Húsvéti kalács a világ körül
Magyarországon a kalács, a kuglóf, a különféle színes torták, sőt, néhol a bejgli is hozzátartozik a többnapos ünnepi hagyományokhoz, akárcsak az aprósütemény, amivel a locsolókat kínáljuk.
A csokoládényuszi – tojáscukor – édes likőr triótól eltekintve – mert ezek régiótól függetlenül kötelező elemei az ünnepi készülődésnek – Magyarország egyes vidékein is más jelenti a klasszikus húsvéti süteményt attól függően, hogy az ország mely határánál járunk. Nézzünk szét itthon és a nagyvilágban is!
Kóstoltad már a szirkát?
Borsodban például szirkát kóstoltam többször is, amit sárga túrónak is hívnak. A tejet cukorral és sóval felforralják. A tojásokat beleütik egy tálba, és nagyon lazán, villával átkavarják. Amikor a tej felforr, beleöntik a tojásokat, lassú tűzön folyamatosan kevergetve addig főzik, amíg a tojások túrószerűen össze nem állnak. Vászonruhába rakják, összekötve, fellógatva hagyják kicsöpögni a levét.
A pászha meg a kulics
A szirka távoli rokona az oroszok túróból alkotott pászhája, amelynek luxus változata kandírozott gyümölcsökkel készül, és a formából kivéve kirajzolódik rajta az X és a B betű, a Hrisztosz Vaszkresz szavak cirill kezdőbetűje. A kulics is más ma, mint hajdanán, az elegáns cukrászdákban sűrű tejszín és kandírozott narancsszelet teszi fel rá a koronát.
Az olaszok kalácsa, közepén pasztellszínre festett tojáskával, hasonlít az újabban nálunk is divatos, mutatós minikalácsokra, amelyeket sonka mellé is tálalnak. Toszkánában olyan citromos édesség járja ilyenkor, amely úgy néz ki, mint egy imádkozó ember. A tradicionális húsvéti pite alapja a ricotta, de kedvelt a crema pasticcera is. Nemcsak karácsonykor kerül asztalra a panettone, és a colomba, amely egy galamb formájú kenyér.
Ahány kalács, annyiféle
Mostanra szinte mindenütt elterjedt a húsvéti kalács hagyománya, amit többek között az angolok vallanak magukénak. A kalács mellett a tojás mindenhol megjelenik: dekorációs és étkezési célra is.
Németországban az osterlamm, vagyis a bárány alakú sütemény a legjellegzetesebb húsvéti desszert. Angliában a hot cross buns, míg Svájcban az osterchüechli a hagyományos ünnepi édesség.
Zamanectől a semláig
Csehországban a zamanec a leghíresebb húsvéti kalács, amely kelt tésztából készül és a mazsola dominál benne, de kandírozott gyümölcsökkel is nagyon finom.
Svédországban ilyenkor is nagyon sok semla fogy – hogy rokona-e a szó a mi zsemlénknek, az nem egyértelmű. Kettévágják a süteményt, és megtöltik tejszínhabbal, külsőre inkább csokoládé nélküli indiánerre vagy képviselőfánkra emlékeztet.
Semlát egyébként szinte egész évben majszolnak, külön semla nap is létezik. Nagyon kedveltek még a nagy kartonpapírból formázott tojások, amelyeket a szülők különféle édességekkel tömnek meg, a fahéjas és almás csigák, valamint minden mandulás sütemény. Divat otthon marcipánt készíteni.
Cukros bárány, csokiparádéval körítve
Nagypénteken a harangok Rómába mennek, vagyis elhallgatnak Franciaország szerte, és csak reggel szólalnak meg újra, jelezvén, hogy Jézus feltámadt. Ekkor kezdődik a csokivadászat, amikor a szülők a házban és a kertben rejtenek el csokitojásokat, amelyeket a gyerekeknek a miséről hazatérve kell megkeresni.
Sokféle süteményt készítenek, az egyik legérdekesebb az elzászi cukrosbárány, azaz lamala. Üreges bárányformába töltik a kelt tésztát és így sütik ki.
Emlékszünk még a Csokoládé című amerikai-francia-svéd filmklasszikusra, amelyben Vianne – Juliette Binoche varázslatos alakításában – káprázatos húsvéti csokoládéparádét szervez, fergeteges műsorral?
A mandula, a mogyoró és a datolya fontos kellék
Desszertnek ilyenkor a spanyolok a tejjel, tojással és mézzel készült keverékkel bepanírozzák a kenyeret és kisütik olívaolajban. Ehhez az édességhez, a torrijashoz, különböző mártogatósokat kínálnak.
Libanonban a húsvéti előkészületek másik fontos eleme a maamoul elkészítése, amely egy mogyorós-datolyás töltelékkel készülő, búzadarás-cukormázas aprósütemény, amelynek tésztáját már néhány nappal az ünnep előtt összeállítják. Elkészítése igazi családi elfoglaltság, ugyanis abban mindenki részt vesz. A sütést többnyire nem maguk végzik otthon, hanem a tortát vagy pitét egy pékségben sütik meg.
Bazi nagy görög húsvét
Görögországban, még mielőtt az elmaradhatatlan bárányt a sütőbe raknák, tepsi számra készülnek a különféle sütemények. Az egyik kedvenc a koulourakia, amely afféle mini kalács, megszórva szezámmaggal.
Brazíliában a kerek mandulával és pici színes tojáscukorkákkal meghintett, középen lyukas tortaszerű sütemény ugyanolyan népszerű, mint a tört mogyoróból és cukorból sütött szelet.