Kemoterápia után visszaültették saját lefagyasztott petefészekszövetét a 24 éves Dalmának

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.12.16 | Anyaság | Olvasási idő: 2 perc
Kemoterápia után visszaültették saját lefagyasztott petefészekszövetét a 24 éves Dalmának

Akut limfoid leukémiában szenvedő, kemo- és sugárkezelésen átesett, 24 éves beteg az első, akinek Magyarországon saját, három éve lefagyasztott petefészekszövetét ültették vissza szerdán a Semmelweis Egyetem orvosai annak érdekében, hogy a későbbiekben gyermeket vállalhasson.

A 24 éves Dalmánál három éve diagnosztizálták a vérképzőrendszer rosszindulatú, daganatos megbetegedését, az akut limfoid leukémiát, melynek kezelésére kemoterápiát, csontvelő átültetést és sugárkezelést is kapott – mondta dr. Bokor Attila egyetemi docens.

A Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján működő Minimál Invazív Sebészeti Osztály vezetője kiemelte: még a terápia megkezdése előtt kivették és lefagyasztották a beteg egyik petefészkét, hogy később annak szövetdarabjai visszaültethetők legyenek.

Mivel a beteg három éve tünetmentes, de nincs hormontermelése és a szervezetében hagyott petefészek nem működik, december 13-án a termékenység visszaállítása céljából három petefészek szövetet ültettek vissza a szervezetébe ún. laparoszkópós (kulcslyuksebészeti) eljárással. A petefészek kéregállomány részleteket a már nem működő petefészek felszínére erősítették.

A hazánkban elsőként alkalmazott műtéti eljárást dr. Bokor Attila és dr. Piros László a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatóhelyettese végezte. A beteg jól van és otthonában lábadozhat tovább.

(Kiemelt kép: Kovács Attila / Semmelweis Egyetem)

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!