Megújult az Evezős kert, nemcsak az evezősöket várják a Római-partra
Nagyanyáink kedvenc filmslágere volt az Egy dunaparti csónakházban című örökzöld, amikor „száz evező” hasította a vizet, aztán mintha egy időre elfelejtették volna a Római-partot, legalábbis a szélesebb pesti-budai közönség.
Hogy aztán feltámadjon újra, a nyolcvanas években. Most ismét virágkorát éli, retro bárzenével, színes programokkal és megújuló magyaros-globalizált street food kínálattal.
Társasági tér legyen, ne csak étterem
A sztori úgy kezdődött, hogy Farkas Lajos egy kis büfét vett bérbe az államtól, itt alakította ki a jelenlegi étterem és sörkert elődjét, ami 1983-ban nyílt meg. 2017-ben Farkasék úgy döntöttek, hogy több mint 30 év üzemeltetés után átadják másnak a stafétabotot, így kerültek kapcsolatba az Eventrend Grouppal.
A Római-partnak ma már egyre szélesedő rajongótábora van, köztük, akik valóban eveznek és egy pihenés erejéig állnak meg, hogy elfogyasszanak egy gyors ebédet, és azok is, akik csak kikapcsolódni akarnak, a parton üldögélve nézve a vizet. Az üzemeltetők célja, hogy a sörkert ne csupán vendéglátóhely legyen, hanem igazi társasági tér.

Kép: Evezős kert
Bringások, kutyások, baráti társaságok érkezését várják
A jelen – és a jövő víziója – az, hogy itt a vendég ne csupán betérő fogyasztó legyen, hanem egy pezsgő közösségi hangulat aktív résztvevője, valamint, hogy a családok, baráti társaságok, bringások, kutyások, csak kávézni beugrók egyaránt otthon érezzék magukat. Mindezt az idén még megfejeli azzal az Eventrend, hogy barátságos árakkal rukkol elő, amelyek a gyorséttermek árszintjén vannak. Ugyanakkor a kínálat sokszínű, és a szezonalitáson belül is változó. A klasszikus sör, hekk, főtt kukorica, sült krumpli kombók mellett gasztronómiai újdonságokat találtak ki a nyitásra.
“A koncepció kialakítását alapos kutatómunka előzte meg: figyelmesen elemeztük a vendég visszajelzéseket, közösségi média hozzászólásokat, értékeléseket és a helyszín hagyományaira építő véleményeket” – tudtuk meg az üzletvezetőtől, Bálint Andreától és a séftől, Juhász Dánieltől.

Kép: Evezős kert
Panírozott kovászos uborka
Izgalmasan hangzik és igazi újdonság a hazai étlapokon a Loaded Fries, azaz a gazdag feltétekkel megtöltött burgonya, a ropogós házibundás csirkecombfilé buciban, szaftos házi burgerszósszal, újfajta hamburgerek, fish & chips inspirálta fogás, édes buciban. Amit eddig még sehol nem kóstoltam, az a Fried Pickles: panírozott kovászos uborka, fűszeres mártogatóval, ami bár alapanyagában magyaros, de elkészítését illetően korántsem. A slágerdesszert egy meglepő házasítás: croissant-gofri hibrid.
Mindezt – és ez az igazi ritkaság – nosztalgikus bárzene egészíti ki, valamint táncos esték. No, ettől is elszoktunk, mint ahogy az sem jellemző másutt, hogy az idősebb korosztály képviselőit is meg szeretnék szólítani: a zenekarok produkcióin kívül heti több alkalommal élő zongoraest mellett lehet táncolni. A legkisebbek számára szórakoztató foglalkozásokkal készülnek, elsősorban ünnepnapokhoz kapcsolódva.

Kép: Evezős kert
Madáretetőt barkácsolnak és virágot hajtogatnak
A tánc világnapján táncolunk, anyák napján virágot hajtogatunk, a madarak és fák világnapján madáretetőt barkácsolunk, de készítünk hangszert, barátságpólót – hangzott el a sajtótájékoztatón. A kicsikkel animátorok foglalkoznak, méghozzá az ELTE pedagógia-pszichológia kar utolsó éves hallgatói, egy lelkes, fiatal, kreatív csapat.
A programokat a tervek szerint Facebook posztokon keresztül tudatják a vendégekkel. Nemcsak online kíváncsiak a kommentekre: időnként egy-egy kérdőív kerül majd az asztalokra, amelyeken a vendégek leírhatják észrevételeiket.