A titokzatos ázsiai étel, ami óvja az egészséged

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.11.15 | Egészség | Olvasási idő: 3 perc
A titokzatos ázsiai étel, ami óvja az egészséged

Ahogy beköszöntött az ősz és eljöttek a hidegebb, szürkébb napok, úgy kerül az asztalunkra egyre többször egy finom gőzölgő zöldség- vagy húsleves, valamint különböző fermentált ételek, melyeknél nincs jobb természetes vitaminforrás. A koreai kimchi pedig világbajnok ebben, és több változata létezik, mint gondolnánk.

A hagyományos koreai gasztro kultúra sokféle erjesztett étellel büszkélkedhet, mivel régen és ma is ezeknek az ételeknek köszönhetően könnyebben átvészelhetők voltak a téli hideg hónapok. A „Kimjang: Kimchi készítése és egymással való megosztása” 2013. december 5. óta az emberiség szellemi kulturális örökségének számít, és szerves része a koreai emberek életének.

A kimchi elkészítésére egy teljes évet készülnek azok a háztartások vagy közösségek, akik ősz végén hatalmas adagokban fermentálják a koreai káposztát.

Ha tradicionális csípős kimchiről van szó, már akkor tavasszal megvásárolják a különböző tengeri herkentyűket, a legtöbb esetben apró garnélarákot és szardellaféléket, melyeket besóznak és hagynak erjedni, egészen addig, amíg el nem jön a kimchi készítés ideje. Ezek után, nyáron beszerzik a jó minőségű, napon szárított tengeri sót, ősszel pedig a piros chili pelyhet és a fő összetevőket, a koreai káposztát (magyarul kínai kelt) és a koreai fehér retket (itthon jégcsapretek).

Aztán a tél közeledtével a családok és a közösségek tagjai összegyűlnek egy közösen egyeztetett időpontban és nekilátnak a kimchi készítéshez, hogy a hosszú télre minden résztvevőnek legyen elég friss kimchi alapanyaga. Mert a kimchit bizony nem csak magában fogyasztják, sok finom koreai fogás alapanyaga lehet; készülhet belőle egy gazdag leves, szaftos riszes egytálétel, kimchis palacsinta, de akár még egy magyar paprikás csirkét is meg lehet vele bolondítani.

A kimchi tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, amik elősegítik a jobb emésztést, támogatják a fogyást, szabályozzák a koleszterinszintet, segítenek csökkenteni a stresszt, gyulladáscsökkentő hatásuk van, lassítják az öregedési folyamatokat és csökkentik a vércukorszintet. Nem véletlen tehát, hogy a kimchi nem most jött divatba, még ha úgy tűnik is. Már több száz éve finomítják az ízeit, és pont ennyi különböző fajtája létezik.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!