Időszakos böjt: így csináld, hogy tényleg hatásos legyen

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.03.22 | Egészség | Olvasási idő: 3 perc
Időszakos böjt: így csináld, hogy tényleg hatásos legyen

Az időszakos böjt (intermittent fasting) lényege, hogy a nap 24 órájának egyik szakaszát táplálkozásra (evési ablak), a másikat pedig koplalásra fordítod. Jelenleg az egyik legtrendibb diéta, melynek szabályai hallatlanul egyszerűnek tűnnek, ám ha hibázol, hiába várod majd a kilók leolvadását.

Az időszakos böjt legnépszerűbb válfajában a fogyni vágyók minden nap kijelölnek egy evési ablakot, ami általában 8 órás időkeretet jelent. Táplálkozni csak ebben az időszakban szabad. A fennmaradó 16 órában kizárólag folyadék fogyasztható. Persze nem minden módszer ennyire szigorú: akadnak, akik csak heti két-három napot szánnak az időszakos böjtre – írja a CNN. A metódus lényege, hogy ha a szervezet nem jut hozzá a működéséhez szükséges energiához, akkor a saját készleteit fogja felélni, vagyis előbb-utóbb elégeti az elraktározott testzsírt.

A böjt első néhány órájában a szervezet a glikogénraktárakhoz nyúl hozzá, innen pótolja a működéséhez szükséges energiát, amit szénhidrátokból épít fel. Ha viszont ez a lehetőség kimerül, a test a saját zsírjait használja fel ahhoz, hogy energiát nyerjen. Ez már a fogyás szakasza.

Ennek persze fontos előfeltétele, hogy a böjtölési szakasz közben ne kerüljön kalória a szervezetbe. Sőt, az evési ablak sem jelenti azt, hogy ilyenkor korlátlanul fogyaszthatsz, amit épp megkívánsz. Inkább válassz minőségi, tápláló ételeket, fokozottan ügyelve az adagokra. Ne feledd: az intermittent fasting közben hízni is lehet!

Az időszakos böjtnek rengeteg különféle verziója létezik.

Akinek nem szegi kedvét az önsanyargatás, az olykor 24 órás böjtidőszakokat is beiktat (igaz, az ilyesmi csak akkor megengedett, ha kimerül heti 1-2 alkalomban). Mások inkább az evési ablakot tágítják-szűkítik (időtartama lehet 10, 8, de akár 4 óra is). Ha nem vagy biztos benne, hogy melyik változat passzol leginkább az életritmusodhoz, próbálj ki többet és kísérletezz addig, amíg rá nem találsz a neked megfelelő ütemezésre!

Érdemes a délutáni órákra időzítened az étkezési ablakot, hiszen így délelőtt produktívabb leszel, mivel a szervezetedet nem foglalja le az emésztés folyamata, és így a koncentrációd sem fog csökkenni. Ha pedig a böjtölést súlyzós edzésekkel kombinálod, akkor kevesebb izmot fogsz veszíteni a kúra során. Szintén hasznos, ha minél több vizet iszol, ami eltelíti a gyomrodat, és ritkábban gyötör majd az éhség.

Egyes vizsgálatok szerint az intermittent fasting fokozhatja a produktivitást, a sejtek regenerálódását, javíthatja a szív vérellátását, és még bizonyos betegségek megelőzésében is segíthet.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!