A kávé legjobb alternatívája
Kávé helyett valami egészségesebbre vágysz, de nem akarsz lemondani az élénkítő hatásról? A matcha lehet a válasz. Ez a több száz éves japán tea nemcsak energiát ad, de számos kutatás szerint a szívednek, az emésztésednek és az agyműködésednek is jót tesz.
A titok abban rejlik, hogy a matchában az egész tealevelet elfogyasztjuk – nemcsak áztatjuk, mint a hagyományos teát. Így tízszer annyi tápanyagot kapunk, és ez meg is látszik a hatásain. De mi teszi ilyen különlegessé a matchát, és hogyan érdemes fogyasztani, hogy a legtöbbet hozd ki belőle?
Mi is az a matcha – és miben más, mint a zöld tea?
Bár első ránézésre csak egy zöld tea variánsnak tűnik, a matcha ennél jóval több. A növényt betakarítás előtt három-négy hétre árnyékba vonják, aminek hatására megnő a klorofill-, antioxidáns- és L-theanin-tartalma. A leveleket ezután szár nélkül finom porrá őrlik – ebből készül maga a matcha.
A végeredmény: egy koncentrált szupertea, amelyben minden vitamin, ásványi anyag és rost benne marad – te pedig mindezt elfogyasztod, nem csak egy részét, mint a filteres teák esetében.
Kávé helyett?
A matcha is tartalmaz koffeint, ám az L-theanin nevű aminosav miatt annak hatása sokkal kiegyensúlyozottabb. Nem okoz remegést vagy hirtelen energiaszint-zuhanást, és a kutatások szerint rendszeres fogyasztása még az alvásminőséget is javítja, valamint csökkentheti a szorongást.
Tápanyagtartalmát tekintve a matcha igazi bajnok: egy csészényi belőle kétszer-háromszor annyi antioxidánst tartalmaz, mint a legjobb zöld teák, L-theaninból pedig nagyjából ötször annyit. Ez a kombináció segít a koncentrációban, javítja a hangulatot és csökkenti a stresszt is.
Hogyan fogyaszd, hogy a legtöbbet hozd ki belőle?
A szakértők napi egy-két csészét javasolnak, ami nagyjából fél-egy teáskanálnyi porból készül. Ez 50-70 mg koffeint tartalmaz, vagyis kevesebbet, mint egy csésze kávé, mégis hosszabb ideig tartó, egyenletes energiát ad.
Már egy csésze után is érezhető a mentális frissesség, de a komolyabb szív- és emésztőrendszeri hatásokhoz rendszeres, többhetes fogyasztás szükséges.
Fontos viszont a mértékletesség: napi két-három csészénél többet nem érdemes inni, mert nagy mennyiségben gyomorpanaszokat okozhat. Koffeinérzékenyeknek pedig nem ajánlott a délutáni órák után fogyasztani.
Nem mindegy, honnan származik
Ha igazán minőségi matchát szeretnél, érdemes Japánból származó, organikus, ceremoniális minőségű változatot választani. Ezek a legfiatalabb levelekből készülnek, élénkzöld színűek, és a legmagasabb hatóanyagtartalommal rendelkeznek.
Érdemes elkerülni az agyoncukrozott „matcha lattékat” a kávézókban – ezek gyakran alig tartalmaznak valódi matchát. Ha mégis édesítenéd, használj inkább egy kis mézet vagy juharszirupot. A matcha nemcsak egy divatos zöld por – valódi tápanyagbomba, amely természetes módon élénkít, és közben támogatja az egészségedet is. Ha még nem próbáltad, itt az ideje egy korty zöld lendületnek.