Egy alulértékelt tápanyag lehet a koleszterin elleni titkos fegyver
Évtizedek óta azt halljuk, hogy a magas koleszterintartalmú élelmiszerek, mint a tojás, a vaj vagy a tejszín, ártalmasak lehetnek az egészségünkre. A legújabb kutatások azonban kezdenek rávilágítani arra, hogy ezek az állati eredetű tápanyagok nem feltétlenül olyan károsak, mint ahogyan azt korábban hittük. Mi több, akár hasznosak is lehetnek az agyműködés fenntartásában és a koleszterinszint csökkentésében.
A Kaliforniai Egyetem kutatói nemrégiben 890 férfi és nő egészségügyi adatait elemezték, és arra jutottak, hogy heti 2-4 tojás fogyasztása alacsonyabb koleszterinszinttel hozható összefüggésbe. A kutatás eredményei alapján úgy tűnik, a tojásnak fontos szerepe lehet az egészséges öregedés és a kognitív funkciók megőrzésében.
Mit mondanak az eredmények?
A kutatás egy 1988-ban indult, az egészséges öregedést vizsgáló tanulmány adataira épült, amely négy éven át vizsgálta a középkorú és idősebb résztvevők kognitív képességeit. A kutatásban résztvevő nők közül azok, akik több tojást fogyasztottak, kevésbé tapasztaltak rövid- és hosszú távú memóriazavarokat.
Férfiaknál nem találtak ilyen összefüggést, bár egy másik adatcsoport elemzése szerint – amely egy eltérő időszakból származott – azok a férfiak, akik több tojást ettek, jobban teljesítettek a kognitív teszteken, míg nőknél nem mutatkozott hasonló hatás. Ez azt sugallja, hogy más tényezők is közrejátszhatnak, amelyeket további kutatásokkal kell tisztázni.
A frissen publikált tanulmány szerzői, Donna Kritz-Silverstein és Ricki Bettencourt szerint, bár a tojás magas koleszterintartalmú, eredményeik azt mutatják, hogy nem káros az egészségre, sőt, segíthet a kognitív funkciók megőrzésében.
Közel fél évszázadon át azt tanácsolták az embereknek, hogy kerüljék a magas koleszterintartalmú állati eredetű ételeket, mivel ezek növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Az újabb bizonyítékok szerint azonban inkább a telített zsírok, a cukor és a nátrium a fő bűnösök az érelmeszesedés kialakulásában, nem pedig az étrendi koleszterin.
Miért lehet a tojás hasznos?
A tojás alacsony zsírtartalmú, magas fehérjetartalmú és tápanyagban gazdag élelmiszer, amely akár csökkentheti is a vér koleszterinszintjét. Ez a hatás hozzájárulhat az agyi funkciók romlásának lassításához. A kutatók szerint a tojás fehérjékben, aminosavakban és koleszterinben gazdag, amelyek segíthetnek megőrizni az agyi idegsejtek szerkezetét és működését.
A tojás továbbá karotinoidokat is tartalmaz, amelyek összefüggésbe hozhatók a jobb kognitív teljesítménnyel, valamint kolint, amely egy fontos neurotranszmitter anyag. „A keresztmetszeti vizsgálatok azt mutatták, hogy azok, akik nagyobb mennyiségű kolint fogyasztanak, jobban teljesítenek a kognitív teszteken” – jegyzi meg Kritz-Silverstein és Bettencourt.
További kutatás szükséges
Bár még sok a megválaszolatlan kérdés a tojás táplálkozási előnyeivel kapcsolatban, ezek az eredmények újabb bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a magas koleszterintartalmú ételek nem feltétlenül ártalmasak a szervezetünknek – sem az agyunknak. Az erről szóló tanulmány a Nutrients folyóiratban jelent meg.