A hosszú élet japán titka: ikigai

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.11.21 | Egészség | Olvasási idő: 3 perc
A hosszú élet japán titka: ikigai

Héctor García és Francesc Miralles A hosszú élet japán titka címmel megjelent könyve bemutatja azokat az életbölcsességeket és tapasztalatokat, amelyek a japán kultúra szerint a hosszú és boldog élet kulcsai és amelyet röviden csak úgy neveznek: ikigai.

Az ikigai szabad fordításban nem más, mint az élet értelme, az ok a létezésre, amely célt és értelmet ad az életnek. Ez az alapelv a könyv szerzői szerint kulcsfontosságú a hosszú és kiegyensúlyozott élethez. A könyv alapja egy interjú sorozat, melyet Okinawa városában élő idős emberekkel készítettek. Okinawa a világ egyik legismertebb kék zónája, ahol a száz évet megélt emberek aránya rendkívül magas. A kötet bemutatja az ottani lakosok életét és a japán kultúrából fakadó életmódjukat, melyek hozzájárulnak hosszú életükhöz és boldogságukhoz. Nézzük, melyek ezek!

Aktív életmód

Az interjúsorozat egyik konklúziója, hogy az aktív életmód kulcsfontosságú a hosszú élet elérésében. A világ leghosszabb életű emberei közül sokan 80 és 90 éves korukig is dolgoznak, mert így érzik, hogy van értelme az ébredésnek, és a cselekvés hajtja őket.

Lassíts le

Emellett a kötet hangsúlyozza a lassítás fontosságát a modern világ rohanása közepette. A folyamatos kapkodás hosszú távon negatív hatással lehet az életminőségre, érdemes ezért időnként behúzni a kéziféket és valóban jelen lenni életünk minden pillanatában.

Egészséges étkezés

Az egészséges étkezés is kiemelt téma a könyvben. Az idősek tanácsa alapján csak a tányéron lévő étel 80 százalékát érdemes elfogyasztani.

Erős szociális háló

A jó kapcsolatok és a közösség fontosságát is hangsúlyozzák, amit egy 85 éven át tartó harvardi tanulmány eredményei is alátámasztanak. Az Okinawa városában élő százéves emberek kiemelten fontosnak tartják az együtt töltött időt és barátságokat.

Rendszeres testmozgás

A könyv további tanácsokkal szolgál, például a rendszeres testmozgás fontosságára is felhívja a figyelmet. Az Okinawában élő idősek naponta végzik a rádióban reggelente sugárzott taiso nevű rövid gyakorlatsorozatot, mely segít megőrizni testi egészségüket.

Hála

Mosolyogj, kötődj a természethez és adj hálát az élet minden pillanatáért – hangsúlyozzák a szerzők.

Ikigai

Végül de nem utolsó sorban találd meg az ikigait, azaz fedezd fel szenvedélyed és engedd, hogy az vezessen az életed során. Az ikigai célt ad az életednek, ami a nagyobb boldogság megtalálásához vezethet.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!