A kávé legjobb alternatívája

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2025.04.13 | Egészség | Olvasási idő: 4 perc
A kávé legjobb alternatívája

Kávé helyett valami egészségesebbre vágysz, de nem akarsz lemondani az élénkítő hatásról? A matcha lehet a válasz. Ez a több száz éves japán tea nemcsak energiát ad, de számos kutatás szerint a szívednek, az emésztésednek és az agyműködésednek is jót tesz.

A titok abban rejlik, hogy a matchában az egész tealevelet elfogyasztjuk – nemcsak áztatjuk, mint a hagyományos teát. Így tízszer annyi tápanyagot kapunk, és ez meg is látszik a hatásain. De mi teszi ilyen különlegessé a matchát, és hogyan érdemes fogyasztani, hogy a legtöbbet hozd ki belőle?

Mi is az a matcha – és miben más, mint a zöld tea?

Bár első ránézésre csak egy zöld tea variánsnak tűnik, a matcha ennél jóval több. A növényt betakarítás előtt három-négy hétre árnyékba vonják, aminek hatására megnő a klorofill-, antioxidáns- és L-theanin-tartalma. A leveleket ezután szár nélkül finom porrá őrlik – ebből készül maga a matcha.

A végeredmény: egy koncentrált szupertea, amelyben minden vitamin, ásványi anyag és rost benne marad – te pedig mindezt elfogyasztod, nem csak egy részét, mint a filteres teák esetében.

Kávé helyett?

A matcha is tartalmaz koffeint, ám az L-theanin nevű aminosav miatt annak hatása sokkal kiegyensúlyozottabb. Nem okoz remegést vagy hirtelen energiaszint-zuhanást, és a kutatások szerint rendszeres fogyasztása még az alvásminőséget is javítja, valamint csökkentheti a szorongást.

Tápanyagtartalmát tekintve a matcha igazi bajnok: egy csészényi belőle kétszer-háromszor annyi antioxidánst tartalmaz, mint a legjobb zöld teák, L-theaninból pedig nagyjából ötször annyit. Ez a kombináció segít a koncentrációban, javítja a hangulatot és csökkenti a stresszt is.

Hogyan fogyaszd, hogy a legtöbbet hozd ki belőle?

A szakértők napi egy-két csészét javasolnak, ami nagyjából fél-egy teáskanálnyi porból készül. Ez 50-70 mg koffeint tartalmaz, vagyis kevesebbet, mint egy csésze kávé, mégis hosszabb ideig tartó, egyenletes energiát ad.

Már egy csésze után is érezhető a mentális frissesség, de a komolyabb szív- és emésztőrendszeri hatásokhoz rendszeres, többhetes fogyasztás szükséges.

Fontos viszont a mértékletesség: napi két-három csészénél többet nem érdemes inni, mert nagy mennyiségben gyomorpanaszokat okozhat. Koffeinérzékenyeknek pedig nem ajánlott a délutáni órák után fogyasztani.

Nem mindegy, honnan származik

Ha igazán minőségi matchát szeretnél, érdemes Japánból származó, organikus, ceremoniális minőségű változatot választani. Ezek a legfiatalabb levelekből készülnek, élénkzöld színűek, és a legmagasabb hatóanyagtartalommal rendelkeznek.

Érdemes elkerülni az agyoncukrozott „matcha lattékat” a kávézókban – ezek gyakran alig tartalmaznak valódi matchát. Ha mégis édesítenéd, használj inkább egy kis mézet vagy juharszirupot. A matcha nemcsak egy divatos zöld por – valódi tápanyagbomba, amely természetes módon élénkít, és közben támogatja az egészségedet is. Ha még nem próbáltad, itt az ideje egy korty zöld lendületnek.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!