5 meglepő káresemény, amit fedez a lakásbiztosítás

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.03.22 | Ingatlan | Olvasási idő: 6 perc
5 meglepő káresemény, amit fedez a lakásbiztosítás

A lakásbiztosításunkat nemcsak azért érdemes időnként átnézni és aktualizálni, mert nagy volt az infláció, megdrágult a felújítás.

Találhatunk olyan kiegészítő elemeket, szolgáltatásokat, amelyekről nem is gondolnánk, hogy benne lehet egy jó lakásbiztosításban, nekünk viszont nagyon fontosak – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu szakértője.

Kerékpár, babakocsi, sporteszköz ellopása

Itt a tavasz, sokan vásárolnak új kerékpárt maguknak, vagy veszik elő a téli álomból az eddig használtat. Márpedig egy jó bicikli több százezer forintba is kerülhet. Olyan családok is vannak, akiknél most érkezik a baba, ezért babakocsit kell venniük, amelyek közül az olcsóbbak is több tízezer forintos beruházást jelentenek. Nagyon bosszantó, ha ezeket ellopják, de a lakásbiztosítások sok esetben védelmet nyújtanak ilyen helyzetben is – mondja a szakértő.

A lakásbiztosítások általában a háztartási ingóságok közé sorolják a kerékpárt is, így ha otthon, zárt helyről vagy épülettömbökben a zárt tárolóban tartott biciklit lopják el, azt fedezheti a lakásbiztosítás. A kertben, szabad ég alatt tárolt biciklire általában már kiegészítő biztosítást kell kötni, de köthető kiegészítő sporteszköz biztosítás az utcán lelakatolt kerékpárokra is. Fontos tudnivaló, hogy a biztosítók előírhatják, milyen lakattal kell lezárni a kerékpárt, mennyi a maximális kártérítési összeg, és a részleges lopások, például a lelopott lámpák után nem biztos, hogy fizetnek.

Kisállat orvosi kezelése

Sok család fogad be az otthonába valamilyen kisállatot, kutyát, macskát, ilyenkor húsvétkor a nyuszi is gyakran válik új családtaggá. A felelős állattartáshoz hozzátartozik az is, hogyha megbetegszik az állat vagy baleset éri, akkor orvoshoz viszik. Az orvosi kezelés pedig drága lehet. Szerencsére a lakásbiztosítások közül sokhoz kapcsolódik már kisállatokra vonatkozó kiegészítő biztosítás is, amely megtéríti az orvosi kezeléseket vagy azok egy részét.

Itt is érdemes figyelembe venni, milyen esetekben fizet a biztosító, bizonyos betegségeket bizonyos fajtáknál, amelyeknél nagyon gyakoriak, például kizárhatnak a társaságok. A térítési limiteket is érdemes átnézni, illetve azt, hogy az állat hány éves koráig érvényes, köthető meg a biztosítás. A biztosítók előírhatják, hogy bizonyos oltásokat kötelezően be kell adatni az állatnak, és nem térítenek, ha a gazda hanyagsága miatt betegedett meg a kis kedvenc, ha elhanyagolták, vagy például elhízás okozta a betegségét.

Kisállat által okozott kár felelősségbiztosítása

Nem csak a betegség miatt okozhat tetemes kiadást egy kisállat a gazdájának, de azzal is, ha másnak kárt csinál. Ha egy kutya megharap valakit, akkor az illető kártérítést kérhet, de akkor is beperelhetik a gazdát, ha kiszaladt a kutya az útra, és balesetet okozott. Egy autóban akár több millió forintos kárt is okozhat egy elé ugró eb, de ha egy kerékpárost dönt fel, aki megsérül, az is több millió forintos kártérítési igénnyel jelentkezhet a gazdájánál a kieső munkabére és egyéb kiadásai miatt.

A piacon található lakásbiztosításokban megköthető felelősségbiztosítások nem mindegyike terjed ki a kutyák által okozott károkra. Az ilyen szerződéseknél külön fel kell tüntetni a kutyákat és a számuktól függően külön díjat kell értük fizetni.

Azonnali asszisztencia baj esetén

A legtöbb ingatlantulajdonos, ha káresemény éri, hirtelen nem tudja, kihez forduljon. Márpedig sokszor sürgős lenne a segítség, hiszen betört az ablak, és beesik az eső, bejön a hideg, befúj a szél. Az sem tűr halasztást, ha eldugult a lefolyó, és nem lehet WC-re menni, vagy ha beletört a kulcs a bejárati ajtó zárjába, és senki sem tudja elhagyni lakást, vagy nem lehet bemenni az ingatlanba.

Ilyenkor megy a fejvesztett keresgélés, hol lehetne gyorsan szakembert találni, aki segít. Szerencsére egyre több lakásbiztosításhoz kapcsolódik ma már asszisztencia szolgáltatás kiegészítőként. Aki olyan helyzetbe kerül, hogy sürgős segítségre van szüksége, csak a biztosítót kell felhívnia, és onnan küldenek neki megfelelő szakembert, aki nemcsak a szükséges javításokat végzi el, de a papírmunkát és a kárrendezést is lebonyolítja a biztosítónál.

Orvosi segítségnyújtás

Még többen vannak, akik orvosi, egészségügyi kérdésekben akadnak el. Nem tudják értelmezni az orvosi laborjuk eredményét, bizonytalanok abban, hogyan kell szedni egy-egy gyógyszert, bevehető-e együtt a többféle orvosság. Arra is van példa, hogy hirtelen megbetegszenek, és nem tudják, hová menjenek ügyeletre. Amikor nyaralni indul a család az ország másik végébe, ritkán néz utána, hol rendel az ügyeletes gyerekorvos, mi a telefonszáma, pedig könnyen megtörténhet, hogy a gyerek épp akkor rontja el a gyomrát vagy lázasodik be valami más miatt.

A lakásbiztosítások egy része szerencsére ma már tartalmaz orvosi asszisztencia kiegészítést is, aki igényli, hogy ilyen helyzetben legyen azonnali segítsége, annak érdemes ezt is megkötnie. Ilyenkor elég egyetlen telefonszámot elmenteni a mobilba, és bármilyen gyógyszerrel, lelettel, ügyelettel kapcsolatos kérdésre tudni fogják a választ a vonal másik végén.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!