Amerikában, ahol szinte minden második színész új nevet választ karrierje kezdetén.

Néhány apró televíziós szerep és mesefilm után ő lett Sally Draper, Don Draper lánya a Mad Men sorozatban. Két meghallgatás után kapta meg a szerepet, amelyért 2009-ben – tíz évesen – elnyerte a legjobb drámasorozat kategóriában, a Screen Actors Guild-díjat, amelyik az egyik legnagyobb szakmai elismerés. Nyolc éven át alakította Don Draper lányát.

A Riverdale mellett másik legismertebb szerepe a 2018-ban a Netflixen indult Sabrina hátborzongató kalandjai című drámasorozat címszerepe. Kiernan hitelesen tud játszani megdöbbentő tetteket végrehajtó, olykor ijesztő karaktereket. Már a Mad Menben is kiválóan keltette életre Sallyt, akinek filmbéli gyermekkora enyhén szólva sem volt problémamentes, és maga is néha furcsa dolgokat produkált – szerepe szerint – a sorozatban.

Ő az a sztár, aki sosem fog butuska szexbombákat alakítani, egy-egy medence partján pancsolva flörtölni a fiúkkal. Nem is olyan alkat a maga 157 centijével, a manöken alkatú, magas filmsztárokra tervezett, félig meztelen, bolondos ruhaköltemények sem állnak jól neki a vörös szőnyegen.

Ha mégis érzelmi szálakat kell pengetni a forgatókönyv szerint, akkor ott mindig feltűnik valami furcsa, félelmetes attitűd, ami különlegessé teszi a kibontakozó kapcsolatot. Rajongói bíznak benne, hogy a Cápák árnyékában című thriller után rábukkan majd egy jobb forgatókönyvre.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!