Tiltólista: mit ne egyél a várandósság alatt?

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.06.28 | Anyaság | Olvasási idő: 5 perc
Tiltólista: mit ne egyél a várandósság alatt?

Várandós kismamaként mit ehetsz és mely ételeknek kellene tiltólistára kerülnie? A koffeinnel mi a helyzet? És a sushi vagy a kagyló?

A helyzet viszont nem ennyire fekete vagy fehér, egyes élelmiszerek fogyasztása valóban nem javasolt, míg mások esetében a mértékletesség a fontos. A kérdésben dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos és Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van segítségünkre.

Tudjuk, hogy vannak tiltólistás ételek, melyekre figyelni kell, de ne feledjük, hogy a tápanyagbevitel is kiemelten fontos, hiszen a várandós nők esetében megugrik a tápanyagigény, amit kizárólag étkezéssel fedezni ma már szinte lehetetlen.

Segítségünkre van a megoldásban a várandósvitamin, de hatékonysága csak akkor lesz igazán jó, ha megfelelően tagolt (képes az eltérő trimeszterek eltérő tápanyagigényeinek kielégítésére), illetve szerves, biológiailag aktív formában tartalmazza a lehető legtöbb anyagot (ezek praktikusan a -citrátok és a -glükonátok, melyek hasznosulása akár 80 százalékkal is jobb lehet).

Hogy egyszerű legyen eligazodni, íme a lista, amit kismamaként lehetőség szerint érdemes kerülni:

  • Koffein
  • Tengeri hal és herkentyű
  • Alkohol
  • Nyers hús (a füstölt termékek is – ezek hőkezelés után fogyaszthatóak)
  • Nyers tojás és pasztörizálatlan tej – ezeket tartalmazó ételek is
  • Hidegkonyhai készítmények
  • Mosatlan gyümölcs és zöldség
  • Azonnal fogyasztásra kész, előre elkészített ételek

Alkohol:

a legismertebb tiltott dolog a várandósság alatt, hiszen az alkohol a placentán áthatolva a magzatot is károsíthatja. Azonban alkalomadtán, azaz ritkán, hetente egyszer egy deci vörösbor még belefér, ha a kismama nagyon megkívánja – mondja dr. Angyal Géza.

Kávé:

a koffein is tiltólistás volt sokáig, ami a kávéfogyasztó kismamák rémálmának megtestesülése. A jó hír, hogy a koffein kis mennyiségben elfogadható (napi max 200 mg). Ez praktikusan 1-2 csésze kávét jelent. Tea esetében óvatosabban, hiszen itt az adagok nagyobbak, az energiaital azonban tilos, mert túlságosan magas a koffeintartalma. Vigyázzunk a mennyiséggel, hiszen nem csak a kávé vagy a tea tartalmaz koffeint, hanem a kóla, vagy az étcsokoládé is, ezt pedig szem előtt kell tartani!

Tengeri hal, herkentyűk:

előbbiek higanytartalmuk miatt kerülendőek, ezeket a kismama még átsütve se nagyon fogyassza. A tengeri halak helyett a folyamiakat részesítse előnyben. A tengeri herkentyűk esetében itthon azok frissességével van a gond, külföldön, tengerparton ezzel elvileg nincsen gond, de ebben az időszakban inkább ne kockáztassunk egy súlyos ételmérgezést.

Sushi, tatár beefsteak, tiramisu és társai:

bár ezek ínycsiklandó finomságok, azonban nyers, azaz hőkezeléstől mentes összetevőket tartalmaznak, ez pedig lényegesen nagyobb fertőzési kockázatokat rejt magában. A sushi esetében nehéz lenne nem nyers összetevőket használni, de a tiramisu tojásmentesen is elkészíthető. Számoljunk azonban azzal is, hogy a pasztörizálatlan tej sem jó ötlet, vagyis az ilyen tejet tartalmazó termékeket is inkább hanyagoljuk éppen a fertőzésveszély miatt (a várandósság “csak” kilenc hónap, azután már ehetünk minden finomságot viszonylag szabadon!)

Nyers húskészítmények:

a fentiekből ez könnyen érthető, azonban elsőre talán nem gondolnánk, hogy a füstölt kolbász is ide tartozik, hiszen nem hőkezeléssel tartósítják. Ugyancsak ebbe a kategóriába sorolható a gyengén hőkezelt hús is, mint a félig átsült steak. Ezeket természetesen fogyaszthatjuk, ha kellően megfő vagy megsül.

Hidegtálak:

könnyű, hideg finomság, ám sok nyers összetevője is van, ez pedig nem szerencsés – főleg nyáron. A kaszinótojás és a sonkatekercs így inkább maradjon a szülés utáni időszakra.

Fagyasztott zöldség, gyümölcs:

mielőtt még bárki a szívéhez kapna, ezek nem tiltottak, csak a felhasználási formájukra kell odafigyelni. A fagyasztott zöldségeket és gyümölcsöket is csak hőkezelés után fogyasszuk.

Friss és nyers a zöldségek és gyümölcsök:

frissen, nyersen a legegészségesebbek és ez a várandósság alatt sincsen másképp. Azonban egy alapos mosásra szükség lehet, hogy a kórokozók és a vegyszerek biztosan eltűnjenek a felületről.

Készételek:

ebben az esetben az előre csomagolt szendvicsek, foodboxok, kész saláták vagy a főtt rizst tartalmazó készételek kerülnek tiltólistára. Egyébként is jobb, ha mi magunk készítjük el az ilyesmit, hiszen akkor azt is biztosan tudjuk, mi került bele, de kismamaként mindenképpen kerüljük az ilyen ételeket, mert a fertőzés kockázata igen magas az esetükben.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!