Minden 10. terhesség vetéléssel végződik Magyarországon

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.01.08 | Anyaság | Olvasási idő: 6 perc
Minden 10. terhesség vetéléssel végződik Magyarországon

Az egyik legszörnyűbb tragédiát a nők sokszor teljes csendben élik meg, külső jelek vagy segítségkérés nélkül, szorongva, akár a poszttraumás stresszel is szembenézve.

Ez a csendes fájdalom a vetélés következménye, mely ma, világszerte minden hetedik, Magyarországon pedig minden tizedik várandósságot érint. A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos és Ratkó Tünde termékenységi szakember van segítségünkre.

Egy baba elvesztése leírhatatlan fájdalom és lelki megterhelés.

Hazánkban a vetélés a 24. hét előtt bekövetkezett magzati elhalást jelenti, illetve azt, ha a magzat világrajövetelekor nem mutat életműködést, illetve 500 gramm alatti súllyal születik meg.

Kegyetlen tény, de hazánkban évente mintegy 14 000 vetélés történik, ami a felismert terhességek 10-15%-át jelenti. Itt fontos kiemelni, hogy ez a szám kizárólag azokat az eseteket jelenti, ahol a terhesség tényét már megállapította az orvos. A korán bekövetkező vetélések, illetve az orvos által nem követett várandósságok megszakadása ebben az adatban nincs benne, vagyis a tényleges szám ennél lényegesen magasabb lehet.

Milyen okok állhatnak egy vetélés mögött?

Számos ok húzódhat a vetélés hátterében, de azt érdemes leszögezni, hogy a fájdalom mellett a vetélés elszigetelődést, depressziót is okozhat, vagyis mindenképpen foglalkozni kell a lelki oldalával és az önhibáztatás kiiktatásával is.

Az egyik leggyakoribb ok egy nem várt fertőzés, de állhat a háttérben genetikai tényező, betegség vagy anatómiai gond (pl.: mióma) is. Ezen felül jelentős kockázat a spermium minősége, illetve az édesapa életkora is.

Fertőzések

Bár elsőre talán meglepő lehet, de a vetélések mintegy 70%-ért a kialakuló, majd felszállóvá váló hüvelyi fertőzések a felelősek. Ennek azonban éppen maga a terhesség az oka. A várandósság során a hüvely flórája megváltozhat a hormonális behatások következtében – ezzel pedig ellenállóképessége is csökken. Ezen felül számolni kell azzal, hogy a születendő baba genetikailag csak félig azonos az édesanyával. Azért, hogy az anya szervezete ne lökje ki a genetikailag nem azonos részt a testből, az immunrendszer visszafogodtan üzemel a várandósság alatt – ez tovább növeli a fertőzések kialakulásának esélyét. Ehhez jönnek még a stresszfaktorok, a környezeti tényezők és például az öltözködés, vagy az évszakhoz kapcsolódó tevékenységek kérdése (pl.: strandolás) – mondja dr. Angyal Géza.

A vetélések kockázatát két dologgal is igen hatékonyan lehet csökkenteni. Az egyik a rendszeres orvosi vizsgálat, felügyelet, hiszen így korán felismerhető a gond, kezelni lehet azt a veszélyek fokozódása nélkül. A másik a szervezet segítése a fertőzések elleni harcban.

Tápanyagok és terhesség

Azt tudjuk, hogy a magzat fejlődése és egészsége szempontjából kiemelt jelentőséggel rendelkezik a megfelelő tápanyagellátottság – nem véletlen, hogy a kiegyensúlyozott étkezés és a rendszeres mozgás mellett ma már a szakemberek zöme javasolja a várandósvitamin szedését is, sőt, napjainkra a WHO is javasolja a mikrotápanyagok pótlását a várandósság kialakulásához és annak egésze során is.

Kevesebben tudják, hogy a tápanyagpótlás messze nem csak a terhesség támogatásáról szól. Sőt, tulajdonképpen nem magát a terhességet támogatjuk, hanem a szervezetet, hiszen normál működés mellett a női szervezet számára a terhesség gond nélkül végbemenő folyamat. Azonban a “normál” működés fenntartása és elérése nem egyszerű, hiszen élelmiszereink beltartalma is jelentősen csökkent, miközben a minket érő környezeti hatások rombolása egyre csak fokozódik.

A javasolt várandósvitamin tehát jó szolgálatot tesz, ha megfelel néhány kritériumnak. Első körben összetettnek kell lennie, hiszen számos anyag szükséges a szervezet megfelelő működéséhez, nem csak a kiemelten kezelt tápanyagok. Másodsorban érdemes figyelni arra, hogy a készítmény tartalmazzon cinket és rezet is, hiszen mindkét anyag antibakteriális, antivirális és gombaellenes hatással rendelkezik, vagyis hatékony segítség a fertőzések elkerüléséhez.

Ugyancsak fontos tényező, hogy a bevitt anyagok szerves, biológiailag aktív formában legyenek jelen. A praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákkal ugyanis a bevitt anyag hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet. Végül, de nem utolsó sorban érdemes figyelni a készítmény tagoltságára is.

A várandósság három fejlődési szakaszból, három trimeszterből áll, ezeknek az időszakoknak pedig eltérő a tápanyagigénye.

Vagyis a várandósvitaminnak képesnek kell lennie arra, hogy kiszolgálja az egyes trimeszterek eltérő igényrendszerét, mely a következőképpen alakul: az első trimeszter, illetve a várandósságra való felkészülés időszaka azonos tápanyagigényekkel rendelkezik. Ettől eltér a második trimeszter igényrendszere, ahogyan a harmadik trimeszter és a szoptatási időszak egysége is.
Fontos megjegyezni, hogy még a kiváló várandósvitamin mellett is sokkal nagyobb odafigyelést igényel a kismama a fertőzések elkerülése érdekében. Azonban szorongani, stresszelni nem kell, hiszen a szabályok nem nehezek, a felügyelet és a szervezet támogatása pedig nagyon jó alapot adnak egy nyugodt, problémamentes várandóssághoz.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!