Gluténmentes álgabona, ami ráadásul kiváló fehérjeforrás

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2025.01.21 | Egészség | Olvasási idő: 3 perc
Gluténmentes álgabona, ami ráadásul kiváló fehérjeforrás

Az amaránt, ez az ősi álgabona, évezredeken át Dél- és Közép-Amerika egyik legfontosabb tápláléka volt. Bár Európában sokáig ismeretlen maradt, az egészséges életmód térhódításával egyre népszerűbbé vált, hiszen tele van értékes tápanyagokkal, ráadásul gluténmentes.

A hagyományos gabonafélékhez képest az amaránt sokkal több fehérjét, rostot és ásványi anyagot tartalmaz, miközben a szénhidráttartalma alacsonyabb. Egyik kiemelkedő összetevője a lizin nevű esszenciális aminosav, amely támogatja az izomépítést és -regenerációt, segíthet az érelmeszesedés elleni küzdelemben, sőt, a rákos sejtek kialakulását is gátolhatja. Az amaránt tele van hasznos ásványi anyagokkal, például vassal, kalciummal, cinkkel és magnéziummal, ráadásul vitaminokban is gazdag: tartalmaz B1-, E- és C-vitamint, ami ritkaság a gabonafélék között.

Gluténmentes és sokoldalú

Az amarántot a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Semleges íze miatt könnyedén illeszthető az étrendedbe, akár édes, akár sós ételekről legyen szó.

Az amaránt magja értékes fehérje- és rostforrás, emellett telítetlen zsírsavakat és Omega-3 zsírsavat is tartalmaz. Fontos azonban tudni, hogy a nyers amarántmag nem fogyasztható, mivel toxikus vegyületeket tartalmazhat, például oxalátokat és szaponinokat. Főzéssel, sütéssel ezeket a káros anyagokat teljesen semlegesítheted.

Hogyan használhatod az amarántot?

Az amaránt sokoldalú alapanyag, amelyet számos módon felhasználhatsz:

  • Pirítva vagy puffasztva: Müzlibe, joghurtba, kefirbe keverheted.
  • Lisztként: Süteményekhez, kenyerekhez, tésztákhoz vagy akár pudingokhoz is tökéletes.
  • Kásának: Főzd meg, és fogyaszd reggelire gyümölcsökkel vagy mézzel.
  • Panírozáshoz: Egészséges alternatívája lehet a hagyományos zsemlemorzsának.

Nem csak az amaránt magja értékes.

Az amaránt egyes fajtáinak levele is fogyasztható, amely C- és E-vitaminban, vasban és egyéb ásványi anyagokban gazdag, felhasználható spenóthoz vagy mangoldhoz hasonlóan vagy salátákban.

Miért érdemes kipróbálnod?

Az amaránt nemcsak tápláló, de rendkívül egészséges is. Segíti az izmaid regenerációját, támogatja a szíved egészségét, és még a diétás étrendbe is remekül beilleszthető. Ha eddig nem próbáltad, itt az ideje, hogy felfedezd ezt a sokoldalú, gluténmentes álgabonát, amely könnyedén színesebbé teheti a konyhádat.

(Kiemelt kép: Pierre Bamin / Unsplash)

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!