Fontos dolog derült ki a kávéról
Egy reggeli kávé sokkal több, mint egyszerű felfrissülés – derül ki egy friss kutatásból. A mérsékelt koffeinbevitel – amely napi körülbelül három csésze kávét vagy teát jelent – összefüggésbe hozható a szív- és anyagcsere-betegségek alacsonyabb kockázatával, mondta a kutatás vezetője, Dr. Chaofu Ke, a kínai Soochow Egyetem epidemiológiai és biostatisztikai tanszékének docense.
A szív- és anyagcsere-betegségek együttese, legalább két kardiometabolikus betegség – például koszorúér-betegség, stroke vagy 2-es típusú cukorbetegség – együttes előfordulására utal.
„A kávé és a koffein fogyasztása szinte minden szakaszban fontos védő szerepet játszhat” – mondta Ke.
A kutatók mintegy 180 000 ember adatait elemezték az Egyesült Királyság Biobankjából, amely egy nagy biomedikai adatbázis, és hosszú távon követi a résztvevők egészségügyi állapotát. Az alanyoknak a vizsgálat kezdetén nem voltak szív- és anyagcsere-betegségeik.
Az információk között szerepelt a résztvevők saját beszámolója a koffeinfogyasztásról – kávé, fekete- vagy zöldtea formájában –, valamint a kardiometabolikus betegségek adatai, amelyek háziorvosi feljegyzésekből, kórházi dokumentumokból és halotti bizonyítványokból származtak. A tanulmány kedden jelent meg a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című endokrinológiai szaklapban.
A mérsékelt koffeinfogyasztók esetében csökkent a kockázata annak, hogy új szív- és anyagcsere-betegségek alakuljanak ki.
Azoknál, akik naponta három csésze kávét ittak, 48,1%-kal kisebb eséllyel alakult ki ilyen betegség, míg azoknál, akik napi 200-300 milligramm koffeint fogyasztottak, 40,7%-kal kisebb kockázattal néztek szembe, mint azok, akik nem ittak, vagy átlagosan kevesebb mint egy csésze kávét fogyasztottak – mondta Ke.
A tanulmánynak nagy volt a mintanagysága, és számos biomarkert alkalmaztak az eredmények megerősítésére, ami erős bizonyítéknak számít a koffein szívre gyakorolt hatásairól – mondta Dr. Gregory Marcus, a Kaliforniai Egyetem kardiológiai kutatásokért felelős helyettes vezetője és az orvostudomány professzora.
„Ezek a megfigyelések hozzájárulnak ahhoz a növekvő bizonyítékhalmazhoz, amely szerint a koffein és a koffeint tartalmazó, természetes anyagok, például a tea és a kávé javíthatják a szív- és érrendszer egészségét” – reagált Marcus a kutatás eredményeire hozzátéve, hogy bár a módszertan erős, és az eredmények összhangban vannak a koffein és a szív egészségével kapcsolatos eddigi adatokkal, még mindig vannak kérdések arról, hogy milyen mértékben áll fenn kapcsolat a koffein és a szív egészsége között.
„Fontos hangsúlyozni, hogy bár ezek az adatok kapcsolatot mutatnak a koffein, tea és kávé, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenése között, óvatosnak kell lennünk, mielőtt valódi okozati hatásokat feltételeznénk” – mondta.
Mivel a tanulmány megfigyelésen alapul, csak kapcsolatot tud felmutatni a koffein és a szív egészsége között – tette hozzá. Más tényezők is okozhatják a szív jobb állapotát.
„Lehet, hogy a látszólagos védő hatások valójában nem is léteznek, és a pozitív összefüggések mögött egy eddig ismeretlen vagy nem mért tényező áll” – magyarázta Marcus. „Lehetséges például, hogy azok, akik több koffeint fogyasztanak, egészségesebb étrendet követnek, vagy fizikailag aktívabbak.”
Sok tanulmány rámutat a koffeinfogyasztás előnyeire. Több kutatás is utalt arra, hogy csökken a cukorbetegség kockázata – mondta Marcus. A közhiedelemmel ellentétben a koffeintartalmú kávé fogyasztása a szívritmuszavarok alacsonyabb kockázatával is összefügg, tette hozzá, utalva saját és mások kutatásaira.
Ugyanakkor ezek többsége megfigyelésen alapuló kutatás, és egyes tanulmányok vegyes eredményeket mutattak: több koffein több napi lépésszámot, de kevesebb alvást eredményezett – mondta Marcus.
Bár az új tanulmány megnyugvást nyújthat azok számára, akik már rendszeresen fogyasztanak kávét vagy teát, Marcus szerint nem jelenti azt, hogy mindenkinek el kellene kezdenie koffeintartalmú italokat fogyasztani.
„Fontos megemlíteni, hogy a több nem feltétlenül jobb” – mondta. „Még ha a tanulmányban leírt mennyiségű koffein, kávé és tea valóban egészséges is, erős bizonyítékok vannak arra, hogy a nagy dózisú koffein, különösen, ha mesterséges italokban, például energiaitalokban van jelen, káros, sőt veszélyes szívritmuszavarokat is okozhat.”