A kávé legjobb alternatívája

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2025.04.13 | Egészség | Olvasási idő: 4 perc
A kávé legjobb alternatívája

Kávé helyett valami egészségesebbre vágysz, de nem akarsz lemondani az élénkítő hatásról? A matcha lehet a válasz. Ez a több száz éves japán tea nemcsak energiát ad, de számos kutatás szerint a szívednek, az emésztésednek és az agyműködésednek is jót tesz.

A titok abban rejlik, hogy a matchában az egész tealevelet elfogyasztjuk – nemcsak áztatjuk, mint a hagyományos teát. Így tízszer annyi tápanyagot kapunk, és ez meg is látszik a hatásain. De mi teszi ilyen különlegessé a matchát, és hogyan érdemes fogyasztani, hogy a legtöbbet hozd ki belőle?

Mi is az a matcha – és miben más, mint a zöld tea?

Bár első ránézésre csak egy zöld tea variánsnak tűnik, a matcha ennél jóval több. A növényt betakarítás előtt három-négy hétre árnyékba vonják, aminek hatására megnő a klorofill-, antioxidáns- és L-theanin-tartalma. A leveleket ezután szár nélkül finom porrá őrlik – ebből készül maga a matcha.

A végeredmény: egy koncentrált szupertea, amelyben minden vitamin, ásványi anyag és rost benne marad – te pedig mindezt elfogyasztod, nem csak egy részét, mint a filteres teák esetében.

Kávé helyett?

A matcha is tartalmaz koffeint, ám az L-theanin nevű aminosav miatt annak hatása sokkal kiegyensúlyozottabb. Nem okoz remegést vagy hirtelen energiaszint-zuhanást, és a kutatások szerint rendszeres fogyasztása még az alvásminőséget is javítja, valamint csökkentheti a szorongást.

Tápanyagtartalmát tekintve a matcha igazi bajnok: egy csészényi belőle kétszer-háromszor annyi antioxidánst tartalmaz, mint a legjobb zöld teák, L-theaninból pedig nagyjából ötször annyit. Ez a kombináció segít a koncentrációban, javítja a hangulatot és csökkenti a stresszt is.

Hogyan fogyaszd, hogy a legtöbbet hozd ki belőle?

A szakértők napi egy-két csészét javasolnak, ami nagyjából fél-egy teáskanálnyi porból készül. Ez 50-70 mg koffeint tartalmaz, vagyis kevesebbet, mint egy csésze kávé, mégis hosszabb ideig tartó, egyenletes energiát ad.

Már egy csésze után is érezhető a mentális frissesség, de a komolyabb szív- és emésztőrendszeri hatásokhoz rendszeres, többhetes fogyasztás szükséges.

Fontos viszont a mértékletesség: napi két-három csészénél többet nem érdemes inni, mert nagy mennyiségben gyomorpanaszokat okozhat. Koffeinérzékenyeknek pedig nem ajánlott a délutáni órák után fogyasztani.

Nem mindegy, honnan származik

Ha igazán minőségi matchát szeretnél, érdemes Japánból származó, organikus, ceremoniális minőségű változatot választani. Ezek a legfiatalabb levelekből készülnek, élénkzöld színűek, és a legmagasabb hatóanyagtartalommal rendelkeznek.

Érdemes elkerülni az agyoncukrozott „matcha lattékat” a kávézókban – ezek gyakran alig tartalmaznak valódi matchát. Ha mégis édesítenéd, használj inkább egy kis mézet vagy juharszirupot. A matcha nemcsak egy divatos zöld por – valódi tápanyagbomba, amely természetes módon élénkít, és közben támogatja az egészségedet is. Ha még nem próbáltad, itt az ideje egy korty zöld lendületnek.