Mire figyelj, hogy gyermekedből reziliens felnőtt legyen?

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.11.01 | Anyaság | Olvasási idő: 3 perc
Mire figyelj, hogy gyermekedből reziliens felnőtt legyen?

A társadalmi nyomás nem csak a szülőket terheli egyre jobban, de a gyermekeket is, ezért is fontos kérdés, hogy a szülői stílus építi vagy rombolja a gyermek önbizalmát, önbecsülését, ami jelentős szerepet játszik abban, hogy felnőttként mennyire lesz ellenálló a kihívásokkal szemben.

Szülőként könnyű beleesni a kritikus hozzáállás csapdájába, ami a gyermeknél hamis öntudathoz vezethet. Miért nem tudsz olyan lenni, mint a testvéred? Ebben a félévben csak jelesre számítok! Gyakori mondatok, amelyek feltételhez kötik a szülői szeretetet és amelyektől a gyermek hibásnak érzi magát.

Ösztönös reakció, hogy megküzdjön ezekkel a fájdalmas érzésekkel, megtanulja elrejteni az érzéseit és igyekszik olyan emberré válni, akire szerinte a szüleinek szüksége van, akit feltétel nélkül tudnak szeretni.

A hamis öntudat egy mesterséges személyiség, túlélési stratégia, hogy a gyermek megkapja az érzelmi támogatást, amire szüksége van. Emiatt viszont felnőttként is gyakran alábecsüli majd magát, kevés lesz az önbizalma, esetleg rossz társaságot választ maga köré és nehezen birkózik meg a váratlan kihívásokkal.

Azoknak a szülőknek a gyermekei viszont, akik olyan környezetben nőnek fel, amely lehetővé teszi, hogy hibákat kövessenek el és ne féljenek a kudarctól, általában felnőttként is ellenálló, erős személyiségekké válnak.

Szerethetsz valakit annak ellenére, hogy nem tetszik, amit éppen csinált – amikor képesek vagyunk világosan elválasztani a kettőt, a gyerek nem fogja önmagát jó vagy rossz viselkedéshez kötni.

Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetnének elvárásaid gyermeked viselkedésével kapcsolatban. Csak arra érdemes figyelni, hogy hogyan fejezed ki magad, hogyan fogalmazod meg a kérésedet, aggodalmadat. Szülőként az életünk nagy része abból áll, hogy olyan dolgokra próbáljuk rávenni gyermekeinket, amiket nem akarnak csinálni, tanítjuk nekik az élet leckéit, felkészítjük őket a jövőbeli sikerre. A legvégső esetben sem szabad viszont feltételhez kötni a szeretetet vagy megvonni tőlük a szülői melegség élményét. Kutatások bizonyítják, hogy azok a gyerekek, akik olyan családban nőnek fel, ahol természetes dolog például az érintés, az ölelés, felnőttként ellenállóbbak és ritkábban tapasztalnak depressziót vagy szorongást.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!