A hüvelyszárazság még menopauza után is kezelhető hormonok nélkül

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.06.12 | Egészség | Olvasási idő: 4 perc
A hüvelyszárazság még menopauza után is kezelhető hormonok nélkül

A hüvelyszárazság a legtöbb nő életében előforduló probléma, mely a menzesz kezdeti szakaszához is kötődik, de igazán gondokat nem ekkor okoz.

A hüvelyszárazság a fogamzóképes korú nők esetében is előfordul, de a menopauza vagy a korai klimax után sokkal gyakoribb, hiszen megjelenése sok esetben hormonális eredetű. Kikerülni így nem igazán lehet, de a tüneteket jól lehet kezelni. A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos és Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van segítségünkre.

A hüvelyszárazság okai

A hüvelyszárazság kiváltó okai közt több betegséget is fellelhetünk, akár autoimmun bajokat, vagy éppen a hipotalamusz problémáit is. A legtöbb nő azonban az ösztrogén kapcsán találkozik ezzel a problémával.

Bár gyakran foglalkozunk az ösztrogéndominancia problémakörével, az ösztrogénhiány sokkal kevesebb esetben kerül előtérbe, holott gondokat ez is bőven képes okozni, és ezek közt szerepel a hüvelyszárazság is. Az ösztrogénszint a menzesz elején természetes módon lecsökken, ahogyan ez tapasztalható a szoptatás során is – ekkor a laktációs hormonok hatása okozza -, illetve a menopauza során is ezzel a jelenséggel találkozhatunk, mikor a petefészkek működése visszaesik, majd leáll.

A hüvelyszárazság tünetei

A hüvelyszárazsághoz a többség a fájdalmas szexuális aktust társítja – nagyon helyesen -, de ezen felül más tüneteket is okoz ez az állapot. A lecsökkent síkosság irritációnak teszi ki a hüvely szöveteit, emiatt égő, viszkető érzés alakulhat ki, emellett a szárazság miatt apróbb “sebek” keletkezhetnek, melyek kellemetlen, de nem veszélyes vérzéssel járhatnak. Előfordulhat hüvelyi folyás is, mely ebben az esetben kellemetlen, bűzös szagú és sárgás árnyalatú (ez a tünet jellemzően a fertőzések nyomán kialakuló hüvelyszárazsághoz kapcsolódik). Sőt, a probléma hatással lehet a vizeletürítésre is, hiszen vizelési panaszokat, véres vizeletet eredményezhet – mondja dr. Angyal Géza.

A hüvelyszárazság kezelési lehetőségei

A hormontermelés visszaállítása a fogamzóképes korú nők esetében lehet opció, a menopauza természetes folyamat során erre már nincsen lehetőség. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a hüvelyszárazság nem kiküszöbölhető, annak tüneteit ne lehetne nagyon jól kordában tartani.

Erre több eljárás és gyógyszer is létezik, de sokat tehetünk a megfelelő étkezéssel és a rendszeres mozgással is a probléma ellen. Alapvetően a gyulladások elleni diéta itt is célravezető lehet, melynél fontos, hogy megfelelő mennyiségben jusson a szervezetbe E- és D-vitamin, illetve cink – ezek az anyagok ugyanis segítik a hüvely állapotának megfelelő szinten tartását, a hüvely lubrikációjának fokozását is. Bevitelüket jól megtámogathatjuk megfelelő készítmény révén is. Ennél mindenképpen érdemes figyelni arra, hogy a lehető legtöbb összetevő szerves formában (-citrátok és -glükonátok, pl.: vas-glükonát, cink-citrát) legyenek jelen, hiszen így hasznosulásuk akár 80%-kal is jobb lehet. Emellett pedig ne feledkezzünk meg arról, hogy a D-vitamin beépülését például a kalcium is elősegíti, a cinknél ezt a szerepet a réz tölti be, és így tovább, vagyis a készítmény komplexitása is fontos.

Kevesebben tudják, de a hialuronsav is jótékonyan hat a hüvely váladéktermelésére. Amellett, hogy a bőr feszességének és fiatalságának megtartására használjuk, kutatásokban a hüvelyszárazság ellen is hatékonynak bizonyult, A-, C-, és E-vitaminnal egyszerre alkalmazva.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!