A legnagyobb öngól, ha ezt kihagyod a szájápolási rutinodból

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.10.31 | Egészség | Olvasási idő: 4 perc
A legnagyobb öngól, ha ezt kihagyod a szájápolási rutinodból

A napot indítva és az esti rutin részeként szinte már automatikusan teszed a dolgod, de valóban hatékony a szájápolási rutinod vagy csak egy rosszul berögzült sémát követsz a fogmosásban is?

Sokan úgy gondolják, hogy a megfelelő szájhigiénia csak esztétikai szempontból fontos, pedig a statisztikák sajnos azt mutatják, hogy Magyarországon sok ember érintett valamilyen szájüregi problémában. A tizenévesek közül mindössze minden hatodik gyermeknek van ép fogsora, a felnőttek közül pedig a lakosság mintegy 80 százaléka szenved valamilyen ínybetegségben. Az életkor előrehaladtával pedig egyre többen veszítik el idő előtt természetes fogukat.* A megfelelő szájvíz rendszeres használatával akár ötszörös mértékben növelheted a száj egészségét, és mindez könnyedén beilleszthető az életedbe: miért hagynád ki ezt a lehetőséget? Támogatott tartalom.

Ötször nagyobb mértékben csökkentheted a lepedéket, mintha csak fogselymet használnál a fogkrém mellé*

Az ínybetegségek, szuvas fogak és rossz lehelet csak néhány a kellemetlen problémák közül, amelyek hátterében a fogak felszínén megtapadt bakteriális lepedék áll. Az optimális szájhigiénia viszont három egyszerű lépésben elérhető:

    • Fogmosás: a leghétköznapibb, de rendkívül fontos lépés, amivel eltávolíthatod az ételmaradékokat és a plakkbaktériumokat a fogak felületéről.
    • Fogköztisztítás: a fogköztiszító eszközök (mint például a fogselyem vagy fogköztiszító kefe) eltávolítják a nehezen elérhető lepedéket a fogközökből, ami a fogmosás során nem mindig sikerül.
    • Szájvíz használata: a szájvíz rendszeres használata a mechanikus tisztítással nehezen elérhető területeken is működik: az ínyen, a fogak között, a szájpadláson és az őrlőfogakon, a nyelven és a nyálkahártyán, a korona vagy a fogszabályozó körül.

A szájüregben számos mikroorganizmus található, amelyek együtt alkotják a szájflórát

A szájüregben lévő baktériumok biofilmet képeznek a fogakon és a fogak között, majd a cukrokkal és ételmaradékokkal táplálkoznak. Az egyensúlyban lévő szájflóra segít megőrizni a fogakat, az ínyt, és támogatja az ételek előemésztését. A kiegyensúlyozatlan szájflóra viszont problémákat okozhat, ideértve a fogszuvasodást és az ínybetegségeket. Ezért szükséges a napi fogköztisztítás és a szájvíz használata, ami mélyen behatol a biofilmbe, és elpusztítja a káros baktériumokat.

Listerine: évtizedek óta az egészséges szájhigiéné kialakításának szolgálatában (X)

A Listerine szájvizek célja egyszerű: újraértelmezni a napi szájápolási rutint, és javítani szájhigiéniát. Az Amerikai Egyesült Államokban már évtizedek óta jelenlévő szájvíz Magyarországon is széles palettával elérhető, amelyek alkalmazkodnak a különböző igényekhez, problémákhoz. Míg a fogmosás és a fogselyem használata továbbra is a mechanikus fogtisztítás legjobb formái, a Listerine szájvíz az egész szájüreget tisztítja. Használatával klinikailag bizonyítottan akár ötször több lepedék* távolítható el, így hozzájárul a teljesebb körű szájápoláshoz.

A megfelelő szájápolási rutin nemcsak az egészséges szájhigiéné alapja, de a magabiztos fellépésé is, a ragyogó mosoly sosem megy ki a divatból, miért rúgnál éppen magadnak ekkora öngólt?

Forrás:
*semmelweis.hu és omd.pt
**Bosma ML et al.: Efficacy of Flossing and Mouthrinsing Regimens on Plaque and Gingivitis: A randomized clinical trial. J Dent Hyg June 2022, Vol. 96, No. 3, 8-20.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!