Sztár született: Damiano Gavino, akinek a szeme sem áll jól

Elek Lenke Elek Lenke | 2024.05.12 | Film | Olvasási idő: 4 perc
Sztár született: Damiano Gavino, akinek a szeme sem áll jól

A szeme sem áll jól – szokták mondani az ilyen huszonéves fiúkra. Damiano Gavino, az új olasz sztár, akivel világmárkák népszerűsítik legfrissebb kollekciójukat a vörös szőnyegen, és akit milliók követnek a közösségi médiában.

Damiano Gavino alig húsz éves volt, amikor elkezdte forgatni az Un Professore című, Olaszországban népszerű tévésorozatot. Ez annyira megragadta a nézők figyelmét, hogy még két évad készült a középiskolások és a tanárok életét bemutató szériából.

Manuellel lett ismert

A sorozatban Manuelt alakítja, aki egy bonyolult és problémás fiú, szegény sorból származik, édesanyja egyedül neveli. Az iskola mellett dolgozik, mivel kevés a jövedelmük. Mindenáron ki akar törni ebből a világból, ennek érdekében még a bűnözés világába is belekeveredik, bár még időben ki tud szállni.

A szerelmi szálak közben bonyolódnak, az osztálytársával, Chiccával jár, de később beleszeret Alice-ba, egy nála idősebb nőbe. Simone, a másik főszereplő-osztálytárs a legjobb barátja lesz, aki viszont a fiúba lesz szerelmes. Közben kiderül, hogy az apja Olaszország egyik dúsgazdag embere.

Nem is annyira a sztori érdekes itt – a címszereplő tanárt Alessandro Gassmann, a hajdan Magyarországon is nagyon népszerű Vittorio Gassmann fia alakítja kiválóan, de mindegyik szereplő kifogástalanul játszik – hanem az, hogy mennyire reálisan mutatja be a forgatókönyvíró, a mai Olaszországot. A legkülönbözőbb társadalmi osztályok életét, egészen a nápolyi maffia világáig és az ott élő bevándorlókig, a lengyel osztálytárs lánytól az afrikai fiúig, aki hazájában már gyerekként szörnyűségeket élt át.

Temperamentum, gesztikulálás, kifejező testbeszéd

A színészek „olaszosan” játszanak, közte Gavino is, gesztikulálások, testbeszéd, kiabálás, temperamentum, feltörő szenvedély jellemzi az alakításokat.

Kár, hogy nem jutott el hozzánk még az Un Professore – egyáltalán, kevés a Magyarországon szélesebb körben vetített olasz film és a mostani sztárok nevét se ismerjük. Damiano már a sorozat első részeinek sugárzása után sztár lett.

Bizonyára a sorozatot nézve döntötte el a török származású, de 17 éves kora óta Olaszországban élő rendező, Ferzan Özpetek, hogy ő játssza majd el fiatalkori énjét egy szerelmes drámában. A Nuovo Olimpo azóta megjárta a Netflixet, világszerte óriási nézettséggel.

Özpetek is felfedezte

A 2023-as olasz romantikus film két 25 éves férfi, Enea és Pietro történetét meséli el, akik az 1970-es évek végén Rómában találkoznak és egy pillanat alatt egymásba szeretnek. Egy váratlan esemény miatt el kell válniuk egymástól, ám soha nem felejtik el egymást. A melodráma Özpetek egyfajta nosztalgikus-emlékezős ujjgyakorlata.

Vicces nézni, hogy miként eleveníti meg a hetvenes évek Rómáját, a régi Vespáktól a barkós férfifrizurákig, a hajdani énekes sztár, Mina slágeréig és a trapéz farmerekig. A film zenéje különösen magával ragadó. Néhol kicsit lelassul a cselekmény, bár ez is hozzátartozik a fél évszázad előtti valósághoz.

Gavino ezzel lett igazi sztár. Özpetek neve még az amerikai produceri irodákban is ismert, bizonyára hamarosan más országokban is felfigyelnek rá. Most már csak a római születésű, huncut mosolyú, vékony fiatalemberen áll,- akinek a testvére, Lea Gavino is ezen a pályán mozog – hogy ügyesen építi-e fel a karrierjét, jól választja-e ki – persze ügynöki stábjával együtt – a forgatókönyveket. Tehetsége arra predesztinálja, hogy évtizedek múlva is foglalkoztatják majd.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!