Szerelem vagy kötelesség? Te melyiket választanád?

Elek Lenke Elek Lenke | 2024.03.22 | Film | Olvasási idő: 7 perc
Szerelem vagy kötelesség? Te melyiket választanád?

A venezuelai Anacóban 1998-ban megszületik egy aranyos, mosolygós, göndör hajú kisfiú, akit Omar Josué Gonzálezre keresztelnek. Ki sejti akkor, hogy rá húsz évre körül rajongott énekes és színész lesz – Svédországban?

A fiú hat éves korában költözik édesanyjával Skandináviába. Éveken keresztül nehezen viseli, hogy külseje és akcentusa miatt az osztályban kiközösítik. Ekkor még kevesen hinnék róla, hogy 2013-ban a legkedveltebb svéd fiúbanda, a FO&O tagjaként csinál énekes-táncos karriert.

A temperamentumos mama közbelép

A rendkívül ambiciózus, kemény akaratú, fiát istenítő mama, Wilnur, aki szinte minden nyilvános fellépésén megjelenik, már tíz évesen elindítja a helyi tehetségkutatóban, mert látja benne a jövő sztárját.

Később elindul szóló énekesi pályája, milliók hallgatják a Spotify-on, zenei díjak és szerelmes levelek özönét kapja. De igazán a Young Royals – Szerelem vagy kötelesség? című, kirobbanó sikerű, Netflixes szériával fut be. A sorozatban szinte magát játssza: egy spanyol bevándorló család letelepül egy svéd kisvárosban. A nagyon tehetséges fiút ösztöndíjjal, szociális alapon felveszik bejárónak a patinás, méregdrága internátusba, ahová milliomos családok csemetéi járnak.

Gonzalezből hogyan lett Rudberg, illetve Simon Eriksson

A széria egyik főszereplőjeként a Simon Eriksson nevet kapja a forgatókönyvíróktól. Ez sem véletlen. Svédországban gyakori, hogy a nehezen kimondható vagy „árulkodó” külföldi nevek helyett svéd családnévvel élnek a bevándorlók. Ugyanez történt a saját életében is: mivel nevelőapját Rudbergnek hívják, később ez lett a vezetékneve, így érvényesülni is könnyebb.

A Szerelem vagy kötelesség? világszerte a Netflixes slágerlista élén áll, rajongók milliói izgulnak azon már három éve, hogy a tizenéves Wilhelm, a svéd koronaherceg és trónörökös, – Edvin Ryding alakítja, kiválóan – és osztálytársa, Simon szerelme vajon beteljesedik-e? Legyőzik-e az előítéleteket, az óriási társadalmi különbséget? És vajon mit választ Wille? A szerelmet vagy a koronát? Mára kiderült, hiszen pár napja mutatták be a harmadik, befejező évadot.

Valódi tinédzserek, apró hibákkal

A siker – a kiváló színészi teljesítményeken túl – elsősorban annak köszönhető, hogy a sorozat menedzserei, rendezői és fő forgatókönyvírói, elsősorban Rojda Sekersöz (igen, az ő neve sem igazán svéd) valamint Lisa Ambjörn, mennyire hitelesen ábrázolja a svéd tinédzserek világát – mind külsőleg, mind belsőleg – no meg, Svédországot.

A herceg bőre pattanásos, dühkitörései vannak, rágja a körmét, komolyak a konfliktusai a szüleivel, és ami a legnehezebb, túl kell élnie az imádott testvér halálát. Sara Asperger-kóros, Felice túlsúlyos, testképzavaros. Minden nap egy órával előbb kel, hogy természetesen göndörödő fekete, vállig érő hajzuhatagát kiegyenesítse. A szereplők a forgatókönyv szerint rengeteg hibát vétenek, és mégis többnyire rokonszenvesek.

A méregdrága internátusok kegyetlen világa

A széria megmutatja – és ez az egyik fő erénye – hogy mennyire kegyetlen tud lenni a méregdrága felső tízezer internátusa, milyen megalázó beavatásokon mennek keresztül évszázadok óta a gyerekek – nemcsak a svéd kollégiumokban. Persze előkerül az ital és a kábítószer, utóbbi beszerzésével Simont bízzák meg, vigye el ő a balhét.

A széria fontos alkotói között találjuk a jelmeztervezőket, akik nem öltöztetik állandóan másik ruhába a szereplőket – Simon három évadon keresztül ugyanabban a három pulóverben és egy dzsekiben jelenik meg a színen, mivel a családja szegény – valamint az intimitás koordinátort, aki segít a szexjeleneteknél.

Ma már a bevándorlók között is akad milliomos

A főszereplők az életben is nagyon jó barátok lettek, akárcsak az egész csapat, beleértve a királynőt játszó, híres színésznőt, Pernilla Augustot, a pszichológust, illetve a tanárnőket alakító művészeket, akik között szintén szerepelnek bevándorlók.

A milliomos gyerekek között ugyancsak feltűnnek afroamerikai vagy kínai származásúak – jelezve, hogy ma már, a többedik generáció esetében, kialakul egy tehetős réteg a bevándorlók között is. Sokuk pedig Franciaországból vagy a Távol-Keletről érkezik az iskolába.

A legfőbb kritika a monarchiát éri: Simon nem érti, hogy miért nem a nép választja a királyt. Miért öröklődik vér szerint a királyi poszt és mi van, ha valaki nem akar koronaherceg, illetve uralkodó lenni? Bár ez a sorozat nem fogja válság elé állítani a svéd királyi udvart, jelzi, hogy nincsenek tabuk és szabad a kritika is.

Dél-Amerikában is imádják

Omar Rudbergnek – aki anyanyelvén, spanyolul is jól beszél – ez volt élete első színészi megnyilvánulása, és osztatlan sikert aratott, nemcsak Skandináviában, de Dél-Amerikában is. Főleg Brazíliában imádják a nézők a sorozatot, nem utolsósorban a kontinensről származó szereplők miatt.

Ezt a sikert nehéz lesz megismételni, ezért most kell kijátszani az aduászokat. Saját kozmetikai márkát indított, parfümöt dobott piacra, imádja az extravagáns, méregdrága ruhákat, ékszereket, olyan divatlapok címoldalán szerepel, mint a Vogue, koncertjein egymást tapossák a rajongók.

Hogy később a film vagy a zene világát választja-e? Bizonyára az utóbbit. Omar, az ügyes mama, meg az ügynöki stáb már feltehetően dolgozik az új stratégián. Edvin Rydinggel bizonyára barátok maradnak a való életben is, de csak barátok.

Sokan kérdezték a venezuelai származású sztártól, hogy a fiúkat vagy a lányokat szereti-e – nem mintha ez különösebb gondot okozna Svédországban – ő mindig kitért a válasz elől, mondván néha srácokkal lóg, néha pedig lányokkal. “Ez változó. Nem tudom, hogy a korom miatt van-e, merthogy még fiatal vagyok” – nyilatkozta.

Azóta többször is kifejezte azon óhaját, hogy ne címkézzék fel szexualitását azzal indokolva, hogy bele tud szeretni valakibe, függetlenül annak nemétől.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!