Ezt a két szót soha ne mondd a gyerekednek

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.03.17 | Anyaság | Olvasási idő: 3 perc
Ezt a két szót soha ne mondd a gyerekednek

A gyermeki aggódásra, szorongásra a legtöbb szülőnek ugyanaz a válasza: nyugodj meg. Szakértők szerint viszont hosszú távon célravezetőbb, ha a gyerekek megtanulják újraértelmezni a szorongást és hatékonyan kezelni az aggodalmakat.

“Az életem közepén tartok, két négy éves korú gyermeket nevelek, és úgy gondolom, hogy amikor aggódnak, a “nyugodj le” kifejezés a legrosszabb dolog, amit egy szülő mondhat” – mondta nemrég egy podcastban Rachel Romer, a Guild oktatási cég ügyvezető igazgatója és társalapítója, aki szerint – különösen a gyerekek esetében – a nyugalom demonstráció útján tanítható legeredményesebben. A műsorban Rachel Romer mellett Brené Brown vezetési kutató és Adam Grant, a Wharton szervezeti pszichológusa beszélgetett gyereknevelésről és oktatásról.

A szakértől szerint a “nyugodj le” kifejezés nem érvényesíti és nem segít megérteni a gyermek érzelmeit, sőt ennek hatására elnyomhatja azokat.

Az olyan félelmet keltő érzelmek kezelése, mint például a szorongás, egy összetett feladat – tette hozzá Grant, idézve Alison Wood Brooks 2014-ben megjelent doktori disszertációját az Experimental Psychology Journalban.

“Az általa végzett kutatás során megkérdezték az embereket, hogy mit tesznek, amikor szoronganak, illetve mit tanácsolnak másoknak ugyanebben az esetben. Az emberek több mint 80%-a azt válaszolta, hogy habár másoknak rendre azt javasolják, hogy “nyugodjanak le”, ezt maguk nem tudják megtenni. Ennek oka, hogy a szorongás egy intenzív, erősen aktivált érzelem, és nem tűnik csak úgy el” – mondta Grant.

A szakértők szerint ahelyett, hogy ezzel a gyakori kifejezéssel próbáljuk lenyugtatni gyermekünket, arra tanítsuk meg, hogyan tudja megérteni, elfogadni és kezelni a felfokozott érzelmeket.

Utóbbira egy példát is hoztak, méghozzá egy egyszerű légzésgyakorlat formájában, amit szülőként a gyerekkel együtt lehet gyakorolni.

“Nem mindig mondom el, hogy mit miért csinálok, a gyerekek automatikusan elkezdenek szinkronban lélegezni velünk, így a tudatalattijukban teret engedhetsz nekik arra, hogy dolgozhassanak az érzelmeikkel” – mondja Romer hozzátéve, hogy ez a stratégia felnőtteknél is működhet, hiszen ahogyan a szorongás, a nyugalom is “fertőző” érzelem.

“Ezek a módszerek felkészítik a testet fizikai síkon és lehetővé teszik a relaxációt. A megfelelő légzőgyakorlat valójában átváltja a fiziológiát a szimpatikus idegrendszer aktiváltsági állapotából, ami a stressz és szorongás módja, a paraszimpatikus állapotba, ami a relaxálás és helyreállás állapota” – magyarázza a szakértő.

A szorongás újraértelmezése

A légzőgyakorlat mellett a szorongás pozícionálást is érdemes megtanítani a gyerekeknek. “A szorongás bizonytalansággal jár. Igen, lehet, hogy valami rossz történhet, de az is lehet, hogy valami jó’” – fogalmaz Grant. “A próbálj megnyugodni helyett már egy olyan egyszerű változás, mint például “tudom, hogy izgatott vagy, és …” is segíthet a gyerekeknek, hogy elfogadják és kezelni tudják a pillanatnyi félelmet, szorongást.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!