3000 év után is töretlen a népszerűsége: miben rejlik az ájurvéda titka?

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.04.29 | Egészség | Olvasási idő: 4 perc
3000 év után is töretlen a népszerűsége: miben rejlik az ájurvéda titka?

Az alternatív gyógyászati rendszer India egyik délnyugati államában éli reneszánszát.

Az ájurvéda szanszkrit kifejezés, szó szerinti fordítása „tudomány az életről” („a hosszú élet gyakorlata”), és India 3000 éves alternatív gyógyászati rendszerét értjük alatta. A tradíció alapjait látnotok, természettudósok és szent emberek (úgynevezett risik) vetették meg, magát a módszert pedig megfigyelésekkel, kísérletekkel, valamint meditációval csiszolták évezredeken keresztül. Az ájurvédikus gyógyászat fő ismérve, hogy nem az orvoslásra, hanem a betegségmegelőzésre helyezi a hangsúlyt. Legfontosabb céljai közé tartozik az emberi szervezet „megfiatalítása”, illetve – ezzel szoros összefüggésben – az élettartam meghosszabbítása.

Az ájurvédikus gyógyászat napjainkban újabb reneszánszát éli – írja a BBC.

Kerala a hatalmas ázsiai ország legsűrűbben lakott, legműveltebb és legtöbb vallást ötvöző állama. Lakosait mély, meggyőződéses hitükről ismeri a nagyvilág. A helyi kormányzat már az 1990-es években is afféle „wellness desztinációként” igyekezett népszerűsíteni Keralát (pedig ebben az időszakban India még nem is ismerte ezt a kifejezést).

Ma azzal a sokat ígérő szlogennel próbálják a környékre csábítani a kíváncsi turistákat, hogy ez az állam a világ egyetlen helye, ahol „mesterfokon űzik az ájurvédikus gyógyászatot”. Tény, hogy a helybéliek tudása generációról generációra öröklődik, és sokan a holisztikus orvosi rendszer ősi, eredeti módszereit alkalmazzák a gyakorlatban. Keralában minden település (beleértve a legeldugottabb falvakat is) rendelkezik ájurvéda gyógyszertárral, de az állami irányítás alatt álló ájurvédikus kórházak száma is kimagasló, a százat is meghaladja.

Az üdülőhelyek és privát wellnessközpontok különleges kezeléseket is kínálnak. Ezek közé tartozik a kasti vvasti nevű olajalapú kezelés, mely a hátfájás és az ágyéki (lumbális) gyulladás megszüntetését célozza; az elakkizhi, mely lenmaglisztes borogatással gyógyítja a különböző eredetű fájdalmakat; a njavara kizhi, mely egy, az ízületi gyulladás ellen kifejlesztett masszázsterápia; és a shirodhara nevű kezelés, mely gyógyolajjal enyhíti a stresszt és a szorongást.

A legtöbb ájurvédikus terápiaközpont repertoárjába olyan szolgáltatások tartoznak, mint a fájdalommenedzsment, a mentális egészség helyreállítását célzó, az alvásproblémákkal, pikkelysömörrel, ekcémával, emésztőrendszeri- és szembetegségekkel, valamint paralízissel kapcsolatos kezelések.

A terápiák életmóddal és étrenddel kapcsolatos tanácsokkal egészülnek ki, a fizikai fájdalmat és a különböző kórfolyamatokat gyógynövényekkel, gyógyolajokkal, masszázsokkal, olykor légzőgyakorlatokkal és meditációval igyekeznek enyhíteni, meggátolni.

Kerala mára az ájurvédikus gyógyászat indiai reneszánszának központjává nőtte ki magát. Mindezt ékesen bizonyítja, hogy 2021 novembere óta 15 százalékkal nőtt az államba irányuló belföldi turizmus, sőt a külföldiek is egyre gyakrabban keresik fel a helyi ájurvédikus központokat. A kereslet olyan nagy, hogy az indiai kormányzat 2023-ban útjára indította az Ayush nevű vízumprogramot, mely a külföldi érdeklődők számára könnyíti meg az ájurvédikus szolgáltatásokhoz való hozzáférést.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!