Így hat a szervezetedre a gyors délutáni szieszta

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.03.03 | Egészség | Olvasási idő: 4 perc
Így hat a szervezetedre a gyors délutáni szieszta

Egyes kultúrákban valóságos rituálénak számít a napközbeni szieszta, sőt ma már a techóriások (Facebook, Samsung, Google) is biztosítják dolgozóik számára ezt a lehetőséget. A power nap, vagyis a rövid, de pihentető nappali alvás világszintű trenddé nőtt, mégis felvetődik a kérdés: tényleg jót teszünk vele az egészségünknek?

Hasznos energiafröccs, vagy színtiszta időpazarlás? Megerősíti az agyunk egészségét, vagy éjszakai alvászavarokhoz vezet? A power nap, vagyis a napközben (rendszerint délután) beiktatott rövid szieszta megosztó szokás. Habár napjainkra világszintű trenddé nőtt, sokan még mindig megkérdőjelezik a létjogosultságát. A BBC cikke a University College London (UCL) és az uruguayi University of the Republic közös kutatását idézi, mely szerint a délutáni szundítás serkenti az agyi aktivitást, sőt még az általános egészséget is javítja. A szakértők 35 ezer középkorú és idős (40 és 69 év közötti) alany adatait elemezték, akik a UK Biobank nevű orvosbiológiai adatbázis és kutatóközpont korábbi vizsgálatában vettek részt. Olyan, korábban már azonosított DNS-részleteket kerestek, melyek a nappali sziesztázókra jellemzőek.

Kiderült: azok, akik hetente többször hódolnak a délutáni alvás szokásának, 15 centiméterrel nagyobb agytérfogattal rendelkeznek. Victoria Garfield, a University of College London kutatója hozzátette: mindez azt is jelenti, hogy a power nap 3-5 évvel késleltetheti az agyi öregedést.

Az idő előrehaladtával az agy folyamatosan zsugorodik, megágyazva ezzel számos betegségnek. Ilyenkor megemelkedhet a szervezetben a kortizol nevű stresszhormon szintje, valamint növekedhet az alvási apnoé, illetve a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázata, de az Alzheimer-kór és a vaszkuláris demencia szintúgy összefügg az agy térfogatcsökkenésével.

Ennek a folyamatnak vethet gátat a rendszeres délutáni szieszta. A szakértők szerint már napi 15 perc alvás is felfrissítheti a szervezetet, energetizálhat, fokozhatja a mentális teljesítőképességet, és az általános közérzettel is csodát művelhet. Sőt, egyes feltételezések szerint már az 1-4 percig tartó nappali villámpihenő is kisebb energiafröccsel ér fel, és a fizikai produktivitást is serkentheti.

Fontos ugyanakkor hozzátenni, hogy a power nap rituáléja nem helyettesítheti a pihentető éjszakai alvást. Mielőtt tehát beállnál a délutáni sziesztázók népes táborába, tedd fel magadnak az elkerülhetetlen kérdést: tudatos életmód-döntést szeretnél meghozni, vagy egy már meglévő alvászavart akarsz elhárítani? És arról sem szabad elfeledkezned, hogy vannak, akik képtelenek a napközbeni szundításra, ugyanis alapvetően rossz alvók, és nem tudnak 5-10 perc alatt álomba szenderedni. Lehetséges, hogy te is közéjük tartozol.

A power nap élettani hasznosságához ugyanakkor nem férhet kétség. A 15-20 perces időtartam során (amit természetesen nem mélyalvással töltünk el) a szervezet regenerálódik, növekednek az izmok, újraépülnek a szövetek, erősödik az immunrendszer, de a röpke szieszták a hosszú távú memóriára is pozitív hatást gyakorolnak. Ha úgy döntenél, hogy te is kipróbálod a trendet, mindenképpen építsd be a mindennapjaidba, és ügyelj rá, hogy ne lépd át a 20 perces időkeretet, mivel ebben az esetben bágyadt és enervált leszel az ébredés után.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!