Gluténmentes álgabona, ami ráadásul kiváló fehérjeforrás
Az amaránt, ez az ősi álgabona, évezredeken át Dél- és Közép-Amerika egyik legfontosabb tápláléka volt. Bár Európában sokáig ismeretlen maradt, az egészséges életmód térhódításával egyre népszerűbbé vált, hiszen tele van értékes tápanyagokkal, ráadásul gluténmentes.
A hagyományos gabonafélékhez képest az amaránt sokkal több fehérjét, rostot és ásványi anyagot tartalmaz, miközben a szénhidráttartalma alacsonyabb. Egyik kiemelkedő összetevője a lizin nevű esszenciális aminosav, amely támogatja az izomépítést és -regenerációt, segíthet az érelmeszesedés elleni küzdelemben, sőt, a rákos sejtek kialakulását is gátolhatja. Az amaránt tele van hasznos ásványi anyagokkal, például vassal, kalciummal, cinkkel és magnéziummal, ráadásul vitaminokban is gazdag: tartalmaz B1-, E- és C-vitamint, ami ritkaság a gabonafélék között.
Gluténmentes és sokoldalú
Az amarántot a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Semleges íze miatt könnyedén illeszthető az étrendedbe, akár édes, akár sós ételekről legyen szó.
Az amaránt magja értékes fehérje- és rostforrás, emellett telítetlen zsírsavakat és Omega-3 zsírsavat is tartalmaz. Fontos azonban tudni, hogy a nyers amarántmag nem fogyasztható, mivel toxikus vegyületeket tartalmazhat, például oxalátokat és szaponinokat. Főzéssel, sütéssel ezeket a káros anyagokat teljesen semlegesítheted.
Hogyan használhatod az amarántot?
Az amaránt sokoldalú alapanyag, amelyet számos módon felhasználhatsz:
- Pirítva vagy puffasztva: Müzlibe, joghurtba, kefirbe keverheted.
- Lisztként: Süteményekhez, kenyerekhez, tésztákhoz vagy akár pudingokhoz is tökéletes.
- Kásának: Főzd meg, és fogyaszd reggelire gyümölcsökkel vagy mézzel.
- Panírozáshoz: Egészséges alternatívája lehet a hagyományos zsemlemorzsának.
Nem csak az amaránt magja értékes.
Az amaránt egyes fajtáinak levele is fogyasztható, amely C- és E-vitaminban, vasban és egyéb ásványi anyagokban gazdag, felhasználható spenóthoz vagy mangoldhoz hasonlóan vagy salátákban.
Miért érdemes kipróbálnod?
Az amaránt nemcsak tápláló, de rendkívül egészséges is. Segíti az izmaid regenerációját, támogatja a szíved egészségét, és még a diétás étrendbe is remekül beilleszthető. Ha eddig nem próbáltad, itt az ideje, hogy felfedezd ezt a sokoldalú, gluténmentes álgabonát, amely könnyedén színesebbé teheti a konyhádat.
(Kiemelt kép: Pierre Bamin / Unsplash)