A 10 legrosszabb dolog a hűtődben
Mi lapul a hűtődben, amit jobb lenne kidobni? Amikor a hűtő tartalmát nézegetjük, általában a lejárt szavatosságú ételek ugranak be először, amiktől érdemes lenne megszabadulni. De mi a helyzet azokkal az ételekkel, amelyek elsőre ártalmatlannak tűnnek, mégis tele vannak üres kalóriákkal, transzzsírokkal vagy rengeteg cukorral? Ha ezeket eltávolítod a látóteredből, könnyebben választhatsz egészségesebb opciókat a mindennapokban.
Az alábbiakban összegyűjtöttük a tíz legrosszabb ételt, amit jobb lenne távol tartani a hűtődtől – nem csak az egészségedért, hanem az energikusabb, kiegyensúlyozottabb életmódért is.
Ízesített joghurt
Eper, áfonya, vanília – a tipikus ízesített joghurtok átlagos adagjában nagyjából háromszor annyi cukor van, mint a natúr változatban. Próbáld ki helyette a teljes zsírtartalmú natúr joghurtot friss bogyós gyümölcsökkel és dióval. Így kevesebb cukrot, több rostot és rengeteg tápanyagot fogyaszthatsz. Ráadásul a teljes zsírtartalmú joghurt jobban eltelít, mint a zsírmentes változat, így könnyebben kordában tarthatod az étvágyadat is.
Ketchup
Ártalmatlannak tűnhet, de gondolj bele: a ketchup körülbelül negyede cukor. Egy evőkanálban 4 gramm van belőle! Próbáld ki helyette a fűszeres, házi paradicsomszószt.
Majonéz
Egy evőkanálnyi majonézben közel 94 kalória van, míg ugyanennyi dijoni mustárban csupán 15 – és abból valószínűleg kevesebbet is használnál. Ha könnyen elérhető helyen van a hűtődben, túl csábító lehet, hogy minden szendvicsre rápakold. Inkább tarts mustárt otthon, és búcsúzz el a majonéztől!
Üdítők
Nem meglepő, hogy a szénsavas üdítők tele vannak üres kalóriával, miközben szinte semmilyen tápértéket nem kínálnak. A képlet egyszerű: ha nincs otthon, nem fogyasztod el. Alternatívaként próbáld ki a szódavizet egy kis citrommal ízesítve.
Virsli
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek, mint például a virsli is, számos feldolgozási lépésen mennek keresztül, amelyek során édesítőszereket, színezékeket, ízesítőket és emulgeálószereket adnak hozzájuk és minimálisan vagy egyáltalán nem tartalmaznak teljes értékű összetevőket. Az adalékanyagokat gyakran olajokból, zsírokból, cukrokból, keményítőkből és fehérjékből vonják ki, hogy növeljék az eltarthatóságot és ízletesebbé tegyék az ételeket.
Gourmet fagylalt
Azokról a kis dobozos, különleges ízesítésű fagylaltokról van szó, amelyek tele vannak zsírral és cukorral – gyakran kétszer annyival, mint más fagylaltok. Jobb választás lehet a natúr joghurt friss bogyós gyümölcsökkel és granolával. Ha viszont muszáj fagylaltot enned, válassz olyat, amelyik kevesebb zsírt és cukrot tartalmaz.
Krémes salátaöntetek
Ezek gyakran tele vannak zsírral, vagy ha zsírmentesek, akkor cukorral, sóval vagy mesterséges édesítőkkel. Az összetevőik között gyakran olyanokat találsz, amelyeket ki sem tudsz ejteni. Önts a salátádra egyszerűen olívaolajat, tengeri sót, kevés ecetet – természetes és finom.
Fagyasztott hasábburgonya
Ha az étteremben nehéz ellenállni a sült krumplinak, miért tennéd nehezebbé a dolgodat azzal, hogy otthon is tartasz egy zacskó olajos, kalóriadús hasábot? Ha ott van a fagyasztóban, biztosan nem a spenótot fogod választani helyette.
Savanyúság
A bolti savanyúságok gyakran tele vannak sóval. A friss uborka viszont jót tesz neked – tele van vízzel, ami segít hidratáltnak maradni, antioxidánsokkal, és segít csökkenteni a gyulladásokat. Vásárolj friss uborkát, és ha egy kis plusz ízt szeretnél, keverd össze ecettel és egy csipetnyi sóval – de ne túl sokkal.
Fagyasztott pizza
Egy tipikus fagyasztott pizzában rengeteg a kalória, a telített zsír és a nátrium. Tarts inkább bogyós gyümölcsöket és zöldségeket a fagyasztóban – a szíved és a derékbőséged is hálás lesz érte.