Szteroidmentes bőrápolás: hogyan enyhítsd az ekcéma bőrtüneteit?

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.03.19 | Bőrápolás | Olvasási idő: 6 perc
Szteroidmentes bőrápolás: hogyan enyhítsd az ekcéma bőrtüneteit?

Az ekcéma Magyarországon a gyerekek 17 százalékát, míg a felnőttek nagyjából 10 százalékát érinti. A kellemetlen bőrtünetek mögött sokféle szervezeten belüli folyamat meghúzódhat az ételallergiától a gyulladáson át a lelki okokig, azonban mindegyik esetben közösek a bőrön megjelenő pirosas foltok, amelyek kellemetlen égő, viszkető érzéssel járnak.

Napjainkban minden ötödik gyermeket érint Magyarországon az ekcéma egyik leggyakoribb formája, az atópiás dermatitisz. Statisztikák és kutatások bizonyítják, hogy ez a rendkívül száraz bőrrel, bőrpírral és erős viszketéssel járó bőrgyulladás az esetek túlnyomó többségében 5 éves kor alatt kezdődik, többnyire örökölt hajlam miatt alakul ki és gyakran párosul valamilyen ételallergiával. A betegek 60-70 százaléka 20 éves korára kinövi a betegséget, de sajnos felnőtt korban is megjelenhet ez a bőrgyulladás.

Mitől alakulhat ki az ekcéma?

Amikor megjelenik az atópiás dermatitisz, akkor mindig a kiváltó okok keresése az első feladat. A folyamat nem egyszerű, hiszen kialakulásában több körülmény is szerepet játszik. Első helyen a genetikai érintettség, az örökölt hajlam áll, de szintén fontos az ételallergia és a környezeti faktorok hatása, úgy mint a stresszhelyzet és a pszichés tényezők, valamint a baktériumok és vírusok, vagy a szervezettel érintkezésbe lépő kemikáliák. Hogyan lehet csökkenteni az ekcéma kellemetlen tüneteit? A témában a Glutaderma Krém szakérője van segítségünkre.

  • Első lépésben ki kell szűrni a leggyakoribb ételallergiákat, azonosítani kell az allergéneket, például a búzát, a tejet, a tojást vagy a halat. A szervezetre allergén hatást gyakorló élelmiszerek elhagyásával az ekcéma tünetei általában gyorsan enyhülnek.
  • Érdemes kerülni vagy legalább csökkenteni az ételekhez adott adalékanyagok, például ízfokozók, tartósító-, zselésítő- és színezőanyagok fogyasztását. Ezek a kemikáliák feleslegesen terhelik az ekcémával küzdő szervezetet.
  • Célszerű a bőrt kevésbé irritáló, természetes anyagokból (például pamut vagy len) készült ruházatot viselni.
  • Használjunk tiszta formulájú, a bőrt nem irritáló kozmetikumokat minden bőrfelületen.
  • Kímélő mosó- és tisztítószereket használjunk a ruháink mosásához.
  • A meleg víz bőrszárító hatását ellensúlyozhatjuk, ha kádfürdő helyett a zuhanyt választjuk, kisgyerekeknél pedig ügyelünk a fürdővíz megfelelő hőmérsékletére, illetve arra, hogy minél rövidebb ideig érintkezzen a fürdővízzel az ekcémás bőr.
  • Sajátítsunk el stresszkezelési technikákat a pszichés ekcéma tényezők csökkentéséhez.

Ekcémások bőrápolása szteroidmentesen

A folyamatos fellángolásokkal járó atópiás dermatitisz egy körforgás: a bőr vizet veszít, kipirosodik, hámlik, viszket, kiszárad és berepedezik. A tünetek néha felerősödhetnek, majd enyhülnek. A bőrön megjelenő foltok akut gyulladásos állapotban kellemetlen viszkető, égő érzéssel és bőrszárazsággal járnak, amelyet feltétlenül enyhíteni kell, hiszen a folyamatos vakarás nyomán kisebesedhetnek, és még tovább romlik a bőr állapota. A bőrgyógyászok gyakran szteroidos készítményeket írnak fel a súlyosbodó tünetekre, ezért fontos, hogy már az ekcémás foltok első megjelenésekor elkezdjük a bőrt nyugtató, hidratáló krémes kezelést és ezzel elkerüljük a szteroidokat. Minél gyorsabban szívódik be és hat egy krém, annál kisebb lesz az esély a bőrgyulladás megerősödésére. Fontos, hogy ehhez olyan terméket válasszunk, amelynek „tiszta” a formulája és összetevői révén alkalmas az ekcéma bőrtüneteinek célzott enyhítésére.

Kulcsfontosságúak a megfelelő hidratáló, bőrnyugtató hatóanyagok az ekcémás bőrtünetek kezelésénél:

  • A pantenol (B5 provitamin) gyakran alkalmazott bőrnyugtató hatóanyag, mert jó vízmegkötő, bőrpuhító és nyugtató hatása van. Segíti a hámréteg regenerálódását bármilyen sérülés esetén.
  • Az allantoin egy bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő, puhító és sejtregenerálódást támogató hatóanyag. Természetes eredetű, fekete nadálytőből, kamillából vagy búzacsírából is származhat.
  • A kamillából vagy brazil candeia fa illóolajából kivonható bisabolol csökkenti az irritációt és a bőr gyulladását.

Érdemes olyan krém terméket választani, amely a fenti hatóanyagok legalább egyikét tartalmazza.

Az antioxidánsok hatásosan támogatják a bőr szabad gyökök elleni küzdelmét, ami gyorsítja a gyógyulási folyamatot:

Ma már számos helyen találkozhatunk a glutationnal, amely egy rendkívül erős antioxidáns. Szervezetünk magának állítja elő három különféle aminosavból. Az alacsony glutation-szint gyulladásos betegségekkel járhat együtt, így célszerű ezt a hatóanyagot felvinni az ekcémával érintett felületre. Nem mindegy azonban, hogy milyen formulációjú krémben jut a bőrre a glutation: a liposzómás forma hatékonyan támogathatja a glutationnak a bőr mélyebb rétegeibe való bejutását.

Gyakran használt antioxidáns az E-vitamin (alfa-tokoferol), amely védi a sejtmembránt, semlegesíti a sejtek oxidációs folyamatai kapcsán keletkező szabad gyököket és csökkenti a bőr sérülékenységét.

Az ekcémás tünetek kezelésénél célszerű antioxidánsokat is tartalmazó készítményt használni, és ezáltal is megerősíteni a bőrt.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!