A szülés utáni depresszió gyakoribb, mint gondolnád

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.02.28 | Anyaság | Olvasási idő: 5 perc
A szülés utáni depresszió gyakoribb, mint gondolnád

A szülést követő napok szépségét beárnyékolhatja egy alattomos állapot, a postpartum – vagy szülés utáni depresszió.

Sajnos idehaza is nagyon sok nőt érint ez a probléma, melyre most az Egyesült Államokban egy új gyógyszert is engedélyeztek. A szülés utáni depresszió azonban jó eséllyel elkerülhető. A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos és Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van segítségünkre.

Szülés utáni depresszió és a Baby Blues

Nem is hinnénk, hogy a depresszió milyen erősen összefonódik a várandóssággal és a szüléssel, két olyan momentummal az nők életében, amelyeknek egyértelműen a boldogságról kellene, hogy szóljanak. Mégis, a várandósság során a depresszió még az édesapáknál is igen nagy arányban jelentkezik, hiszen a leendő apukák legalább egyötöde érintett.

A szülés utáni depresszió a Baby Blues jelenség súlyosbodása is lehet. Ez utóbbi egyfajta levertség, mely tulajdonképpen a megváltozott hormonális hatások, a jelentősen megváltozott élethelyzet, illetve a hirtelen a szüléssel tudatosuló és megugró felelősségérzet velejárója lehet.

A helyzet komolyságát mutatja az is, hogy az FDA, vagyis az USA gyógyszerügyi hatósága egy új gyógyszert engedélyezett a probléma megoldására. A tabletta formájában kapható készítmény eddig kizárólag injekció formájában volt elérhető, egyéni ajánlás alapján – vagyis kizárólag a szakorvos megfelelő utasítására volt adható. Ezen változtatott most a hatóság, így a neuroaktív szteroidot tartalmazó szer elérhetővé vált egyszerűbb formában is.

A szülés utáni depresszió Magyarországon is gyakori, az újdonsült édesanyák mintegy 10 százaléka érintett itthon. Azonban a depresszió kialakulása több összetevő együttese, melyekből nem szabad kihagyni a környezetet, mind kémiai mind pedig pszichológiai vonatkozásban sem.

“A kismama támogatása kiemelten fontos, hiszen az internetről ömlik ránk a sok információ, hogy látszólag mennyivel jobb anyák tömege él a világban, mint mi. A kiragadott képek alapján pedig sok nő nem érzi magát alkalmasnak a feladatra, ami komoly szorongás kiváltója is lehet. Ugyanakkor – főleg a téli, napsütésben kevésbé bővelkedő időszakban – a D-vitamin hiánya is jelentős szerepet játszhat a depresszió kialakulásában” – mondja dr. Angyal Géza.

Hogy pontosan milyen formában, “mikor” szól bele a depresszió kialakulásába a D-vitamin azt egyelőre nem tudják a tudósok, de azt egyre több tanulmány igazolja, hogy a D-vitamin (illetve egy sor másik tápanyag) hiánya jelentős rizikófaktorként jelentkezik a depresszió kialakulásában.

Elkerülhető a szülés utáni depresszió?

A fenti kijelentés nyomán könnyen érthető, hogy a depresszió kialakulásának esélye jelentősen csökkenthető, a megfelelő tápanyagellátottsággal. Vagyis, ha a D-vitamin, a kalcium, a folsav vagy éppen a vas pótlása a szervezetben jó, akkor jelentősen csökken az esélye annak, hogy a Baby Blues rosszabbodik, vagy az, hogy a depresszió egyáltalán jelentkezik.

A megfelelő tápanyagpótlás kiemelt jelentőségű, hiszen napjainkban már sajnos sokszor az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás mellett is jelentkezhet tápanyaghiány. Ezek elkerüléséhez ma már a WHO és a szakemberek zöme is javasolja a tápanyagpótlást, amit nagyon jól megoldhatunk egy megfelelő várandósvitaminnal.

Fontos, hogy összetett, sok összetevős termékben gondolkozzunk, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. Ugyanígy fontos, hogy a lehető legtöbb anyag szerves, biológiailag aktív formában legyen jelen. A praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákban ugyanis az anyagok hasznosulása akár 80 százalékkal is jobb lehet. Ezen felül különösen fontos, hogy a megfelelő tagoltsággal is számoljunk. Az egyes trimeszterek igényrendszere ugyanis nem azonos. Másra van szüksége a szervezetnek az egyes fejlődési szakaszokban, nem lehet egyetlen tablettával lefedni az egész várandósságot. Vagyis a kiválasztott várandósvitamin esetében fontos a trimeszterenkénti tagoltság is.

Mindezeket figyelembe véve a kismama nagyon sokat tehet azért, hogy a szervezetét felkészítse a terhességre és a szülés, szoptatás időszakára, valamint természetesen arra is, hogy jó eséllyel elkerülje a depresszió, így a postpartum depresszió kialakulásának kockázatát is.

Olvass tovább: A szülés utáni depresszió az apákat sem kíméli

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!