8 egyszerű szokással akár 24 évvel tovább élhetsz

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.03.08 | Egészség | Olvasási idő: 4 perc
8 egyszerű szokással akár 24 évvel tovább élhetsz

Valószínűleg nem árulunk el újdonságot azzal, hogy az életmód milyen fontos szerepet játszik a várható élettartam alakulásában. Egy nemrégiben megjelent kutatás viszont mindezt a számok nyelvén is megerősítette: akár két és fél évtizeddel tovább élhetnek azok, akik néhány egyszerű szokást beépítenek a mindennapi rutinba.

A jó hír, hogy ezt még most sem késő elkezdeni. Egy amerikai veteránok között végzett nagyszabású tanulmányból kiderült, hogy azok, akik 40 évesen kezdtek el követni bizonyos egészséges szokásokat, akár 24 évvel meghosszabbították a várható élettartamukat. A kutatás szerint viszont 50 vagy akár 60 évesen sem késő új, egészségese(ebb) életmódra váltani.

A kutatók által azonosított nyolc egyszerű szokás között megtalálhatóak olyanok, mint a rendszeres testmozgás, a dohányzás elhagyása, a mértékletes alkoholfogyasztás, a hatékony stresszkezelés vagy a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás biztosítása. Mindezek betartásával szignifikánsan növelhető az életminőség és az élettartam.

Az egyik kulcsfontosságú megállapítás az, hogy bármilyen életszakaszban is vagy, érdemes változtatni, az új szokások jelentős hatással lehetnek az élettartam alakulására, minden kis lépés számít.

Mozogj többet!

A kutatók szerint a rendszeres testmozgás 46 százalékkal csökkentheti a korai halálozás kockázatát, ráadásul már az olyan egyszerű gyakorlatoknak is jelentős pozitív hatása van, mint a rendszeres séta.

Mondj le az erős fájdalomcsillapítókról!

Az opioid-függőség súlyos közegészségügyi problémának számít az Egyesült Államokban és a kutatásban résztvevő veteránok szempontjából volt fontos kérdés. A tanulmány szerint 38 százalékkal csökkentheti a korai halálozás kockázatát az, aki nem válik a fájdalomcsillapítók rabjává.

Ints búcsút a cigarettának!

29 százalékkal mérséklődött a korai halálozás kockázata azoknál az alanyoknál, akik soha életükben nem gyújtottak rá. A kutatók emlékeztetnek: akármelyik életszakaszban hagyod abba a dohányzást, hatalmas szívességet teszel vele saját magadnak.

Kezeld a stresszt!

A folyamatos feszültség belülről őrli fel az egészséged, ezért mindenképp meg kell találnod azt a módszert, ami számodra hatékony a stressz kezelésében. Ha megszüntetni nem is tudod, ezen változtathatsz.

Próbáld ki a növényi étrendet!

Ez a szokás 21 százalékkal növeli a hosszabb élet esélyét. A tudósok szerint a mediterrán diéta tökéletes választás lehet, szóval nem kell rögtön vegetáriánussá vagy vegánná átlényegülnöd a cél elérése érdekében.

Csak óvatosan az itallal!

Néha persze egy-két korty alkohol belefér, de mindig maradj mértékletes! Ha így teszel, 19 százalékkal csökkentheted a korai halálozás kockázatát.

Ügyelj arra, hogy mindig jól aludj!

Éjszakánként 7-9 óra minőségi alvással rengeteget tehetsz egészséged, vitalitásod, mentális és fizikai állóképességed megőrzéséért. A korai halálozás esélyét ez a szokás 19 százalékkal mérsékelheti.

Teremts pozitív kapcsolatokat!

Megállapítást nyert, hogy azoknál az embereknél, akik nem éltek aktív társadalmi életet, és kevés kapcsolattal rendelkeztek, 32 százalékkal nagyobb volt a korai halál esélye, mint azon társaiknál, akik számos baráti köteléket ápoltak.

Az eredmények alapján láthatjuk, hogy az egészségesebb szokások beillesztése nemcsak hosszabb életet biztosíthat, hanem az évek minőségét is javíthatja. Fontos, hogy ne csak a hosszú életre, hanem a jó életre is törekedj, ezekkel az egyszerű lépésekkel mindkettő elérhetővé válhat.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!