Hiába érint minden 10. embert Magyarországon, nem veszik komolyan a tüneteket

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.03.23 | Egészség | Olvasási idő: 3 perc
Hiába érint minden 10. embert Magyarországon, nem veszik komolyan a tüneteket

Világszerte több mint 850 millió, Magyarországon pedig közel 1 millió embert érint veseprobléma. Ezek önmagukban is komoly életminőség-romlással járhatnak, és számtalan további kórkép kialakulásához is vezethetnek.

Néhány életmódbeli változtatással, többek közt a megfelelő folyadékpótlással azonban sokat tehetünk a vese egészségéért, ahogy arra a vese világnapja alkalmából a Szentkirályi Magyarország is felhívta a figyelmet a Szent Margit Kórház ingyenes szűrőnapján.

A vese kulcsszerepet játszik az anyagcserefolyamatokban, valamint a só- és vízháztartás szabályozásában.

Szűrésére mégis kevesen fordítanak megfelelő figyelmet, hazánkban minden 10. ember szenved veseproblémában. Egészségünk megőrzése érdekében kortól függetlenül elengedhetetlen a kellő odafigyelés és elővigyázatosság. A vesebetegségek esetében az alábbi öt tanács betartásával jelentős mértékben csökkenthetjük azok kialakulásának kockázatát.

Látogassunk el évente egyszer szűrővizsgálatra!

Az egészséges vese megőrzésében kulcsfontosságú a rendszeres, évenkénti szűrővizsgálat. Segítségével képet kaphatunk egészségügyi állapotunkról, valamint a korai felismerés jelentős tényező lehet egy esetleges elváltozás hatékony kezelésében.

Hidratáljunk!

A vese optimális működéséhez egy felnőtt ember számára napi 1,5-2 liter folyadék, elsősorban víz, alacsonyabb ásványianyag-tartalmú (500 mg/liter) ásványvíz vagy tea fogyasztása ajánlott. Ez a mennyiség elengedhetetlen ahhoz, hogy a vesék megszabaduljanak a felhalmozódott méreganyagoktól és felesleges sóktól, ezáltal csökkentve a vesebetegségek kialakulásának kockázatát.

Ügyeljünk a vérnyomásunkra!

A kezeletlen magas vérnyomás számos betegség kiváltó tényezője, de kevesen tudják, hogy a vesebetegségekhez és vesekárosodáshoz is gyakran hozzájárul. Érdemes időről-időre ellenőrizni vérnyomásunkat és életmódunkkal – például rendszeres testmozgással – támogatni a szív- és érrendszerünk egészségét. Ha rendszeresen magas értékeket mérünk, forduljunk orvoshoz.

Étkezzünk mértékkel és változatosan!

Az egészséges és változatos táplálkozás az általános jóllét egyik legfontosabb feltétele, hozzájárul a túlsúly vagy az étkezéssel összefüggő cukorbetegség elkerüléséhez, melyek hosszú távon a vese egészségére is negatív hatással lehetnek. Napi sóbevitelünk csökkentése például nagyban hozzájárul vesénk egészségéhez. Az ajánlott nátriumbevitel napi 5-6 gramm (körülbelül egy teáskanálnyi) sót jelent, amelybe beletartozik a készételekben már megtalálható mennyiség is. A sófogyasztás korlátozásának egyik legegyszerűbb módszere az ételek otthoni, friss alapanyagokból való elkészítése.

Semmi cigaretta, és alkohol is csak mértékkel!

A dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás nagy eséllyel járul hozzá a vesebetegségek kialakulásához, így elhagyásukkal sokat tehetünk vesénk egészségéért.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!