A legrosszabb, amit a fogyókúra alatt megtehetsz

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.11.26 | Egészség | Olvasási idő: 4 perc
A legrosszabb, amit a fogyókúra alatt megtehetsz

Sokan vágynak arra, hogy a fogyás révén egészségesebb, kiegyensúlyozottabb életet élhessenek, azonban a fogyókúra kétélű fegyver lehet, ha túl hirtelen és drasztikusan próbáljuk elérni céljainkat. Fontos megérteni, hogy a testünk egy összetett rendszer, és mielőtt belemerülnénk a gyors fogyás álomszerű világába, érdemes alaposan megvizsgálni, hogy mi zajlik le szervezetünkben, és milyen kockázatokkal járhat a gyors súlyvesztés.

A Health Digest cikke szerint a fogyókúra során nem csupán zsírt, hanem jelentős izomtömeget is elveszítünk. Amikor a szervezetünk nem kap elegendő kalóriát, az izmok lebontásával próbálja azt pótolni. Ez pedig azt eredményezheti, hogy csökken az izomtömeg, és így kevesebb energiát égetünk el. Ezt elkerülendő, fontos odafigyelni a napi 60-80 gramm fehérje bevitelére, valamint rendszeres testmozgásra.

A korlátozó fogyókúrák általában nem biztosítják a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

Az ennek következtében kialakuló tápanyaghiány számos kellemetlen tünettel járhat, mint például étvágyvesztés, energiahiány, csökkent immunválasz, memóriazavar, fáradékonyság, míg az egyes vitaminok hiánya komoly egészségügyi problémákat is okozhat.

A cikk hangsúlyozza, hogy az optimális és biztonságos fogyás érdekében érdemes kevésbé szigorú étrendet követni, amely minden fontos tápanyagot tartalmaz.

Az energiaszükséglet tíz százalékát magára az anyagcserefolyamatokra fordítja a szervezet, így ha csökken a kalóriabevitel, akkor a szervezet kevesebb energiát fordít az anyagcserére is, aminek következtében lelassul. Ez nemcsak a fogyást nehezítheti meg, hanem súlyos következményekkel is járhat, mint például szívbetegség, 2-es típusú cukorbetegség vagy stroke kialakulásának kockázata.

A szakértők azt javasolják, hogy a fogyást fokozatosan célozzuk meg, hetente legfeljebb 0,9 kg-ot veszítsünk. Emellett hangsúlyozzák a rendszeres testmozgás fontosságát is.

Az epe, amit a máj termel, segíti az emésztést a zsír lebontásával. A tápanyagbevitel drasztikus csökkentésével viszont a felesleges mennyiség az epehólyagban felhalmozódva epekő kialakulásához vezethet, ami fájdalmas és komoly komplikációkat is okozhat.

A szénhidrátok gyakran negatív színben jelennek meg a fogyókúrázók szemében, pedig szervezetünknek szüksége van jó minőségű szénhidrátokra, amelyeket teljes kiőrlésű gabonákból, zöldségekből, gyümölcsökből és hüvelyesekből nyerhetünk. A rossz minőségű szénhidrátok, mint az édességek, fehér kenyér, cukros üdítők – a fogyókúra alatt is – kerülendők.

A gyors súlyvesztés negatívan befolyásolhatja a hormonegyensúlyt, ami menstruációs problémákhoz, extrém esetben terméketlenséghez is vezethet. A hormonegyensúly fenntartásához a szakértők egy kiegyensúlyozott étrendet javasolnak, amely magában foglalja a megfelelő mennyiségű zöldséget (40%), gabonát (30%), fehérjét (20%) és egészséges zsírokat (10%).

Az elektrolitok, mint a kalcium, kálium, foszfor és nátrium, elengedhetetlenek a szív- és izomműködés szempontjából. Az elektrolithiány számos problémát okozhat, például görcsöket, reflexzavarokat, súlyos esetben akár bénulást. Fontos, hogy a megfelelő elektrolitbevitelt biztosítsuk egy kiegyensúlyozott étrend révén.

A cikk rámutat arra is, hogy a túl gyors súlyvesztés hosszú távon nehézségeket okozhat, mivel a leptin nevű hormon hiánya miatt nő az éhség, és a szervezet lelassítja a működését az energiatakarékosság érdekében. Ezért érdemes egy hosszú távon is fenntartható, egészséges életmódot követni, beleértve a tudatos étkezést, a rendszeres testmozgást. Az étkezések előtt pedig érdemes egy kis időt hagyni, hogy meggyőződj az éhség valódiságáról.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!