7 szokás, amivel instant növelheted az energiaszinted

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.12.23 | Egészség | Olvasási idő: 5 perc
7 szokás, amivel instant növelheted az energiaszinted

Gyakran érzed magad már ébredéskor kimerültnek? Alig tudod átverekedni magad a délutáni holtponton?

Az alacsony energiaszint néhány egyszerű, a mindennapokba is könnyen beépíthető szokással az esetek többségében instant orvosolható. Nézzük, melyek azok az életmódbeli változtatások, amelyek jelentős fordulatot hozhatnak mindennapjaidba. Dr. Alfred Tallia orvosprofesszor összegyűjtötte azokat a szokásokat, amelyek jótékony hatását az energiaszintre kutatásokkal is alátámasztották.

Hogyan kezeled a stresszt?

Mentális és fizikai jólléted alapjaiban határozza meg, hogy miként tudsz megbirkózni a stresszel. A kontroll nélküli stressz nagyon gyorsan meríti az energiaszinted, ezért kritikus kérdés, hogy megtaláld azt a megküzdési módszert, ami számodra működik: ez lehet meditáció, jóga, sport vagy akár egy új kreatív hobbi elsajátítása is. A lényeg, hogy képes legyen kimozdítani a feszült állapotból és szívesen csináld.

Mennyi koffeint fogyasztasz?

Amikor fáradtnak érzed magad, csábító lehet napközben a harmadik vagy negyedik kávédat meginni, azonban a túl sok koffein fogyasztása paradox hatással lehet az energiaszintedre. Ha a nap során nagy mennyiségű koffeines italt fogyasztasz, valószínűleg rosszul fogsz aludni, ami után belekerülsz egy ördögi körbe, ami másnap kezdődik elölről. Fontos azonban megjegyezni, hogy ha hirtelen veszed vissza a koffeinfogyasztást, az kezdetben szintén fáradtságot okozhat, mivel a szervezet hozzászokik a koffeinhez. Érdemes ezért fokozatosan csökkentened az elfogyasztott koffein mennyiségét, amíg megtalálod azt a szintet, ami a legjobban működik számodra.

Mikor pihented ki magad utoljára?

Nem igényel különösebb magyarázatot, hogy az elegendő alvás elengedhetetlen az egészséges energiaszint fenntartásához. Az éjszakai alvás mennyisége mellett viszont annak minősége is fontos ahhoz, hogy másnap dinamikusan indítsd a reggelt.

Milyen rendszeresen sportolsz?

Próbáld meg beépíteni mozgást a hétköznapokba – még ha csak kis mennyiségűt is. A kutatások azt mutatják, hogy a rendszeres testmozgás elengedhetetlen az energiaszint növeléséhez. Nem kell feltétlenül hatalmas súlyokat emelni vagy naponta kilométereket futni ahhoz, hogy kihasználd a mozgás energetizáló előnyeit. Az alacsony intenzitású mozgás, egy kiadós séta is növeli az oxigénáramlást és a hormonszinteket, ami instant energialöketet ad neked.

Mennyi vizet iszol naponta?

Az alacsony energiaszint gyakori oka a kiszáradás. A vörösvérsejtek oxigént szállítanak. Ideális esetben egy telt és kerek vörösvérsejt a teljes oxigénszállítási kapacitást lehetővé teszi. Ha kevés folyadékot fogyasztasz, a vörösvérsejt zsugorodik, és ez csökkenti a sejt teljes oxigénkapacitását. Az alacsony oxigénszintet fáradtság, ingerlékenység és nyugtalanság jelzi. Biztosítsd szervezeted számára, hogy minden nap elegendő vizet iszol.

Mennyi időt töltesz a képernyő előtt?

Ha jelentős időt töltesz a képernyő előtt elalvás előtt, szintén megzavarhatod az alvásciklust, ezzel együtt pedig az energiaszinted is a következő nap. Az is hatással van az energiaszintedre, hogy napközben mennyi időt töltesz a telefon vagy a számítógép képernyője előtt: szemfáradtságot és fejfájást is okozhat a túlzott képernyőidő, ami megnehezíti a koncentrációt. A digitális világban élünk, így a képernyő előtt eltöltött hosszú idő a legtöbb ember számára elkerülhetetlen. Érdemes ezért a 20-20-20 szabályt megfontolni, ami segíthet enyhíteni a kellemetlen tüneteket. 20 percenként nézz 20 másodpercre nagyjából 20 láb (6 méter) távolságba, ami felfrissíti a szemeidet.

Milyen gyakran feledkezel meg a rendszeres étkezésről?

Ha valaha elhagytad a reggelit, vagy dolgoztál az ebédszünet alatt, valószínűleg észrevetted, hogy általában álmosabbnak érzed magad a nap végére. Habár teljesen normális egy-egy étkezést kihagyni, a tápanyagban gazdag ételek rendszeres fogyasztása jelentős hatással van az optimális energiaszintedre is: az agyadnak táplálékra van szüksége a megfelelő működéshez. Sokan kihagyják az étkezéseket, amitől a vércukorszintjük egész nap fel-le ingadozik.

Ennek a néhány egyszerű változtatásnak a bevezetésével könnyen felveheted a harcot az állandó fáradtsággal és hosszú távon növelheted az energiaszinted. Ha annak ellenére is krónikus fáradtság gyötör, hogy egészségesen étkezel, biztosítod szervezeted számára a megfelelő mennyiségű és minőségű alvást, beépíted a sportot a mindennapjaidba, érdemes felkeresni a háziorvost, hogy meggyőződj róla, nincs a héttérben meghúzódó egészségügyi probléma.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!