5 tulajdonság, amit biztosan édesanyádtól örököltél

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.12.04 | Anyaság | Olvasási idő: 3 perc
5 tulajdonság, amit biztosan édesanyádtól örököltél

Az anyai örökség számos olyan dimenziót is magában hordoz, amelyekre talán nem is gondolnál, pedig kulcsszerepet játszanak testi és lelki jellemvonásaid kialakulásában.

A genetika lenyűgöző és rendkívül összetett tudományág, melyet a mindennapi életben is tetten lehet érni. Gyakran hallani, hogy a gyerekek az egyik szülőtől öröklik intelligenciájukat, míg szépségüket a másiktól kapják, ahogyan a nagyszülői vonások is gyakran visszaköszönnek a következő generációban.

Csupán a természet véletlenszerű játéka lenne vagy a személyiségjegyek öröklődése mögött más, tudományos mechanizmus is meghúzódik?

A kérdést többek között Dawn Allain belgyógyász professzor, genetikai tanácsadó által vezetett kutatócsoport is feltette magának. Az már eddig is ismert volt, hogy a jellemvonások alapvetően három módon öröklődhetnek, melyek a következők: domináns gének által, recesszív gének által, valamin az X-kromoszómához kapcsolódó tulajdonságok révén, amelyek anyai ágon öröklődnek.

Allain hangsúlyozza, hogy sok tulajdonságot számos gén befolyásol, melyek mindkét szülőtől származhatnak, emellett a környezeti tényezők is jelentősen befolyásolhatják a folyamatokat.

Az anyai örökség részeként vannak viszont olyan tulajdonságok, amelyek biztosan anyai ágon öröklődnek.

Az anyagcsereműködés például részben genetikai hajlamokon alapul, és az édesanya genetikája befolyásolja a barna zsírszövet mennyiségét, ami az energiát hővé alakítja. A koncentrációkészség is kapcsolatban áll az édesanya szerotoninszintjével, ami később befolyásolhatja a gyermek ADHD-diagnózisát is. Az öregedési folyamatokra való hajlamot szintén az anyai gének határozzák meg, a külső tényezők hatása a mitokondriumok DNS-én keresztül öröklődhet.

Az érzelmi állapot és a hangulatzavarokra való hajlam is részben az anyai génállománytól függ. Az agyi funkciók, beleértve a memóriát is, hasonlóképpen öröklődnek, és az Alzheimer-kór kockázata is elsősorban anyai ágra vezethető vissza.

Az anyai orvosi kórtörténet alaposabb vizsgálata segíthet ezért abban, hogy időben felismerjük például a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatait is, és megkezdhessük a megfelelő prevenciót.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!