Szokatlan gyereknevelési módszerre esküszik Jennifer Garner

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.12.06 | Anyaság | Olvasási idő: 3 perc
Szokatlan gyereknevelési módszerre esküszik Jennifer Garner

Jennifer Garner úgy gondolja, nem árt, ha egy gyermek időnként megtapasztalja a jó értelemben vett „elhanyagolást”, azaz ha látja, hogy mindenkinek a családtagnak megvan a maga élete – árulta el színésznő az NBC Today műsorában hozzátéve, hogy nem tartja magát helikopter-szülőnek, aki állandóan köröz a gyereke felett, túlfélti a gyerekét és nem hagyja döntéshez jutni.

„Sosem próbáltam a gyerekem életét élni. Az ő élete az övé és az sem baj, ha ezt fordítva is látja. Így megtanulja azt, hogy felnőtt nőként neki is joga van ahhoz, hogy időnként önmagára is fordíthat időt” – mondta Jennifer Garner, akinek lánya december elsején töltötte be tizennyolcadik születésnapját.

Természetesen nem arról van szó, hogy figyelmen kívül kellene hagyni a gyermek szükségleteit, Jennifer Garner sokkal inkább egy játékos alternatívára utalt a helikopter-szülőség helyett. Utóbbi esetben ugyanis a gyerek sosem kerül valódi döntéshelyzetbe, felnőttként pedig képtelen lesz önálló döntéseket hozni.

Jennifer Garner szavai valószínűleg azért is váltottak ki nagyobb figyelmet, mert sok szülő éhezi az olyan pozitív példaképeket, szülői mintákat, amelyek segítenek megtalálni az egészséges egyensúlyt a mindennapi szerepek között, ami megmutatja, le lehet lépni a szülői futószalagról, ami sem a szülő, sem pedig a gyerek érdekét nem szolgálja.

„Azok a szülők, akik a Jennifer Garnerhez hasonló alternatívát választják, teret adnak a gyermek növekedésének. Biztonságos, szeretetteljes környezetet teremtenek és lehetővé teszik a gyereknek, hogy időnként unatkozzon, hogy saját maga találja meg a megoldást és azt is, hogy időnként bizony hibázzon. Az egyedüllét ugyanis kreativitást, függetlenséget és problémamegoldást is jelent” – magyarázza Oona Hanson gyermeknevelési tanácsadó, aki a CNN kérdésére egyúttal néhány tippet is megosztott azzal kapcsolatban, hogyan lehet beépíteni a mindennapokba ezt a fajta, jó értelemben vett „elhanyagolást”.

Biztonságos környezet

Hanson hangsúlyozza, hogy mindenekelőtt fontos, hogy gyermeked érezze, mind érzelmileg, mind fizikailag biztonságban van. Fontos, hogy egy olyan környezetet teremtsünk, ahol a gyermek tudja, bármikor fordulhat a szülőhöz, ahol biztos lehet abban, ha problémája van, segítséget fog kapni. Ha problémával fordul hozzád gyermeked, mindenekelőtt ismerd el a nehézséget, és nézd meg, mit és hogyan próbált megoldani, mielőtt azonnal beavatkoznál. Az elérhetetlen szülői normák virágkorában szokatlannak tűnő gyereknevelési módszer nemcsak a gyereknek segít megtanulni az olyan alapvető készségeket, mint a döntés, a problémamegoldás vagy a hibázás kezelése, de a szülőt is felszabadítja a feleslegesen magára vett nyomás alól – mondja a szakértő.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!